img
Japonia a vindecat un cimpanzeu infectat cu hepatita C în urmă cu 40 de ani 17 Ianuarie 2024

Animalul a terminat deja tratamentul și este acum complet sănătos. Alte patru maimuțe au urmat, de asemenea, terapia, dar oamenii de știință încă așteaptă rezultatele analizelor. Trei dintre ele sunt în curs de tratament, scrie Spid.center, cu referire la Primates.

În anii 1980, în Japonia s-au efectuat cercetări privind hepatita C, în acest scop oamenii de știință au infectat în mod special cimpanzei. În 2006, astfel de experimente au fost interzise, iar locul unde se studiau maimuțele, s-a transformat într-o rezervație Kumamoto la Universitatea din Kyoto. Cimpanzeii, inclusiv cei infectați cu hepatită, trăiesc încă acolo.

La sfârșitul anului 2022, sanctuarul a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a trata maimuțele. Încă din ianuarie 2023, oamenii de știință au început să trateze primul pacient, un cimpanzeu numit Shubo. Acesta a luat o combinație de glecaprevir și pibrentasvir timp de opt săptămâni.

Pastilele au fost amestecate în găluște de cartofi pentru a le masca gustul amar. Ulterior, oamenii de știință l-au testat pe Shubo pentru depistarea virusului: imediat după tratament și după 12 săptămâni. S-a dovedit că a funcționat; cimpanzeul era sănătos!

Празднование выздоровления шимпанзе Шубу от гепатита С

Celebrarea vindecării cimpanzeului Shubu de hepatita C

În vară, oamenii de știință au început să trateze și alți cimpanzei. Cercetătorii au trebuit să depună eforturi mari pentru a face maimuțele să accepte terapia: mai întâi au pus medicamentele în găluște, apoi în suc de struguri și apoi în iaurt. Acest lucru a adus rezultate; un alt cimpanzeu pe nume Akina a finalizat terapia.

În cele din urmă, pe lângă Shubo, alți patru cimpanzei au finalizat tratamentul. Primele teste au fost efectuate pentru trei dintre ei - și nu s-a găsit niciun virus în sângele lor. La douăsprezece săptămâni de la încheierea tratamentului, cercetătorii vor efectua din nou teste. Cu toate acestea, din moment ce virusul nu a fost găsit în sângele celor trei cimpanzei, oamenii de știință consideră că tratamentul a fost eficient.

În toamna anului 2023, aceștia au reușit să strângă bani pentru tratamentul celor trei maimuțe rămase. În prezent, acestea sunt supuse unui tratament. Cimpanzeului Yukio, cu o formă rezistentă a bolii, i se administrează un alt tip de medicament - o combinație de sofosbuvir/velpatasvir și ribavirină - și cercetătorii cred că va trebui să fie tratat mai mult timp (24 de săptămâni).

Menționăm că tratarea cu succes a hepatitei C la animale confirmă eficacitatea medicamentelor și a tehnicilor utilizate, ceea ce poate fi o promisiune pentru dezvoltarea unor terapii mai eficiente pentru oameni. De asemenea, acest lucru face să avanseze cunoștințele medicale și poate oferi noi căi pentru tratarea unor infecții similare la om.


Vă reamintim că tratamentul hepatitei în Moldova este gratuit și accesibil tuturor. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a beneficia de tratament, vă rugăm să ne contactați în mesajele private de pe pagina noastră sau să sunați la +373 22 00 99 74.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare