img
Când mă prezint, întind mâna și spun: "Bună, eu sunt Cristina, am HIV" 22 Оctombrie 2022

Astăzi vă spunem povestea Cristinei din Ekaterinburg. Trăiește cu HIV de la naștere și are acum 21 de ani. Cristina lucrează în domeniul HIV, are planuri pentru viața ei și nu îi este rușine de statutul ei. Înapoi la școală, s-a ridicat în fața clasei și le-a spus că este seropozitivă, apoi a răspuns la toate întrebările copiilor. Rapoarte Life4me.plus

Cu cât mai mulți oameni știu despre virus, cu atât mai puțin stigmat este - la asta lucrează Cristina acum.

"Mi-am dat seama că nu pot salva pe toată lumea deodată. De obicei, intru în modul de salvare, vreau să ajut pe toată lumea, să mă asigur că totul este în regulă. Acum îmi dau seama că este imposibil. Dar pot ajuta pe cineva - și asta este important. Chiar și atunci când doar îmi împărtășesc experiența.


Spuneți-ne, cum ați acceptat diagnosticul?

Să fiu sincer, nu am avut niciun moment deprimant legat de infecția mea cu HIV. Zilele trecute mi-am găsit povestea pe care am scris-o la fundație când aveam 14 ani. Această poveste a avut un final foarte interesant: am încheiat-o cu fraza "Să trăiești cu HIV este cool!

Îți amintești cum te-ai simțit în acel moment? De ce ai scris asta?

Pentru că am participat la o mulțime de traininguri diferite cu colegii mei cu care puteam comunica. Am fost mai mult un paria la școală și am avut cunoștințe și prieteni la fundație. Așa că HIV a fost un punct de raliere. HIV era o temă comună și eu făceam parte din această comunitate.

Christia, când ai aflat despre diagnosticul tău?

Am fost diagnosticat cu HIV aproape de la vârsta de 4 ani, dar am aflat la 10 ani. Apoi, mama mi-a spus că sunt deja adultă și că pot lua pastile de una singură, fără supraveghere.

Am început să fiu atentă la motivul pentru care eu luam pastilele și la motivul pentru care cei din jurul meu, inclusiv sora mea mai mică, nu le luau.

Așa că am început să "experimentez": am aruncat pastilele, le-am ascuns pe unde am putut... În general, nu am luat terapia cum trebuie. Apoi am făcut niște analize de sânge proaste. Mama mea se certa foarte mult, chiar m-a dat afară din casă (nu în mod serios, desigur). Apoi s-a liniștit, a expirat, m-a așezat și mi-a spus că are HIV și că mi l-a transmis mie. De aceea trebuie să luăm pastile.

Cum ați luat aceste informații? Ați înțeles cumva care era boala?

La acel moment nu am înțeles pe deplin care era problema și care era responsabilitatea. M-am gândit doar: "Ei bine, așa este, să fie.

Singurul lucru care m-a speriat a fost fraza mamei mele: "Nu mânca niciodată din aceeași farfurie cu alți oameni, altfel merg la închisoare". Și nu ar trebui să las pe nimeni să-mi termine mâncarea pentru că aș putea infecta o persoană.

Ca să scurtez povestea, mama mea nu știa prea multe despre HIV la acea vreme, așa că a decis să meargă la sigur. Dar m-a speriat foarte mult și am urmărit-o foarte atent. A existat chiar și o poveste. Eu și prietena mea am cumpărat odată ciocolată, ea a mâncat-o pe a ei, iar eu nu am putut să o termin. Nu aveam unde să pun ciocolata, așa că prietenul meu s-a oferit să o termine pe a mea. Am aruncat-o la gunoi chiar în fața ei și i-am spus: "Nu."

Și cum i-ai explicat prietenului tău comportamentul tău?

Am spus doar că trebuie să o fac și apoi am schimbat subiectul.

Ați suferit vreodată discriminare legată de HIV?

Sincer, atunci când mi se pune această întrebare, creierul meu neagă toate discriminările pe care le-aș fi putut experimenta în viața mea. Uit totul și mă pierd. Aș vrea să spun "Nu", dar spun "Nu știu".

Ai spus odată că ai fost un paria la școală. A fost sau nu din cauza diagnosticului dumneavoastră?

A fost pentru un motiv foarte diferit. Nu aveam o familie bogată, așa că trebuia să împrumut hainele mamei și bunicii mele și nu mă îmbrăcam la modă. Cel mai mult m-a făcut să mă simt nelalocul meu la școală.

A existat un moment în viața ta când ți-ai dat seama ce înseamnă HIV în această lume? Te-ai gândit vreodată la HIV ca la o problemă?

Nu, nu am făcut-o, dar mi-am dat seama că mulți oameni știau foarte puține lucruri despre HIV. Și întotdeauna am vrut să vorbesc despre acest subiect cât mai mult posibil.

De cât timp trăiești cu fața deschisă?

Nu este vorba că am o față deschisă, doar că nu-mi ascund statutul. De fapt, prima dată când i-am spus unui tânăr despre diagnosticul meu. Iar prima mea experiență nu a fost foarte bună - ne-am despărțit din această cauză.

El a spus: "Doamne ferește ca părinții mei să afle că prietena mea are HIV".

Dar cel mai probabil a existat un motiv complet diferit, iar statutul meu a fost doar o scuză. Această situație m-a lovit foarte tare, am renunțat la terapie timp de un an. Dar, în același timp, m-am implicat activ în domeniul HIV, spunându-le adolescenților cât de important este să ia pilula.

Și apoi ce te-a readus pe drumul cel bun?

Un medic specialist în boli infecțioase. Mi-a fost o frică nebună de medicul meu, cred că încă mi-e frică de ea. De îndată ce am primit o încărcătură virală (și am primit una la șase luni după ce am renunțat la pastile), medicul a început să mă preseze să o sun pe mama și să îi spun despre absențele mele. Dar am rugat-o să nu o facă. Apoi s-a implicat psihologul fundației, care m-a sunat dimineața și seara pentru a-mi reaminti să-mi iau pastilele. Și astfel, treptat, m-au readus la terapie.

Cine te-a sprijinit în adolescență? Cine v-a ajutat în procesul de acceptare a diagnosticului?

Am primit cel mai mult ajutor de la fundații și de la psihologul de la Centrul SIDA. Prietenii și cunoscuții mei nu au știut despre diagnosticul meu până în clasa a IX-a, iar acasă era mai degrabă un "nu" decât un "da".

Povestește-ne despre viața ta actuală.

Mă descurc foarte bine, totul este minunat. M-am căsătorit, m-am despărțit de părinți, mi-am găsit o slujbă. Pe lângă asta, mitingul mi-a dat un mic "șut în pantaloni". De 2 ani mă gândesc să țin propriul meu Instagram pe tema infecției cu HIV și în sfârșit s-a întâmplat :)

Ați studiat undeva după liceu?

Da, am absolvit un colegiu tehnic ca arhivar și mi-am luat diploma.

Doriți să obțineți un loc de muncă în profesia dumneavoastră?

Nu))))) Nu în specialitatea mea. Mă văd lucrând cu copiii. Iar acum candidez pentru un loc de muncă la aceeași fundație la care lucrez de când aveam 14 ani. La început, voi lucra cu copiii din familii defavorizate care participă la tabăra de copii de la fundație - voi organiza cursuri de formare pentru acești copii, inclusiv despre HIV. Sunt foarte fericită, mă simt foarte bine făcând asta.

Voi lucra cu copiii și în domeniul infecției cu HIV - totul funcționează perfect.

Care sunt gândurile și sentimentele dumneavoastră când auziți cuvântul HIV?

Primul lucru care îmi vine în minte sunt copiii. Iar copiii sunt cei mai triști. Cei care nu au niciun sprijin, niciun adult cu care să vorbească.

V-ați gândit vreodată cum ar fi dacă nu ați avea HIV?

Da, mi-a trecut asta prin minte. Dacă nu aș fi avut HIV, nu aș fi fost deloc interesat de acest subiect. Am adunat doar informații superficiale, cum ar fi modul în care se transmite, atâta tot. Așa cum fac majoritatea oamenilor acum.

După părerea dumneavoastră, sunt persoanele cu HIV diferite de ceilalți oameni?

Nu prea cred. Singurul lucru este că trebuie să luăm pastile în fiecare zi. Dar există și alte boli pentru care trebuie să iei medicamente pe viață.

Care a fost cea mai stupidă (incorectă, incomodă) întrebare care ți-a fost pusă în legătură cu HIV?

A existat o astfel de întrebare atunci când mi-am deschis statutul în fața clasei mele - m-au întrebat cu cine mă culc. Nu mă așteptam deloc la asta, deși este probabil cea mai populară întrebare.

Spune-mi, cum ai deschis statutul clasei tale?

M-am dus la psihologul școlii de la acea vreme - ea știa că sunt seropozitiv și am lucrat la unele lucruri legate de diagnostic și de familie. Psihologul mi-a sugerat că ar trebui să am o lecție deschisă despre HIV la școală pe 1 decembrie. Când am făcut-o în clasa mea, o fată a întrebat: "Avem elevi cu HIV? La vremea respectivă, nu mai știam ce să fac, iar psihologul m-a ajutat să mă "lămuresc". Dar întrebarea mi-a rămas în minte. M-am gândit timp de jumătate de an și, în cele din urmă, am decis să îmi deschid statutul.

M-am dus în clasă, i-am reamintit de întrebarea pe care o punea fata și i-am spus că avem astfel de elevi - eu eram aceea.

Așa că prima întrebare care mi-a venit în minte a fost: "Cu cine te-ai culcat?". Un fel de clasa a IX-a, un subiect fierbinte. După acel moment, am început să vorbesc mai activ despre HIV și să îmi dezvălui statutul.

Și cum a acceptat clasa această informație?

Reacția clasei a fost în general pozitivă. Unii au încercat să se îndepărteze de subiect pentru a ușura atmosfera. Iar unii, dimpotrivă, au pus întrebări specifice despre HIV: cum se transmite, ce sunt pastilele, cât costă etc.

Ești foarte tare! Să te ridici în fața clasei și să spui că ești seropozitiv este un lucru puternic.

Ce părere aveți despre dizidenții HIV?

Sincer, nu știu. Ei bine, sunt și sunt. Dacă voi întâlni o astfel de persoană, voi încerca să vorbesc cu ea și să-i schimb părerea. Și apoi depinde de situație.

 Ce te face unic?

Probabil faptul că încerc să nu stau locului și să vorbesc cât mai mult despre subiect. Prietenul meu chiar râde de mine uneori, pentru că atunci când întâlnesc pe cineva nou, întind mâna și spun: "Bună, mă numesc Kristina, am HIV.

Asta e minunat! Deci, cum reacționează oamenii? Sunt sigur că e în regulă.

De cele mai multe ori, reacția este: "Ai nevoie de ajutorul meu?". Iar eu îi spun: "Ei bine, în principiu, poți să iei pastile pentru mine". Totul este destul de amuzant. De obicei, oamenii vor să ajute cu ceva, dar nu știu cu ce. Încearcă să fie de sprijin, să arate că totul este în regulă, uneori iese, bineînțeles, puțin ridicol - dar cel mai important este mesajul.

Ce vă inspiră?

În acest moment, mă inspiră soțul meu. El însuși este creativ și mă face să merg înainte.

Care ar fi cel mai bun cadou pentru tine?

Sincer, nu-mi trece absolut nimic prin minte. Am tot ce-mi trebuie în acest moment. Tot ceea ce îmi doresc pot obține singur, prin propriile mele eforturi.

Dorința dumneavoastră pentru persoanele care se confruntă cu infecția cu HIV.

Nu vă fie teamă. Nu vă temeți de priviri, ele nu sunt doar din cauza infecției cu HIV.

 

Autor: Tatiana Ten

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare