img
Sfârșitul epocii de disperare, stigmatizare și discriminare în legătură cu HIV 28 Маi 2021

Astăzi, 28 mai 2021, în centrul capitalei a fost instalat un Obiect de Artă care simbolizează sfârșitul epocii de disperare, stigmatizare și discriminare în legătură cu HIV. Acest obiect de artă sub forma unei sculpturi originale din fier are scopul de a atrage atenția publicului asupra faptului că persoanele care trăiesc cu HIV pot duce o viață normală, pot avea copii sănătoși, pot întemeia familii și pot contribui la dezvoltarea societății.

El reprezintă un cuplu discordant în care soțul este HIV-negativ și soția este seropozitivă, care sunt părinții unui copil HIV-negativ și așteaptă un alt copil perfect sănătos. Acest lucru este posibil datorită faptului că ea primește tratament antiretroviral, are încărcătură virală nedetectabilă și nu poate transmite infecția cu HIV. Acest eveniment a avut loc în cadrul campaniei naționale, prilejuite Zilei Internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, (N=N) „Nedetectabil = Netransmisibil”.

„Toate acțiunile întreprinse de municipalitate sunt o modalitate de investiție în viitorul sigur al tinerei generații. Virusului nu îi pasă cine ești, de aceea în procesul de combatere a epidemiei HIV/SIDA nu este loc pentru discriminare. Trebuie să oferim servicii de profilaxie, tratament și îngrijire a sănătății indiferent de statutul HIV, religie, bunăstare materială etc. Numai prin acțiuni de solidarizare și responsabilitate din partea fiecăruia dintre noi vom putea combate această epidemie", a menționat Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău.

„Lupta cu epidemia HIV/SIDA este una continuă și, deși am dori să avem rezultate mai bune, oricum ne bucură faptul că astăzi este posibil ca părinții seropozitivi sau cuplurile discordante să aibă copii sănătoși și să ducă o viață absolut normală, în rând cu ceilalți din jur. Vom continua să depunem efort pentru a ne îndeplini angajamentele și a atinge scopurile comune 90-90-90”, a declarat Iurie Climaşevschi, coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală.

„Acest obiect de artă elogiază viața. Acesta ne comunică faptul că astăzi femeile care trăiesc cu HIV, sau cuplurile în care ambii sau un partener trăiește cu HIV pot avea copii sănătoși. Aceasta se datorează faptului că în Republica Moldova testarea la HIV și tratamentul antiretroviral sunt disponibile gratuit. UNAIDS sprijină Republica Moldova să adopte și implementeze cele mai noi recomandări internaționale bazate pe evidență ce țin de prevenire, testare, tratament și îngrijire HIV, astfel încât fiecare persoană să își realizeze cu demnitate dreptul la sănătate”, a spus Svetlana Plămădeală, coordonator național UNAIDS Moldova.

„Tehnologiile moderne care se încadrează într-o pastilă permit persoanelor care trăiesc cu HIV să trăiască până la o vârstă înaintată, să creeze familii cu persoane HIV-negative și să aibă copii sănătoși. Pentru aceasta este necesar ca testarea HIV să fie disponibilă pentru toate categoriile de cetățeni, iar o persoană care află despre diagnosticul său să înceapă imediat să ia tratament special. Doar așa putem opri epidemia SIDA!", a conclus Ruslan Poverga, director general al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”.

Fiecare dintre noi poate opri epidemia HIV/SIDA! Cum? Răspunsul la această întrebare și alte informații necesare pot fi găsite prin scanarea codului QR de pe Obiectul de Artă.

În Moldova, 674 de cazuri de infectare cu HIV au fost înregistrate în 2020. Cu toate acestea, potrivit experților, numărul real al persoanelor seropozitive din țară este de 14.500 de persoane. Aceasta înseamnă că jumătate dintre pacienți nu știu de statutul lor.


Puteți găsi informații mai detaliate despre răspândirea infecției cu HIV în Moldova pe site-ul web: www.scorecard-hiv.md

Mai multe informații despre testarea la HIV în Moldova puteți găsi pe site-ul: Justtest.md

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare