img
Tratamentul timpuriu al HIV crește șansele de remisiune de lungă durată 19 Ianuarie 2024

Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de oameni de știință din Franța. Experții au constatat că, dacă o persoană începe să ia terapie antiretrovirală (ARV) în termen de 4 săptămâni de la contractarea virusului HIV, probabilitatea unei remisiuni pe termen lung crește semnificativ. Lucrarea este publicată în revista Nature Communications, relatează Spid.Centre

Oamenii de știință de la Institutul Pasteur au realizat studiul pe maimuțe. Toate animalele au fost împărțite în trei grupuri. Primul a inclus maimuțe care imediat după infectare au început să ia terapie, tratamentul a durat doi ani.

În al doilea grup au fost animale care au început să fie tratate după câteva luni, de asemenea, au primit medicamente timp de doi ani. Cel de-al treilea grup nu a luat deloc medicamente.

Principala concluzie a cercetătorilor a fost că terapia începută în primele patru săptămâni de la infectare "favorizează puternic controlul virusului după întreruperea medicației".

În plus, începerea timpurie a tratamentului a avut un efect favorabil asupra stării celulelor imunitare. Acestea au fost mai capabile să "memoreze" mai bine virusul și au putut apoi să îl elimine în mod natural.

Chiar dacă o persoană știe despre statutul său HIV pozitiv, este posibil să nu se grăbească să înceapă tratamentul. Mai mult, este mai probabil ca bărbații să amâne începerea tratamentului ARV. Acest lucru este influențat de diverși factori, printre care se numără stigmatizarea socială, lipsa de confidențialitate și lipsa de informare.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare