Comunitatea Terapeutică „Catharsis” și-a marcat săptămâna trecută doi ani de activitate printr-o conferință virtuală, la care au participat partenerii și prietenii acesteia – oameni și structuri, grație căror acest proiect unic în Republica Moldva a prins viață – Ministerul Justiției, Penitenciarul Jilava București, UNODC Moldova, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei și Pompidou Group al Consiliului Europei și A. O. „Inițiativa Pozitivă”.
Speakerii și-au exprimat mândria în legătură cu faptul că niciunul din absolvenții comunității n-au mai comis infracțiuni după eliberarea din detenție și se află astăzi la libertate.
„Rezidenții comunității terapeutice sunt un adevărat exemplu pentru deținuții penitenciarelor din Moldova. Absolvenții comunității vin în penitenciare și moderează întâlniri, organizează activități, povestesc istoriilor lor de succes și aceasta are un efect foarte mare”, a spus Eduard Timofei, șeful Penitenciarului Nr.9-Pruncul.
Rezidenții actuali ai Comunității au posibilitatea să ia cursuri de frizer, cursuri de pielărit, să-și dezvolte abilitățile organizaționale și de antreprenoriat, fiind, în același timp, angajați în câmpul muncii. În acest sens, în viitorul apropiat, în cadrul Comunității se preconizează și lansarea unei afaceri sociale, care va crea, pe de o parte, mai multe locuri de muncă pentru rezidenți, iar pe de altă parte - va permite finanțarea parțială a programului de reabilitare.
Participanții la conferință au subliniat necesitatea atribuirii unui statut legal comunității, pentru ca orice deținut să poată avea acces la aceste servicii. Or, acum posibilitatea de a deveni rezident al Comunității Terapeutice este rezervată doar persoanelor deținute în penitenciare cu regim închis.
Vladimir Cojocaru, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, a evidențiat importanța modelului de comunitate terapeutică, având în vedere rata de succes în tratarea dependenței de droguri a acesteia. „Majoritatea persoanelor intră în penitenciare din cauza consumului sau traficului de droguri. De aceea este importantă extinderea acestei practici în mai multe penitenciare, pentru ca mai multe persoane să poată primi ajutor”, a spus d-nul Cojocaru.
Lansarea comunității în condițiile Republicii Moldova și rezultatele ei sunt considerate realizări remarcabile de către partenerii din Consiliul Europei. „Comunitatea Terapeutică reprezintă soluția perfectă pentru asigurarea siguranței publice și respectarea drepturilor persoanelor deținute”, a subliniat Orsolya Gancsos, Coordonatoare programe de la Pompidou Group al Consiliului Europei.
În decursul acestor doi ani, participanții Conferinței au avut ocazia să viziteze în repetate rânduri Comunitatea Terapeutică și au rămas plăcut surprinși de fiecare dată. „A fost o atmosferă extrem de pozitivă, foarte plăcută, cu fețe luminoase, cu oameni care văd un viitor și care văd o perspectivă”, a mărturisit Ina Tcaci, Coordonatoare pe țară UNODC Moldova.
Din planurile pentru viitor s-a menționat și crearea unui program post-reabilitare, care să includă un spațiu și activități pentru persoanele care au terminat programul de reabilitare, crearea mai multor posibilități de angajare pentru rezidenți și accesul către un șir de beneficii, care ar motiva populația penitenciarelor să se alăture comunității.
Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă” prestează servicii de consiliere psihosocială și participă nemijlocit la implementarea programului de reabilitare de la bun început. „Astăzi avem rezultate, cu care într-adevăr ne mândrim, pe care putem să le numărăm în vieți de oameni schimbate, în oameni care au acum șansa de a trăi o altfel de viață”, a spus Ina Vutcariov, șefa Secție Activități pentru persoanele aflate în conflict cu legea la A.O „Inițiativa Pozitivă” și psiholog în Comunitatea Terapeutică, care a moderat conferința online.
În doi ani de activitate, comunitatea a avut 27 de rezidenți și 8 absolvenți, care s-au reintegrat cu succes în societate. Comunitatea terapeutică „Catharsis” este un proiect comun al Ministerului Justiției al RM, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Penitenciarului № 9 – Pruncul şi Pompidou Group al Consiliului Europei, în parteneriat cu Asociația Obștească “Inițiativa Pozitivă”.
Autor: Dan Erușevschi