img
Sondaj: Care este atitudinea deținuților moldoveni față de profesia Consultant de la Egal la Egal 23 Septembrie 2022

Personalul O.A. Inițiativa Pozitivă din cadrul departamentului pentru persoane aflate în conflict cu legea a realizat un studiu "Ce părere au deținuții despre profesia de consilier de la egal la egal". Ne-am propus să aflăm opinia generală despre această profesie și, în special, atitudinea față de consilierii de la egal la egal dacă aceștia provin din populația penitenciară.

A fost important pentru noi să realizăm nu doar o analiză cantitativă, ci și una calitativă. Ne-am deplasat în opt instituții penitenciare (IP), unde am intervievat 81 de persoane (dintre care 20% sunt femei). Mai jos puteți vedea câteva dintre rezultatele lucrărilor efectuate.

Consultant de la Egal la Egal este o persoană care a fost formată și care are aceeași experiență și s-a confruntat cu aceleași probleme ca și clienții săi (în acest caz, deținuții).

Majoritatea persoanelor intervievate știau cine este un consilier de la egal la egal - 87% au putut explica foarte clar în ce constă această profesie.

Cel mai frecvent menționat în ceea ce privește importanța activității unui consilier de la egal la egal a fost că:

  •     poate păstra confidențialitatea, adică se poate face încredere în el sau în ea;
  •     acesta poate fi accesat virtual 24 de ore pe zi;
  •     nu există bariere în calea comunicării, pentru că au fost (sau sunt) într-o poziție similară, dar au și informațiile de care au nevoie.

Activitatea consilierilor de la egal la egal contribuie, de asemenea, la reducerea transmiterii virusului - din datele sondajului reiese că, dacă un deținut ar fi fost diagnosticat cu HIV, în 92% din cazuri acesta ar fi contactat un consilier de la egal la egal.

Consilierii de la egal la egal sunt, de asemenea, necesari pentru a-i ajuta pe dependenții din închisori, deoarece în 91% din cazuri deținuții ar merge la ei pentru a le cere seringi sau alte mijloace de injectare în condiții de siguranță. În acest sens, consilierii vor permite unui număr mai mare de persoane să se informeze cu privire la serviciile de tratare a drogurilor, serviciile de reducere a riscurilor și de prevenire a bolilor, ceea ce va reduce volumul de muncă al celorlalți membri ai personalului din cadrul instituției penitenciare.

Angajarea și remunerarea sunt principalele beneficii remarcate de deținuții care doresc să devină consilieri de la egal la egal în timpul detenției. Foarte mulți spun că o astfel de muncă ar contribui la creșterea și dezvoltarea lor și i-ar ajuta să se reintegreze mai ușor în societate după eliberare, deoarece ar avea competențe, o profesie și legăturile necesare. 75% dintre deținuți ar fi de acord să lucreze ca și consilieri dacă ar fi angajați oficial. În același timp, 53% dintre ei ar fi dispuși să lucreze în această poziție chiar și ca voluntari.

În prezent, majoritatea deținuților cunosc pe cineva care este consilier de la egal la egal în cadrul PU. Printre calitățile pe care aceștia le apreciază la această persoană se numără faptul că consilierul de la egal la egal este onest și deschis, că răspunde clar la nevoi, că are experiență în rezolvarea problemelor cu care se confruntă deținuții.

De asemenea, printre plusurile introducerii oficiale a profesiei de consilier de la egal la egal în instituțiile penitenciare din Moldova se numără și simplificarea activității administrației penitenciare. O mare parte din probleme vor fi rezolvate fără a fi nevoie de intervenția personalului PU, adică multe probleme emoționale și izbucniri pot fi rezolvate la nivelul consilierului.

Pentru ce probleme deținuții ar căuta cel mai des ajutorul unui consilier de la egal la egal:

  •     75% - aspect medical;
  •     74% - planuri de viitor (discutarea pașilor următori, ce se va face după lansare);
  •     63% - dependență de droguri.

În majoritatea cazurilor, deținuții (73% dintre respondenți) cunosc organizații care ar putea angaja consilieri de la egal la egal. Dar, din păcate, din cauza lipsei unui cadru legal, organizațiile pot introduce consilieri de la egal la egal în UP doar după ce o persoană a fost eliberată. Atunci când în sistemul penitenciar vor fi create locuri de muncă formale pentru consilierii de la egal la egal în sistemul penitenciar, astfel de practici vor deveni mai accesibile.

La finalul studiului, deținuții au fost întrebați ce i-ar încuraja să contacteze un consilier. 84% dintre ei au răspuns că le-ar fi mai ușor să se apropie de un consilier de la egal la egal dacă acesta ar folosi un limbaj simplu, cu exemple clare din viața de zi cu zi. Acest lucru îi ajută pe deținuți să înțeleagă mai bine cum să acționeze într-o anumită situație. Acesta este un punct foarte important pentru ei, deoarece mulți pot fi deschiși, amabili, conștiincioși, dar dacă vorbesc într-o limbă pe care deținuții nu o înțeleg, munca lor devine lipsită de sens.


Acest articol a fost scris în cadrul Programului de solidaritate COVID-19 al UE pentru proiectul Parteneriatului Estic, implementat de O.A. "Positive Initiative", finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Comitetul Helsinki din Olanda (NHC), People in Need și AFEW International.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestui document este responsabilitatea exclusivă a SA. "Inițiativa pozitivă și nu poate fi considerată în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.

Дисклеймер AFEW

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare