img
De la Odesa la Chișinău: Cum a găsit Natalia azil și muncă într-o țară nouă 18 Ianuarie 2024

Natalia Polishchuk, în vârstă de 50 de ani, o refugiată din Ucraina, ne-a împărtășit povestea ei. În urmă cu un an, ea și fiica ei au fugit din cauza războiului în Moldova. Acum locuiesc într-un centru de refugiați. Datorită sprijinului acordat de Inițiativa Pozitivă, Natalia și fiica ei au putut primi asistență medicală și socială integrată și sprijin pentru angajare.

Într-o conversație cu noi, ea ne-a povestit despre dificultățile din prima perioadă de după mutare, despre speranțele sale pentru viitor și și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul primit de la oameni "cu o inimă caldă".


Spuneți-ne pe scurt povestea dumneavoastră: de unde sunteți, în ce condiții ați venit în Moldova și cum v-ați acomodat prima dată?

Eu sunt din Odesa. Am venit în Moldova acum un an, în decembrie. În acea perioadă am început să avem pene de curent constante. Noi: eu, fiica și fiul meu, locuim într-o clădire cu 16 etaje. Acolo avem totul pe curent electric - aragaz, încălzire a apei. Nu putem găti, nu putem spăla... și avem aceste alarme veșnice, de fiecare dată când zbori la subsol să te ascunzi.

Și eu și fiul meu am mai tolerat (el este adult, are 30 de ani), dar fiicei mai mici (17 ani) i-a fost foarte greu. De aceea, fiul meu tot spunea: "Mamă, ia-o pe sora ta și du-te, acolo e mai liniște, te vor ajuta".

Pe lângă toate acestea, prețurile cresc, există din ce în ce mai puțină muncă... Un lucru a dus la altul, iar acum eu și fiica mea suntem aici, în Moldova. Locuim într-un centru pentru refugiați.

Cum v-ați acomodat aici la început? Ați găsit imediat centrul de refugiați?

Un prieten de-al meu a plecat cu mult timp în urmă și m-a sunat și mi-a spus: "Vino aici, vei fi ajutat aici". Am tras de timp, pentru că aveam un loc de muncă și condițiile erau încă tolerabile.

Acum, eu și fiica mea locuim într-o cameră bună. Condițiile sunt bune, mâncarea este bună. Există mașini de spălat și dușuri. Fiica mea merge în clasa a 11-a, învață și ea de la distanță, comunică cu alți copii. Moldova este foarte bine primită, vă mulțumesc tuturor pentru asta!

Dar, bineînțeles, la început am fost deprimat. O țară străină, oameni necunoscuți, totul este diferit. A fost greu.

Și mai aveți și avioane civile. Nu le-am mai avut de mult timp, așa că la început sunetul lor a fost un pic inconfortabil. Și artificiile și petardele ne-au făcut, de asemenea, să tremurăm.

Acum fiicei mele îi place foarte mult. Pentru ea, Moldova este ca o țară străină. [Oamenii vorbesc o altă limbă. Ea nu a călătorit niciodată în altă parte decât în Ucraina. Bineînțeles, este interesată. Îi plac cunoștințele noi.

Наталья

Cum ați aflat despre Inițiativa Pozitivă? Ce v-a determinat să ne contactați?

Personalul dumneavoastră a venit la centrul nostru de refugiați. Atunci au efectuat un triaj medical (au măsurat tensiunea arterială, glicemia, au testat HIV). Și eu și fiica mea am fost interesate. Consilierul dumneavoastră ne-a invitat să venim pentru mai multe teste, așa că mai târziu am venit la centrul dumneavoastră, unde am făcut mai multe teste de sânge și am primit vouchere pentru alimente și produse de igienă.

Acolo, Julia [Modyrka, specialist în consilierea între egali la Inițiativa pozitivă], în timp ce îmi completa chestionarul, m-a întrebat dacă am un loc de muncă? Chiar îmi căutam unul în acel moment.

Iulia m-a recomandat pe Valeria [Jurbik, Departamentul de ocupare a forței de muncă pentru refugiați de la Positive Initiative].

Ne puteți spune cum au decurs lucrurile pentru dumneavoastră în Moldova și cum v-a ajutat personalul nostru să vă găsiți un loc de muncă?

Aveam deja experiență de muncă aici, la Chișinău. Am lucrat la o pizzerie timp de două luni, dar am avut o neînțelegere cu directorul din cauza salariului și a trebuit să plec... Apoi am căutat un loc de muncă pentru o perioadă lungă de timp, 2-3 luni. Mulți nu erau potriviți pentru vârsta mea, unii aveau nevoie de cunoștințe lingvistice. Am căutat un nou loc de muncă timp de două sau trei luni.

Organizația dumneavoastră m-a ajutat foarte repede. Valeria a completat un formular de candidatură, iar o săptămână mai târziu a sunat pentru a spune că a găsit un loc de muncă adecvat - un modelator de găluște la Tisto. Pentru mine era exact ceea ce îmi doream: și aproape de casă, și cu zile libere sâmbăta și duminica, și, de asemenea, echipa este bună, iar directorul este din Odessa, un om foarte drăguț. Sunt foarte mulțumit.

Наталья

Ce sfat le-ați da altor refugiați care își caută un loc de muncă în Moldova?

Cine își caută un loc de muncă, întotdeauna va găsi unul. Să nu renunțe. Dacă o persoană vrea să găsească un loc de muncă, îl va găsi. Este clar că nu totul este potrivit, și eu am căutat mult timp. Eram gata să curăț ușile din fața orașului.

Și, bineînțeles, există mai multe șanse dacă aveți o educație de specialitate sau cunoștințe de limba engleză.

Vorbiți-mi despre starea dumneavoastră acum, după aproape doi ani de război?

Este greu de spus. Este înfricoșător să urmărești știrile, dar aici uit cumva. Iar fiica mea se simte bine aici. Dar fiul meu cel mare a rămas acolo. Sufletul meu se teme foarte mult pentru el. Suntem mobilizați.

Mă distrez la serviciu, dar când vin acasă, tot e greu.

La ce visați, ce planuri de viitor aveți?

Visez că voi avea unde să mă întorc acasă, că rudele mele vor fi în viață, că totul va fi în sfârșit normal! Mulți refugiați pe care îi cunosc nu au unde să se întoarcă, casele lor au fost bombardate. Dar noi suntem încă aproape de casă, vom putea să ne întoarcem de îndată ce războiul se va termina și va exista o oportunitate.

Наталья

Ce ai vrea să spui în final?

Aș vrea să le mulțumesc fetelor voastre, Iulia și Lera. Vă mulțumesc pentru înțelegere. Și, în general, că aveți oameni cu o inimă caldă care lucrează acolo, în centru. Multă sănătate lor și familiilor lor. Un simplu mulțumesc uman pentru că ajutați oamenii!


Această activitate este susținută de:
Caritas Österreich , UNAIDS Moldova , International Rescue Committee


Dacă sunteți refugiat și aveți nevoie de ajutor, vă rugăm să sunați la +37322009974, +37379707703.

Sau trimiteți un mesaj pe grupul nostru de Facebook

Помощь беженцам из Украины

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare