img
Brevetele veșnice în domeniul farmaceutic: mit sau realitate? 22 Ianuarie 2024

Industria farmaceutică este un simbol al căutării și dezvoltării de inovații pentru îmbunătățirea sănătății umane. Un aspect important al acestei industrii este protecția proprietății intelectuale oferită de brevete. Cu toate acestea, există un concept de brevete "veșnice" în domeniul farmaceutic, care ridică semne de întrebare cu privire la cât de durabile pot fi inovațiile în acest domeniu.

Ce sunt brevetele veșnice?

Termenul de "brevete veșnic verzi" este adesea asociat cu anumite companii farmaceutice care creează medicamente ale căror brevete sunt, în esență, "perpetue". Acest lucru înseamnă că drepturile de brevet asupra medicamentului se extind practic pe termen nelimitat, asigurând companiei venituri stabile și protejând-o de concurență, adică creând un monopol pernicios.

Mit sau realitate?

Cu toate acestea, există o opinie conform căreia conceptul de brevete veșnice în domeniul farmaceutic este mai mult un mit decât o realitate. Într-o serie de țări, legile privind brevetele stabilesc o perioadă limitată de valabilitate, care este de obicei de 20 de ani. După această perioadă, medicamentul intră în domeniul public și alte companii pot produce versiuni generice ale acestuia.

Acestea fiind spuse, există mecanisme care permit companiilor farmaceutice să extindă drepturile de brevet. De exemplu, adăugarea de noi utilizări terapeutice sau îmbunătățiri, precum și modificări minore ale compoziției, pot duce la acordarea de noi brevete pentru medicamentele existente. Aceste tactici sunt ceea ce se numește "brevete veșnice" și creează iluzia unor brevete echitabile.

Beneficii și riscuri

Într-o lume ideală, brevetele evergreen în domeniul farmaceutic ar reprezenta un stimulent pentru ca întreprinderile să investească în cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente. În realitate, însă, acest lucru duce la o poziție de monopol, îngreunând accesul mai multor oameni la medicamente care le salvează viața.

Impactul brevetelor veșnice asupra pacienților

Pentru pacienții care se confruntă cu inaccesibilitatea la medicamente din cauza prețului ridicat al acestora, problema brevetelor veșnic verzi în domeniul farmaceutic devine deosebit de acută. În cazul medicamentelor inovatoare protejate de drepturi de brevet extinse, prețurile acestor medicamente pot rămâne inaccesibile pentru o mare parte a populației.

Brevetele veșnice pot crea bariere în calea accesului la medicamentele necesare. Mulți pacienți se află în situația în care sănătatea lor este pusă în pericol de imposibilitatea de a obține medicamentele de care au nevoie din cauza costului ridicat al acestora și a lipsei de medicamente generice.

În acest context, este necesar un echilibru între protejarea proprietății intelectuale și asigurarea accesului la medicamente pentru toate segmentele societății. Revizuirea politicilor de stabilire a prețurilor și încurajarea dezvoltării de versiuni generice ale medicamentelor pot fi pași importanți în vederea soluționării problemei accesului la asistență medicală de calitate pentru toți.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare