img
Aproape de final: Regulamentul privind activitatea consultantului de la egal la egal a fost aprobat 04 Noiembrie 2022

Săptămâna aceasta a fost aprobat Regulamentul privind procedurile și condițiile de organizare a activității consilierului de la egal la egal în instituțiile penitenciare. Acest regulament a fost elaborat ca parte a unei strategii de asigurare a durabilității serviciilor și programelor pentru deținuții seropozitivi și deținuții care fac parte din populațiile-cheie vulnerabile la HIV.

Documentul aprobat definește condițiile și formatul de lucru al consilierilor de la egal la egal în instituțiile penitenciare și oferă o înțelegere a rolului consilierilor de la egal la egal și a sarcinilor acestora în cadrul programelor de suport psihosocial pentru deținuți în contextul epidemiei HIV, programului de reducere a riscurilor și reabilitare a deținuților din grupurile de risc.

Astfel, deținuții care doresc să devină consilieri de la egal la egal pot acum:

  •     Lucrează pe bază de voluntariat, oferind servicii gratuite;
  •     să fie angajați în mod oficial și să primească un salariu;
  •     să ofere servicii de consiliere în detrimentul reducerii perioadei de detenție.

Înainte ca deținuții să poată prelua rolul de consilier de la egal la egal, aceștia vor trebui să urmeze un curs de formare special, conform unui program definit în regulament. De asemenea, odată ce a fost format, consilierul de la egal la egal va trebui să dezvolte și să învețe în mod continuu noi competențe și să se țină la curent cu informațiile actuale.

Deținuții vor putea beneficia atât de formare formală, prin cursuri de educație între egali, cât și de formare informală - în cadrul căreia formarea are loc "în acțiune" și se bazează pe nevoile care apar atunci când ajută oamenii.

Trebuie remarcat faptul că Inițiativa Pozitivă a dezvoltat deja un program de formare pentru educatorii de la egal la egal. Peste 100 de deținuți au absolvit acest curs în ultimii 5 ani și au primit certificate. Sperăm că în viitorul apropiat vom reuși să obținem acreditarea acestui program de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare din Republica Moldova. Aceasta va fi etapa finală a acestui proiect.

Reamintim că, în urmă cu o lună, a fost înființat un grup de lucru pentru aprobarea regulamentului de implementare a serviciilor de consiliere inter pares în sistemul penitenciar. Acest grup a fost format în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, care a inclus reprezentanți ai sectorului civil și reprezentanți ai Administrației Penitenciarelor.


Acest articol a fost scris în cadrul Programului de solidaritate COVID-19 al UE pentru proiectul Parteneriatului Estic, implementat de O.A. "Positive Initiative", finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Comitetul Helsinki din Olanda (NHC), People in Need și AFEW International.

Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestui document este responsabilitatea exclusivă a SA. "Inițiativa pozitivă și nu poate fi considerată în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.

Дисклеймер AFEW

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare