img
Absolvenții Comunității Terapeutice „Catharsis” împreună și în libertate 20 Iulie 2020

Pentru a spori șansele unei persoane la o reintegrare reușită, ea trebuie susținută la toate etapele – aceasta este abordarea modernă și complexă a reablitării deținuților care asigură cele mai bune rezultate, fapt demonstrat în repetate rânduri. De aceea, Programul de reabilitare al Comunității Terapeutice „Catharsis” presupune suport continuu, inclusiv în perioada de după detenție. Astfel, absolvenții comunității terapeutice pot beneficia de asistență psihosocială, consiliere familială, terapie de grup, continuarea programului de reabilitare în cadrul Comunității Terapeutice „Inițiativa Pozitivă” din Anenii-Noi, suport în angajarea în câmpul muncii și chiar în identificare unui loc de trai.

În afară de procesul de reintegrare în societate după detenție, este foarte important ca o persoană cu dependență chimică, care a trecut programul de reabilitare, să se afle într-un mediu sigur, care să permită menținerea sobrietății și principiilor programului. În acest scop, în incinta sediului A.O. „Inițiativa Pozitivă” se organizează constant grupuri de suport reciproc pentru absolvenții comunității. 

În timpul întâlnirilor, participanții pot povesti semenilor despre greutățile întâmpinate și pot, de asemenea, să le ofere consiliere și sprijin de orice natură, dar și planifica evenimente și activități pentru viitor. Periodic, foștii rezidenți vizitează Comunitatea Terapeutică „Inițiativa Pozitivă” din Anenii-Noi, pentru a susține persoanele care se află în proces de reabilitare. Acolo ei își împărtășesc experiența și organizează evenimente de grup utile. 

Mai mult decât atât, foștii rezidenți ai comunității organizează și activități recreative comune, cum ar fi team-building-uri și alte jocuri distractive în natură. 

„Cu timpul am devenit o adevărată familie și menținerea acestor relații este foarte semnificativă pentru noi. Ne ajutăm reciproc, petrecem timpul împreună și putem să îi ajutăm și pe alții să facă față dificultăților, cu care noi cândva ne-am ciocnit”, a spus Alexandru Biac, trainer în cadrul proiectului și fost rezident al Comunității Terapeutice „Catharsis”.

Activitățile post-detenție sunt implementate de A.O. „Inițiativa Pozitivă” în cadrul proiectului «Strengthening the potential of the Therapeutic Community in Prison Nr.9», finanțat de Pompidou Group of the Council of Europe. Comunitatea Terapeutică „Catharsis” a avut opt absolvenți care au încheiat cu succes programul de reabilitare și s-au reintegrat în societate. Toți se află astăzi în libertate.

 

Autor: Dan Erușevschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare