Un pacient în vârstă de 66 de ani de la City of Hope din California a devenit cea mai în vârstă persoană care s-a vindecat de HIV. Acest lucru este conform site-ului instituției, relatează snob.ru.
Pe scurt:
După un transplant de celule stem pentru tratarea leucemiei, în organismul bărbatului nu au fost găsite semne de replicare a virusului HIV, a precizat clinica. Aceștia au adăugat că pacientul a încetat să ia terapia antiretrovirală în martie 2021. Acesta ar fi putut fi retras mai devreme, dar bărbatul a vrut să aștepte vaccinarea împotriva coronavirusului.
Californianul a fost infectat cu HIV în 1988 și a trăit cu virusul mai mult timp decât oricine altcineva care a fost în remisie. Există mai multe astfel de persoane: americanul Timothy Ray Brown, care a mai trăit încă 12 ani după operație, Adam Castillejo, un cetățean venezuelean, și un newyorkez. În plus, două femei au reușit să învingă HIV cu ajutorul propriului sistem imunitar, iar doi pacienți din Londra și Düsseldorf au obținut o remisiune pe termen lung.
Citește mai mult:
Un pacient din California se află în remisiune pe termen lung după ce i s-au transplantat celule stem din sânge care conțin o mutație rară, ceea ce ridică posibilitatea ca medicii să poată folosi într-o zi editarea genetică pentru a recrea mutația și a vindeca pacienții de HIV, relatează forumdaily.com.
În prezent, mutația crucială care învinge virusul este rară, astfel încât tratamentul nu este disponibil pentru marea majoritate a celor 38 de milioane de pacienți care trăiesc cu HIV. Transplantul de măduvă osoasă reprezintă, de asemenea, un risc semnificativ și a fost utilizat doar la pacienții cu HIV care au dezvoltat cancer.
Pacientul, care a trăit mai mult de jumătate din viață cu virusul, se numără printre puținele persoane care au intrat în remisie după ce au primit celule stem de la un donator cu o mutație rară, au declarat medicii de la City of Hope, centrul de cancer și cercetare din Duarte, California, care l-a tratat.
"Când am fost diagnosticat cu HIV în 1988, ca mulți alții, am crezut că este o condamnare la moarte", a spus pacientul. - Nu am crezut niciodată că voi trăi să văd ziua în care nu voi mai avea HIV".
Bărbatul a fost supus unui transplant la începutul anului 2019, dar a continuat să ia terapie antiretrovirală până când a fost vaccinat împotriva COVID-19. Asta înseamnă că se află în remisie de aproape un an și jumătate.
"Se simte foarte bine", a declarat Jana T. Dickter, profesor în cadrul Departamentului de Boli Infecțioase, "Este în remisie pentru HIV.
Pacientul de la City of Hope a primit un transplant de la un donator neînrudit în 2019, după ce a fost diagnosticat cu leucemie mielogenă acută. Medicul său a ales celule stem de la un donator cu o mutație genetică.
Pacientul face parte dintr-un grup restrâns de pacienți cu HIV care intră în remisie după un astfel de transplant.
"Acesta este probabil al patrulea caz în care acest tip de transplant a vindecat pe cineva. Această abordare funcționează în mod clar. Este un leac, iar noi cunoaștem mecanismul", a declarat Stephen Dix, profesor de medicină la Universitatea California din San Francisco, care a tratat primul pacient cu această boală, Timothy Ray Brown. În 2007, o echipă de medici din Berlin l-a vindecat pe Brown cu un transplant de la un bărbat cu aceeași mutație.
După transplant, Brown nu a mai avut niveluri detectabile de HIV în sânge. Era cunoscut sub numele de "pacientul din Berlin" până când și-a anunțat numele și s-a mutat la San Francisco în 2010.
Alți pacienți au primit, de asemenea, transplanturi de măduvă osoasă, o procedură relativ riscantă care implică distrugerea sistemului imunitar al pacientului cu medicamente chimioterapice. Chimioterapia distruge celulele canceroase rămase, făcând loc în măduva osoasă pentru celulele donatorului și reducând probabilitatea ca acestea să fie atacate de sistemul imunitar. Celulele stem sanguine transplantate sunt apoi injectate în fluxul sanguin și intră în măduva osoasă, unde - în mod ideal - încep să producă celule sanguine noi și sănătoase.
Deși rata de supraviețuire a beneficiarilor de transplant de măduvă osoasă s-a îmbunătățit semnificativ, 30% dintre pacienți mor în decurs de un an de la procedură.
"Cred că este fezabil să găsim donatori potriviți, mai ales că tot mai multe persoane se înregistrează ca donatori de măduvă osoasă, cu multe rase și etnii diferite", a declarat Eileen Scully, profesor asociat de medicină la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins. - Acest lucru va permite ca acest tip de abordare să fie utilizat pentru mai multe persoane."
Dar ea a adăugat că "transplantul de măduvă osoasă este o procedură medicală importantă care vine cu anumite riscuri".
Medicii de la City of Hope au declarat că au pregătit un pacient cu HIV pentru transplant prin prescrierea unui regim de chimioterapie mai puțin intensiv dezvoltat de centrul oncologic și folosit pentru pacienții mai în vârstă.
Experții spun că posibilitatea de a vindeca în mod eficient un număr mare de persoane folosind tehnici de editare genetică pentru a crea o mutație ar putea fi peste zece ani.