img
A renunțat la cultivarea macului de opiu pentru conopidă și nu a regretat 10 Ianuarie 2023

Gul Agha, un fost cultivator de mac de opiu, cultivă acum conopidă. Europeantimes.news a raportat.

Helmand rămâne principala provincie producătoare de opiu din Afganistan, cu o cincime din terenul arabil dedicat macului de opiu.

Fermierii din Helmand cultivă de ani de zile macul de opiu din cauza lipsei de oportunități de a-și câștiga existența prin cultivarea de culturi legale. Decenii de conflicte, dezastre naturale și pandemia COVID-19 au agravat situația, deoarece fermierii continuă să recurgă la producția, prelucrarea și traficul de opiu.

În cei peste 20 de ani de când este fermier, Gul Agha nu se aștepta să devină un pionier și o figură influentă în comunitatea sa.

Sărăcia și lipsa unor mijloace de trai durabile l-au împins pe Gul Agha spre cultivarea macului. Schimbarea bruscă a puterii în august 2021 și recesiunea economică rapidă care a urmat au adus mulți fermieri în sărăcie extremă. Situația s-a înrăutățit atunci când autoritățile de facto au interzis brusc cultivarea macului în aprilie 2022.

Fermierii precum Gul Agha căutau cu disperare o altă sursă profitabilă de venit, dar, având în vedere competențele și cunoștințele lor existente, situația părea sumbră. Opțiunile imediate ale lui Gul Agha au fost să migreze într-o țară vecină și să găsească un loc de muncă sau să continue să cultive mac în ciuda interdicției. Niciuna dintre cele două opțiuni nu-i convenea.

Atunci Gul a decis să se adreseze Consiliului de Dezvoltare Comunitară (CDC)1 din satul său, care l-a pus în legătură cu Proiectul de dezvoltare alternativă (AD) al Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC). Proiectul sprijină mijloacele de subzistență legitime și informează fermierii și liderii comunității cu privire la pericolele producției de opiu și la beneficiile cultivării de culturi licite, cum ar fi porumbul, grâul și legumele.

Inițial, Gul Agha a fost sceptic cu privire la faptul că cultivarea legumelor îl va ajuta să se descurce, deoarece nu mai făcuse acest lucru până atunci. Dar și-a dat seama rapid că motivul era lipsa semințelor certificate și a îngrășămintelor. Proiectul AD i-a oferit instruire, semințe certificate de conopidă și îngrășăminte pentru a cultiva terenul semi-gerib.

"Am învățat cum să semăn semințe într-un sistem liniar, să protejez plantele de boli, dăunători și buruieni, să recoltez, să depozitez și să vând produsele în mod eficient și să pregătesc pesticide naturale", spune el.

Gul Agha câștigă acum 60.000 de franci afgani (682 de dolari americani) pe sezon din vânzarea conopidei cultivate pe semi-jerib. Acest lucru înseamnă cu 8.000 de franci afgani mai mult pe sezon decât a câștigat din cultivarea macului pe un teren de calitate similară.

Ferma de conopidă a lui Gul Agha a devenit un loc de demonstrație pentru alți fermieri din satul său, Lashkarbazar. După ce au văzut succesul eforturilor sale, fermierii se adresează acum lui pentru a învăța metodele pe care le folosește pentru a cultiva conopida în mod profitabil. Gul Agha este mândru că a devenit o figură influentă în comunitate.

*****

Munca în câmpurile de mac este o sarcină solicitantă, care îi expune pe lucrători la riscul de lumbago și dureri de picioare din cauza orelor de muncă pe jumătate îndoite și îi expune, de asemenea, la opiu brut, inclusiv la inhalarea mirosului de opiacee.

În districtul vecin Nad-e-Ali, Gyasuddin cultiva de asemenea mac de mulți ani pentru a se descurca. Văzând cum sănătatea copiilor săi se deteriora pe măsură ce aceștia lucrau cu el la fermă, a dorit să nu mai cultive mac.

Gyasuddin a făcut cunoștință cu proiectul AD în martie 2022, prin intermediul căruia a început să caute un mijloc de trai mai sigur și mai bun. I s-au oferit instruire, semințe de porumb, îngrășăminte și unelte de grădinărit (lopată, tocător, coasă etc.).

Cu sprijinul proiectului, a înființat două ferme de porumb și a fost mulțumit de recoltele sale și de creșterea veniturilor obținute din vânzarea porumbului pe piața locală.

"Înainte, puteam face doar pâine de porumb pentru a o vinde, dar acum avem un venit zilnic de 700 de franci afgani din vânzarea de știuleți de porumb prăjiți. Acest lucru îmi permite să acopăr cheltuielile casnice pentru toți membrii familiei mele", spune el.

Pe măsură ce veniturile sale au crescut, Gyasuddin a observat că mulți din comunitatea sa ar putea beneficia, ca și el, de trecerea la producția de porumb. În prezent, câmpul de porumb al lui Gyasuddin este, de asemenea, un teren demonstrativ în comunitatea sa, iar vecinii săi îi cer sfaturi despre agricultură și semănat.

Când a fost întrebat de ce a vrut să facă din satul său un sat fără mac, Gyasuddin a spus: "Copiii mei obișnuiau să se îmbolnăvească din cauza muncii în câmpul de mac și de multe ori nu puteau merge la școală. Cunosc mulți oameni dependenți de opiu, chiar și câțiva dintre prietenii mei au murit. Trebuie să eliminăm această amenințare din comunitatea noastră."

1 CDC este o structură locală înființată de Ministerul Reconstrucției și Dezvoltării Rurale din Afganistan. Fiecare CDC are aproximativ 350 de membri. Acest număr variază de la o comunitate la alta, în funcție de populația totală a acesteia.
Informații suplimentare


Începând cu martie 2022, UNODC a pus în aplicare un proiect privind mijloacele alternative de subzistență și securitatea alimentară în districtele Lashkar Gah, Nad-e Ali și Nahr-e Siraj, în parteneriat cu Comitetul danez de asistență pentru refugiații afgani.

Proiectul urmărește să le permită fermierilor afgani vulnerabili să se angajeze în agricultura legală pentru a-și îmbunătăți securitatea alimentară și veniturile gospodăriilor. Proiectul sprijină culturile de cereale, porumb și grâu, culturi rezistente la secetă care necesită mai puțină apă decât macul de opiu.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare