img
Conferință de presă pentru a marca Ziua de comemorare a victimelor SIDA 12 Маi 2022

TEST DRIVE – o inițiativă de încurajare a testării la HIV cu implicarea instituțiilor publice municipale și reprezentanți ai mediului privat

CÂND: vineri, 13 mai, 2022, ora 13.00

UNDE: Parcul ”Ștefan cel Mare”, mun. Chișinău

INVITAȚI LA EVENIMENT: 

  • Svetlana Nicolaescu - Secretară de Stat, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova;
  • Ion Ceban - Primar General al Municipiului Chișinău;
  • Svetlana Plămădeală – Directoare a Biroului de țară UNAIDS Moldova;
  • Dmitrii Voloșin - Fondator Simpals;
  • Ruslan Poverga - Director General al A.O. “Inițiativa Pozitiva”.

DE CE: Potrivit ultimelor date, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 14.500 de cazuri de îmbolnăvire cu HIV. Majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă. Deși în Republica Moldova există servicii gratuite de profilactică, testare și tratament astfel încât infecția poate fi ținută sub control, teama de a nu fi discriminat și stigmatizat pe motiv de statut HIV pozitiv, dar și lipsa de informare cu privire la căile de transmitere a virusului fac ca persoanele să nu se testeze și să nu considere testarea la HIV o responsabilitate față de sănătatea proprie și a celor din jur. Acest lucru face ca jumătate din cazurile noi de îmbolnăvire să fie depistate tardiv, iar infecția HIV/SIDA să continuie să fie o problemă de sănătate publică în 2022.

În ajunul Zilei Internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA lansăm TEST DRIVE - o inițiativă de încurajare a testării la HIV cu implicarea instituțiilor publice municipale și reprezentanți ai mediului privat. Astfel, instituții publice și companii private vor fi încurajate să promoveze și să organizeze în rândul angajaților testarea benevolă la HIV și să nominalizeze alte instituții să o facă pentru a spori eforturile de testare și pentru a promova conștientizarea cu privire la beneficiile testării timpurii pentru HIV.

Prima instituție publică ce a acceptat să se alăture inițiativei TEST DRIVE este Primăria Chișinău, urmând ca edilul capitalei, Ion Ceban, să anunțe despre acest lucru în cadrul evenimentului de lansare a inițiativei care va avea, loc vineri, 13 mai, în Parcul ”Ștefan cel Mare”.

TEST DRIVE va avea loc în cadrul campaniei sociale Just Test (Testează-te!), organizată de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, cu suportul financiar al Instituției publice „Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor” în Domeniul Sănătății (UCIMP – grantul Fondului Global) și al UNAIDS Moldova prin cadrul Programului Comun al ONU ”Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului” finanțat de Suedia.

Scopul activităților de campanie este să mobilizeze atât autoritățile, cât și cetățenii, să nu rămână indiferenți față de eforturile depuse pentru combaterea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova.

Tradițional, Ziua Internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA se desfășoară în a treia duminică a lunii mai. Datele Ministerului Sănătății arată că, în 2021, peste 170 de persoane au murit de boli asociate SIDA.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare