În anul 2022 au avut loc evoluții promițătoare în multe țări în ceea ce privește dezincriminarea HIV. Potrivit Rețelei HIV Justine, mai sunt încă multe de făcut, dar progresele sunt evidente, în primul rând datorită conducerii oamenilor din comunitate. Rapoarte Life4me.plus
În 2022 s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri penale legate de HIV (la fel ca în cei 2 ani precedenți). Mass-media a raportat 49 de cazuri penale în 16 țări și 7 state din SUA. Cel mai mare număr de rapoarte a venit din Rusia, SUA și Franța.
În Belarus, situația s-a îmbunătățit în general, țara fiind scoasă de pe lista celor care se află în fruntea cazurilor penale legate de HIV.
Canada a fost lider mondial în ceea ce privește incriminarea HIV, dar în acest an nu a fost raportat niciun caz nou în această țară. În plus, au fost analizate cazuri penale anterioare care s-au soldat cu achitări. Într-un caz, instanța a ținut cont de încărcătura virală nedetectabilă a inculpatului, iar în altul, de statutul de controlor de elită al inculpatului.
Curtea Supremă din Taiwan a recunoscut, de asemenea, beneficiile tratamentului în materie de prevenire, achitând un bărbat cu o încărcătură virală nedetectabilă.
În Singapore, homosexualii care trăiesc cu HIV continuă să fie persecutați, în ciuda abolirii unei legi din epoca colonială care interzicea sexul între bărbați.
În Statele Unite, numărul statelor care au legi penale legate de HIV este în scădere. New Jersey a devenit al treilea stat care abrogă legea de incriminare. Președintele țării a declarat că "legile învechite nu au nicio bază științifică și servesc pentru a marginaliza și mai mult persoanele care trăiesc cu HIV.
În Argentina, anul acesta a fost adoptată o nouă lege cuprinzătoare și nepunitivă privind HIV, ITS și TB.
În martie 2022, Zimbabwe a devenit a doua țară africană care și-a abrogat legea privind HIV (prima a fost Republica Democrată Congo, în 2018). În octombrie, Republica Centrafricană a adoptat o nouă lege privind HIV, care se concentrează pe protecția socială a persoanelor care trăiesc cu HIV, fără nicio prevedere de incriminare.
Cu toate acestea, în alte părți ale Africii, veștile nu au fost la fel de pozitive. După o așteptare de 6 ani, o contestație constituțională împotriva anumitor secțiuni din Legea ugandeză privind prevenirea și controlul HIV/SIDA, care includea incriminarea, a fost respinsă în totalitate în noiembrie. În Kenya, o decizie privind un caz similar este încă în curs de soluționare.
În multe țări, femeile care trăiesc cu HIV sunt urmărite penal pentru alăptare (25% din toate cazurile noi). Potrivit Eurasian Women's AIDS Network, femeile seropozitive sunt afectate în mod disproporționat de criminalizare în regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale (EECA).
Cea mai mare realizare a anului 2022 a fost lansarea Academiei de Justiție HIV. Aceasta este o platformă online de e-learning și formare care va fi un catalizator în construirea unei mișcări de abrogare a legilor și politicilor punitive.
"Obiectivul global este ca mai puțin de 10% din țările cu legi și politici punitive care au un impact negativ asupra răspunsului la HIV. Mai este încă un drum lung de parcurs pentru a o atinge", spun experții.