img
Experți: Lupta împotriva epidemiei de HIV a intrat în impas și milioane de vieți sunt în pericol 12 Noiembrie 2022

Lupta împotriva epidemiei de HIV este în impas, iar milioane de vieți sunt în pericol. Aceasta este concluzia la care au ajuns experții din cadrul Programului comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA. Potrivit raportului "At Risk", prezentat în capitala kazahă Almaty, anul trecut, la nivel mondial, în fiecare minut a murit o persoană din cauza complicațiilor legate de HIV. Primelestiri.md informează.

În Moldova, situația cu epidemia de HIV este stabilă, dar experții nu exclud posibilitatea unei recrudescențe și în țara noastră, dacă guvernul nu va spori finanțarea programelor de prevenire și nu va accelera procesul de revizuire a unor legi.

"În fiecare zi, aproximativ 4.000 de persoane din întreaga lume se infectează cu HIV. Iar un sfert dintre aceștia sunt tineri cu vârsta sub 24 de ani. Acestea sunt datele din raportul global ENAIDS, care va fi prezentat aici, la Almaty, Kazahstan. Principala concluzie asupra căreia experții sunt de acord este că lupta împotriva epidemiei de HIV a ajuns în impas. Iar dacă țările lumii, inclusiv Moldova, nu vor întreprinde acțiuni urgente în viitorul apropiat, ne putem aștepta la o nouă epidemie de infectare cu HIV. Iar SIDA, stadiul terminal al virusului HIV, va deveni principala cauză de deces la nivel mondial", a declarat reporterul PRIME, Elena Derzhanskaya.

Datele nesatisfăcătoare, prezentate de UNAIDS în Kazahstan în ajunul Zilei Mondiale de luptă împotriva SIDA, sunt explicate de experți prin faptul că, în fiecare an, guvernele cheltuiesc din ce în ce mai puțini bani pentru combaterea bolii. Doi ani de pandemie de coronavirus și războiul din Ucraina au înrăutățit situația. De exemplu, în ultimii 10 ani, țările din Europa de Est, printre care se numără și Moldova, au înregistrat cea mai rapidă creștere a epidemiei de HIV din lume. În ultimii 10 ani, numărul de cazuri noi a crescut cu aproape 50%.

"Guvernul moldovean ar trebui să crească treptat finanțarea pentru programele de prevenire și tratament HIV. Nu ar trebui să ne așteptăm ca donatorii internaționali să scoată țara din criză ca înainte. Trebuie să fie o tranziție planificată de la finanțarea internațională la cea națională. Iar pentru ca lupta să fie mai ieftină pentru guvern, este necesară implicarea societății civile și contactarea organizațiilor neguvernamentale. Cu atât mai mult, reprezentanții sectorului neguvernamental care trăiesc ei înșiși cu HIV pot fi mai utili și mai eficienți", a declarat Eamonn Murphy, director executiv adjunct al UNAIDS.

UNAIDS estimează că, în prezent, în Moldova există aproximativ 15.000 de persoane care trăiesc cu HIV. Mai mult de 60% din numărul total de pacienți sunt cetățeni de sex masculin cu vârsta de peste 15 ani. Consumatorii de droguri injectabile se numără din nou printre cei mai des infectați cu HIV, așa cum s-a întâmplat în anii '90, spun experții. Gabriela Ionașcu, ofițer de țară al UNAIDS timp de mulți ani, crede că tinerii sunt primii care sunt loviți.

"Decriminalizarea este unul dintre primii și importanți pași pe care o țară trebuie să îi facă pentru a rezolva această problemă. Pentru că, dacă este dezincriminată, poate fi controlată. Iar ceea ce este incriminat intră treptat în umbră și nu poate fi controlat. Acest proces este deosebit de periculos astăzi, în era tehnologiei informației. Nimeni nu mai manifestă un comportament riscant pe stradă așa cum o făcea înainte. Toată lumea stă acasă și își ține telefoanele ocupate", a declarat Gabriela Ionașku, director de țară UNAIDS pentru Kazahstan.

Gabriela este de acord cu Pavel Savin, un activist civil de 35 de ani din Almaty, care trăiește cu HIV de cinci ani. În trecut, Pavel a fost consumator de droguri, iar astăzi este un luptător activ pentru drepturile persoanelor care trăiesc cu HIV. El consideră că epidemia din Europa de Est este exacerbată de nivelul ridicat de discriminare.

"Există încă stigmă și discriminare în mediile de îngrijire a sănătății. Am fost coordonator al unui studiu privind stigmatizarea în Kazahstan. Cercetarea noastră a arătat clar că cea mai mare parte a stigmatizării și discriminării are loc în unitățile medicale pentru persoanele care trăiesc cu HIV și pentru populațiile cheie. Așadar, acest fenomen există și cu siguranță s-a diminuat începând cu anii 1990, dar este încă prezent.

De menționat că Moldova a semnat o altă Declarație politică de angajament privind HIV/SIDA în 2021. Obiectivul este de a pune capăt epidemiei până în 2030. Acest tip de program este elaborat o dată la cinci ani.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare