img
COVID-19 și persoanele care consumă droguri: care sunt riscurile? 27 Martie 2020

 

Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) a evidențiat unele riscuri pentru utilizatorii de droguri, asociate cu pandemia COVID-19.

 

Care sunt riscurile utilizatorilor de droguri în timpul epidemiei COVID-19?

Consumatorii de droguri se confruntă cu aceleași riscuri ca și populația generală. Cu toate acestea, se confruntă și cu pericole suplimentare. Astfel, grupul de utilizatori de opiacee este deosebit de vulnerabilă la această boală din cauza numărului mare de probleme de sănătate preexistente și a factorilor, legați de modul de viață. Consumul recreativ de droguri are loc de obicei în zonele aglomerate, ceea ce favorizează consumul în comun de droguri sau utilizarea în comun a ustensilelor de consum. În același timp, stigmatizarea și marginalizarea, asociate cu anumite tipuri de consum de droguri, nu numai că pot mări riscurile de infecție cu COVID-19, dar pot crea și bariere în implementarea măsurilor de reducere a daunelor.

 

Bolile cronice asociate cu anumite tipuri de consum de droguri măresc riscul de a dezvolta alte boli grave.

Datorită prevalenței ridicate a afecțiunilor medicale cronice în rândul utilizatorilor de droguri, mulți dintre ei riscă în special să se confrunte cu maladii respiratorii severe, dacă se infectează cu coronavirus. Exemple:

  • O rată de prevalență ridicată a bolilor pulmonare obstructive cronice și astmului în rândul clienților centrelor de reabilitare. Fumatul de heroină sau crack poate fi un factor agravant (Palmer et al., 2012).
  • Incidență ridicată a bolilor cardiovasculare în rândul consumatorilor de droguri injectabile și consumatorilor de cocaină (Thylstrup et al., 2015) (Schwartz et al., 2010).
  • Metamfetamina provoacă vasoconstricție, care, la rândul său, poate duce la leziuni pulmonare. Există dovezi că abuzul de opioide poate afecta sistemul imunitar (Sacerdote, 2006).
  • Prevalență ridicată a infecției cu HIV, hepatitei virale și cazurilor de cancer la ficat, care duc la o slăbire a sistemului imunitar.
  • Prevalența răspândită a dependenței de nicotină între unele grupuri de utilizatori de droguri poate crește riscul consecințelor mai grave ale infecției cu coronavirus.
  •  

Riscul supradozajului de droguri poate crește în rândul utilizatorilor infectaţi cu coronavirus

Principalele efecte ale opioidelor, care pot pune în pericol viața sunt încetinirea și oprirea respirației. Din motiv că COVID-19 (ca orice altă infecție pulmonară severă) poate provoca dificultăți de respirație, poate creşte riscul de supradozaj în rândul utilizatorilor de opioide. Antidotul naloxona blochează efectele opioidelor și elimină dificultățile de respirație cauzate de opioide și este utilizat ca măsură de prevenire a supradozajului. Însă nu se știe dacă naloxona are vreun efect asupra dificultăților de respirație cauzate de COVID-19.

 

Folosirea în comun a ustensilelor pentru consumul drogurilor poate crește riscul de infecție.

Este cunoscut faptul că utilizarea în comun a ustensilelor pentru injectare crește riscul de infecție cu virușii imunodeficienței umane, hepatitei B și C. Folosirea în comun a ustensilelor infectate cu COVID-19 pentru inhalare, vaping, fumat sau injectare poate crește riscul de infecție și poate deveni un factor de răspândire a infecției. Coronavirusul se transmite prioritar de la o persoană la alta, între persoane care se află în contact apropiat, precum și prin picături mici eliminate de o persoană infectată în timpul tusei sau strănutului. În plus, virusul își poate menține nivelul de activitate un timp relativ lung pe unele suprafețe.

În general, programele de reducere a daunelor atrag o atenţie deosebită riscurilor asociate consumului de droguri injectabile. Altor metode de utilizare se acordă mult mai puțină atenție. Un focar de coronavirus poate implica riscuri suplimentare, care în prezent nu sunt pe deplin conştientizate. De exemplu, utilizarea în comun a „jointurilor” cu canabis, țigărilor, utilizarea în comun a ustensilelor pentru vaping sau inhalare.

 

Riscul de infectare cu COVID-19 creşte în locuri aglomerate.

Mai jos sunt caracteristicile unor locuri în care riscul de infecție cu COVID-19 pentru utilizatorii de droguri creşte:

  • Adesea, consumul recreativ de droguri are loc în grupuri sau în zone aglomerate, mărind astfel riscul de infectare cu COVID-19. Acest risc poate fi redus într-o anumită măsură cu ajutorul distanței sociale, precum și prin respectarea măsurilor sanitare și igienice stabilite.
  • În centrele de reabilitare și organizațiile care oferă sprijin social pentru utilizatorii de droguri, pot exista locuri, de exemplu, săli de așteptare sau încăperi comune, în care este dificil de menținut o distanță socială. În ceea ce privește alte locuri în care se poate afla o mulțime de oameni concomitent, este foarte important să se respecte măsurile de igienă și distanța dintre oameni.
  • Cel mai probabil, gestionarea riscurilor de transmitere a coronavirusului va fi deosebit de dificilă în locurile de privaţiune de libertate.

Informaţii complete sunt disponibile pe site-ul Centrului European pentru Monitorizarea Drogurilor şi Dependenţei.

 

Traducere: Dan Erușevschi

 

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare