img
Un pas spre instituirea profesiei de Consultant de la Egal la Egal în penitenciare 12 Оctombrie 2022

Săptămâna trecută, la 6 octombrie, a avut loc primul grup de lucru care a avut ca scop consolidarea sustenabilității programelor pentru deținuții vulnerabili la HIV. Accentul principal a fost pus pe durabilitatea programelor de consiliere de la egal la egal în instituțiile penitenciare.

Participanții la grupul de lucru au fost directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, șefii departamentelor medicale și de reintegrare, angajați ai penitenciarelor (medic și psiholog), precum și reprezentanți ai organizației noastre.

Grupul de lucru

În cadrul reuniunii, experții au prezentat un studiu în trei părți pe care l-au elaborat:

  1.     Evaluarea reglementărilor care există deja în sistemul penitenciar și în legislația națională;
  2.     Opiniile deținuților - ce părere au despre această profesie și dorința lor de a lucra ca și consultanți de la egal la egal;
  3.     Recomandări pentru implementare: de ce să se implementeze și ce măsuri ar trebui luate pentru a crea un serviciu durabil de consiliere între egali.

Puteți descărca studiul aici.

Pe baza concluziilor studiului, un grup de lucru format în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor va elabora, în termen de o lună, un regulament pentru introducerea consilierii între colegi în sistemul penitenciar.

După ce regulamentul va fi creat, acesta va fi din nou discutat în cadrul grupului de lucru și va fi trimis spre analiză și aprobare la diferitele structuri ale Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Grupul de lucru

Având în vedere dorința de a face ca programul de consiliere între egali să fie cât mai durabil în cadrul instituțiile penitenciare, desigur, există întotdeauna teama că nu va exista finanțare, că fondurile vor fi folosite pentru nevoi mai urgente dictate de realitățile curente. Dar, cu toate acestea, toți cei prezenți la reuniune înțeleg că, mai devreme sau mai târziu, trebuie să ajungem acolo. Și mai bine mai devreme decât mai târziu.

Suntem foarte bucuroși că membrii grupului de lucru sprijină această inițiativă. Angajații penitenciarelor văd deja rezultatele programelor introduse în domeniul controlului HIV, al reducerii riscurilor, al reabilitării și al sprijinului psihosocial.


Acest articol a fost scris în cadrul Programului de solidaritate COVID-19 al UE pentru proiectul Parteneriatului Estic, implementat de A.O.“Inițiativa Pozitivă”, finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Comitetul Helsinki din Olanda (NHC), People in Need și AFEW International.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestui document este responsabilitatea exclusivă a A.O.“Inițiativa Pozitivă” și nu poate fi considerată în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.

Дисклеймер AFEW

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare