Un studiu australian a constatat că pacienții care au folosit canabis medical pentru afecțiunea lor medicală de bază au evaluat mai bine calitatea vieții legate de sănătate. După cum se arată în revista PLoS ONE, medicii au observat astfel de rezultate după trei luni de utilizare a canabisului medical prescris. Transferuri nplus1.ru.
O echipă de oameni de știință condusă de Margaret-Ann Tait (Margaret-Ann Tait) de la Universitatea din Sydney a studiat efectul canabisului medical asupra calității vieții legate de sănătate la 2327 de pacienți cu boli cronice. Participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 97 de ani (vârsta medie 51 de ani), 62,8 la sută erau femei și 37,6 la sută aveau o educație terțiară. Puțin peste un sfert dintre participanți erau fie șomeri, fie în concediu, fie aveau angajamente profesionale limitate din cauza bolii lor. Majoritatea participanților erau tratați pentru dureri cronice cu canabis; alte afecțiuni frecvente erau insomnia, anxietatea și depresia.
Analizele ajustate au arătat că scorurile privind calitatea vieții legate de sănătate au crescut semnificativ pe parcursul a trei luni de utilizare a canabisului medical, comparativ cu valoarea inițială. Atunci când au detaliat această evaluare, cercetătorii au constatat că participanții au avut reduceri semnificative ale simptomelor de oboseală, durere și anxietate. În același timp, canabisul nu a avut niciun efect asupra calității somnului.
Rezultatele acestui studiu susțin eficacitatea canabisului medical pentru o varietate de afecțiuni cronice care sunt întâlnite în mod regulat în practica medicală de rutină. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări mai ample și mai fundamentale pentru a descoperi dovezi de o mai bună calitate.
Acestea fiind spuse, este important să se țină cont și de efectele negative ale canabisului. De exemplu, tulburările comportamentale induse de canabioide sunt asociate cu un risc crescut de complicații perioperatorii.