"Programul de solidaritate COVID-19 2020-2022" este un nou proiect implementat de O.A. "Inițiativă pozitivă în cooperare cu sistemul penitenciar. Proiectul are ca scop evaluarea posibilității de a introduce serviciile de consiliere între egali în lista serviciilor care pot fi acoperite de sistemul penitenciar.
Astfel, în cadrul proiectului pe care îl desfășurăm:
- analizarea fezabilității angajării consilierilor de la egal la egal de către instituțiile penitenciare, în condiții de egalitate cu angajații existenți în instituțiile penitenciare;
- explorarea fezabilității creării unui serviciu durabil de consiliere între colegi pentru deținuții care fac parte din populațiile-cheie vulnerabile.
În acest stadiu, serviciul funcționează din fondurile Fondului Global, adică este introdus din fondurile donatorilor prin intermediul sectorului neguvernamental. Dar, având în vedere că Fondul Global transferă treptat puterea către stat, sustenabilitatea serviciilor pentru populațiile cheie, inclusiv pentru deținuți, este acum o prioritate esențială.
În penitenciare se află multe persoane dependente de droguri, precum și persoane seropozitive, care se luptă cu diverse probleme legate de dependență și de boală. Aceștia beneficiază de un ajutor și de un sprijin considerabil din partea unui consilier de la egal la egal, care le cunoaște dificultățile din propria experiență.
Unul dintre cei mai importanți factori este antrenamentul!
Inițiativa pozitivă a avut deja experiența formării deținuților ca și consilieri de la egal la egal în patru închisori, timp de cinci luni. Experiența a fost extrem de productivă, atât pentru deținuții înșiși, cât și pentru cei pe care i-au consiliat. Suntem cu toții conștienți de faptul că activitatea consilierilor de la egal la egal face parte integrantă din procesul de recuperare a persoanelor care suferă de dependență de droguri sau care au fost diagnosticate cu anumite boli grave care necesită acceptare morală și tratament continuu. În aceste cazuri, conceptul de consiliere între egali este unul dintre cele mai importante și necesare.
Un punct important în introducerea consilierii între egali în instituțiile penitenciare este formarea. Pe baza experienței noastre anterioare, este evident că consilierii inter pares trebuie să fie bine pregătiți. De fapt, acest lucru trebuie luat foarte în serios, nu poți să iei o persoană, să o numești consilier de la egal la egal și să o trimiți la muncă. Persoana trebuie să fie formată, trebuie să i se insufle anumite valori și trebuie să își înțeleagă clar rolul. Aceasta este o sarcină foarte importantă!
Deoarece persoana care dorește să devină consilier de la egal la egal este un deținut, trăiește într-o instituție și acest lucru face parte din viața sa de zi cu zi, sarcina de formare devine mai ușoară, iar munca sa mai eficientă. El comunică cu mediul în care se află, oferă consiliere, poate distribui instrumente de reducere a riscurilor, poate sfătui ce specialist să contacteze și de ce, și poate împărtăși experiențe de depășire a oricăror dificultăți în contextul dependenței de droguri, al statutului HIV, al hepatitei etc.
Un consilier de la egal la egal nu este o slujbă de birou, este în esență un lucrător de proximitate, adică unul care este "pe teren", acolo unde sunt oamenii și știe unde este nevoie de serviciile sale. Aceasta este întreaga valoare a unui consilier de la egal la egal; acesta face parte cel mai adesea din grupuri închise: consumatori de droguri, persoane care trăiesc cu HIV etc. Nivelul de încredere într-o astfel de persoană este destul de ridicat acolo. El trăiește cu ea, cunoaște situația din interior, face parte din aceste cercuri închise.
Despre valoarea introducerii consilierii între egali în penitenciare
Există o experiență similară și în sistemul penitenciar: personalul penitenciarului încurajează voluntariatul. Voluntarii din închisori sunt aproape consilieri de la egal la egal, dar sarcina lor este de a distribui seringi sterile, șervețele și alte materiale de reducere a riscurilor. Voluntarii nu sunt plătiți pentru munca lor, dar primesc pachete cu alimente, care sunt, de asemenea, cumpărate din fondurile donatorilor. Este important pentru noi să schimbăm această paradigmă, astfel încât sistemul penitenciar să poată implementa singur o componentă de consiliere între colegi.
Acest lucru este foarte important, deoarece consilierii de la egal la egal sunt absolut esențiali în furnizarea de servicii de sprijin psihosocial pentru orice categorie vulnerabilă, în special pentru persoanele dependente de droguri, care au HIV și care sunt afectate de dependență și HIV. Mai ales că această componentă s-a dovedit a fi eficientă în acest domeniu de ani de zile. Rolul consilierilor de la egal la egal este greu de supraestimat, deoarece aceștia sunt oameni care au parcurs același drum, care s-au confruntat cu aceleași probleme, nu în teorie, ci în practică.
Alți factori pentru care este important ca deținuții să fie angajați și plătiți de sistemul penitenciar:
- În primul rând, va asigura durabilitatea serviciilor;
- În al doilea rând, economisește costurile de furnizare a acestor servicii. Deținuții nu trebuie să fie transportați de la o instituție la alta, ei primesc educația necesară la fața locului și apoi își desfășoară activitatea acolo;
- În al treilea rând, este legată de strategia sistemului penitenciar în sine - de a crea locuri de muncă, de a menține activi oamenii care vor să facă ceva și de a păstra serviciile care, timp de atâția ani, au fost plătite cu fonduri de la donatori și care au făcut ca epidemia de HIV să fie destul de controlabilă în țara noastră;
- În al patrulea rând, având în vedere orice situații de criză, urgențe (pandemie, război etc.), alte situații neprevăzute - consilierii de la egal la egal din mai mulți deținuți sunt deja la locul de muncă și continuă să ofere servicii și asistență celor care au nevoie.
Obiectivele proiectului final
Obiectivul principal al proiectului COVID-19 Programul de solidaritate 2020-2022 este de a contribui la durabilitatea serviciilor în contextul HIV pentru grupurile vulnerabile cheie. Acesta este un proiect mic și, din păcate, nu va putea răspunde pe deplin la toate nevoile din acest domeniu. Dar este esențial să facem primii pași spre sustenabilitatea serviciilor de consiliere între egali în penitenciare.
Implementăm acest proiect în strânsă cooperare cu sistemul penitenciar, lucrând la o evaluare a gradului de sustenabilitate a serviciului de consiliere între colegi în Moldova. De asemenea, în cadrul acestui proces, analizăm ce resurse ar fi necesare pentru acest lucru și cum ar putea fi realizat în general.
De asemenea, sperăm că va fi posibilă acreditarea unui program de formare în domeniul consilierii între egali, deoarece, deși profesia există, nu există un program oficial de formare.
În mod separat, ar trebui să menționăm că Inițiativa Pozitivă colaborează de mult timp cu sistemul penitenciar și pentru noi, ca și pentru agențiile de stat, aspectele legate de sustenabilitatea serviciilor sunt o prioritate. Și lucrăm din greu în parteneriat cu acest organism guvernamental pentru a asigura această prioritate comună.
Acest articol a fost scris în cadrul proiectului "Programul de solidaritate UE COVID-19 pentru Parteneriatul Estic", implementat de O.A. "Positive Initiative", finanțat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Comitetul Helsinki din Olanda (NHC), People in Need și AFEW International.
Acest material a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestui document este responsabilitatea exclusivă a SA. "Inițiativa pozitivă și nu poate fi considerată în niciun caz ca reflectând poziția Uniunii Europene.