img
Apel către ViiV Healthcare să facă PrEP injectabilă mai ieftină pentru Moldova, Georgia și alții 15 Noiembrie 2023

Comunitatea Eurasiatică pentru Acces la Tratament (ECAT) a trimis o scrisoare deschisă către ViiV Healthcare prin care solicită companiei să extindă domeniul de aplicare al acordului de licență pentru cabotegravir cu Pool-ul de Brevete pentru Medicamente pentru a include cel puțin Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan și Moldova. Itpc-eeca.org raportează. Versiunea originală în limba engleză a scrisorii, precum și versiunea în limba rusă, pot fi găsite la acest link.

Cabotegravirul cu acțiune prelungită (CAB-LA) a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration) pentru profilaxia pre-expunere a infecției cu HIV la adulții și adolescenții cu risc, cu o greutate de cel puțin 35 kg, la 21 decembrie 2021. În 2022, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat recomandări specifice pentru utilizarea cabotegravirului injectabil pentru prevenirea infecției cu HIV, subliniind că CAB-LA injectabil s-a dovedit a fi foarte eficient în reducerea riscului de infectare cu HIV.

Guvernele din țările EECA încep să introducă în mod activ programe de profilaxie pre-expunere. De exemplu, în Kazahstan, peste 2.000 de persoane beneficiază deja de terapie profilactică orală cu sprijinul financiar al guvernului. Cu toate acestea, versiunea actuală a acordului CAB-LA limitează în mod semnificativ capacitatea țărilor de a extinde programele naționale de profilaxie pre-expunere și de a oferi o gamă largă de opțiuni de profilaxie pre-expunere eficiente și accesibile pentru persoanele care trăiesc cu HIV din cauza barierelor legate de brevet legate de cabotegravir.

ECAT este convins că măsurile speciale pentru țările cu venituri medii, cum ar fi licența dolutegravirului care acoperă Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan și Malaezia, nu s-au dovedit a fi o soluție eficientă la problema accesului, deoarece punerea lor în aplicare a fost însoțită de întârzieri semnificative, de politici de preț incoerente în diferite țări, de un număr limitat de furnizori și de o lipsă de transparență în ceea ce privește ratele redevențelor.

ECAT îndeamnă ViiV Healthcare să nu încheie acorduri speciale pentru țările cu venituri medii și, în schimb, să se concentreze pe extinderea și îmbunătățirea actualei licențe CAB-LA. Pentru acordurile viitoare, ECAT încurajează, de asemenea, compania să nu se concentreze exclusiv pe clasificarea Băncii Mondiale atunci când determină acoperirea geografică.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare