Ekaterina Stepanova, medic specialist în boli infecțioase, a ținut o prelegere online despre principalele infecții virale cu transmitere sexuală, prevenție, diagnostic și tratament. În prezent, HIV se transmite în cuplurile stabile, atunci când oamenii au început să aibă atât de multă încredere unul în celălalt încât au decis să nu folosească prezervativul. Legătura slabă aici este că iau această decizie doar pe baza încrederii și nu fac teste și, astfel, nu reușesc să își mențină cuplul în siguranță. Ce alte infecții sunt asociate cu sexul - în materialul SIDA.CENTRU.
Treizeci de infecții se transmit în timpul actului sexual. Cele mai multe sunt tratate de dermatovenerologi, dar, în calitate de specialiști în boli infecțioase, întâlnim și noi unele dintre ele.
HIV: prezervativele protejează, nu încrederea în partenerul tău
Oamenii nu știu absolut nimic despre infecția cu HIV. Ei cred că afectează pe altcineva care duce o viață "imorală". Realitatea este că HIV afectează acum pe oricine face sex și nu folosește prezervativul la fiecare act sexual.
Din păcate, nu avem abilitatea de a ne testa pentru HIV și ITS înainte de a începe o nouă relație. În prezent, HIV se transmite în cuplurile stabile, atunci când oamenii au început să se întâlnească și au devenit atât de încrezători unul în celălalt încât aleg să nu folosească prezervativul. Legătura slabă aici este că iau această decizie doar pe baza încrederii și nu se testează și astfel nu reușesc să își mențină cuplul în siguranță.
De ce să dați testul? Mulți oameni se tem foarte mult de acest lucru, deoarece un diagnostic de HIV sună foarte înfricoșător. Adevărul este că nu este o boală terminală, persoanele cu HIV pot trăi o viață lungă și își pot întemeia o familie. Ele devin sigure pentru partenerul lor dacă urmează terapia. Întotdeauna este mai bine să aveți un partener care nu are HIV în familie. Acestea sunt ceea ce noi numim cupluri discordante și sunt posibile. De aceea, este important să vă testați. Dacă unul dintre parteneri are virusul, trebuie să vă asigurați că numai el sau ea îl are și că nu îl transmite mai departe. La nivelul actual al științei și medicinei, acest lucru este foarte posibil.
Este posibil să fi întâlnit mituri pe diverse site-uri web conform cărora prezervativele nu ar proteja împotriva HIV, deoarece porii din latex sunt mult mai mari decât virusul. De fapt, HIV se găsește în fluidele care sunt excretate de la organele genitale. Dacă lichidul nu trece prin bariera prezervativului, atunci nici virusul nu poate trece prin el. Prezervativele sunt destul de fiabile. Există cazuri în care oamenii spun: "Am folosit prezervativul, dar tot am făcut o infecție". Aflăm dacă persoana a folosit prezervativul pe tot parcursul actului sexual? Asociem cuvântul "contracepție" doar cu protecția împotriva unei sarcini nedorite, iar mulți oameni folosesc prezervativul în principal în acest scop. De exemplu, îl pun atunci când intenționează să termine actul sexual, iar toate penetrările preliminare pot fi fără prezervativ. Cu toate acestea, este posibil să faceți o infecție chiar dacă folosiți contracepție tot timpul. Utilizarea lubrifianților sau a uleiurilor de masaj care descompun latexul sau dacă prezervativul alunecă sau se rupe poate duce, de asemenea, la acest lucru. Dar, în general, prezervativele potrivite protejează în mod fiabil atunci când sunt utilizate corect. Există multe exemple de cupluri discordante în care partenerul cu HIV nu a primit tratament, încărcătura sa virală nu a fost suprimată, dar cu toate acestea prezervativul a împiedicat infectarea.
Ce trebuie făcut dacă, din anumite motive, nu se poate folosi un prezervativ? Există alergii, există reticență din partea partenerului, în final există violență, inclusiv în cuplurile stabilite. În acest caz, profilaxia pre și post-expunere vă poate ajuta să vă protejați. Profilaxia pre-expunere este un medicament care poate proteja împotriva infecției înainte de o posibilă transmitere. Toate celelalte infecții sau sarcini pot apărea, dar există totuși o prevenire împotriva HIV. Există situații în care este posibil ca transmiterea să se fi produs deja, caz în care profilaxia post-expunere poate fi de ajutor. O persoană se prezintă la o unitate medicală în termen de 72 de ore și primește medicamente care vor împiedica multiplicarea virusului, chiar dacă acesta a intrat deja în organism. Profilaxia post-expunere este un mare beneficiu. Acesta este utilizat de medici, de asistente medicale în sălile de tratament și de persoanele care pot intra în contact cu acesta în viața normală. La urma urmei, în afară de sex, poate fi orice situație, cum ar fi contactul cu o seringă nesterilă.
Cel mai important lucru este să vă cunoașteți statutul HIV. Dacă aveți infecția, trebuie să începeți tratamentul cât mai curând posibil și să nu vă concentrați niciodată asupra partenerului dumneavoastră. Mulți oameni cred că, dacă partenerul lor a fost testat și nu are HIV, nu este nevoie să se testeze ei înșiși. Singurul lucru care salvează țara noastră (Rusia) de la dispariția HIV este faptul că acest virus se transmite destul de greu prin sex. Dacă ar fi fost transmisă ca hepatita B, cel mai probabil nu ar fi existat 1,5 milioane de persoane care trăiesc cu HIV, ci 15 milioane sau chiar mai mult. Nu avem o cultură a utilizării prezervativelor și nici educație sexuală.
Pacienții cu HIV au mult mai multă grijă de sănătatea lor (cei care ajung la mine). Statisticile arată că speranța lor de viață poate fi chiar puțin mai mare decât a persoanelor fără HIV, tocmai pentru că merg mai des la medic și au grijă de sănătatea lor. Deși există de fapt mulți factori care le pot reduce speranța de viață.
Hepatita: care se poate lua în pat și care într-un restaurant public?
Prezervativul protejează împotriva transmiterii hepatitei pe cale sexuală.
Hepatita A se transmite pe cale fecal-orală. Mâini nespălate și bună ziua, hepatită. Este destul de frecventă, au existat mai multe focare în ultimii ani, iar acestea au fost legate sexual. Practicile sexuale au devenit mult mai bogate, iar calea de transmitere fecal-orală este bine stabilită. Ce trebuie să știu? Există un vaccin împotriva hepatitei A care vă va proteja împotriva infecției, vă va permite nu numai să faceți sex în liniște, ci și să mâncați în liniște în cantine. În Sankt Petersburg și Moscova, mai multe cantine au fost închise din cauza unor focare de hepatită A, așa că problema este urgentă pentru cantine.
Este important să vorbim despre hepatită în termeni de sex, deoarece majoritatea sunt convinși că hepatita se transmite prin sânge, adesea prin consumul de droguri intravenoase. Credința comună este că nici copiii nu ar trebui să fie vaccinați împotriva hepatitei, dar noi doi înțelegem că hepatita B este perfect transmisibilă în toate modurile posibile. Este una dintre cele mai contagioase dintre toate infecțiile hepatitice. În zilele noastre, copiii sunt vaccinați în maternitate, dar generația mai în vârstă nu este suficient de norocoasă să fie vaccinată în maternitate.
Toți cei cu vârsta sub 55 de ani sunt eligibili pentru vaccinul împotriva hepatitei B, ca parte a calendarului național de vaccinare. Este lider în ceea ce privește transmiterea în timpul actului sexual și cel mai rezistent dintre tipurile de hepatită. Este destul de ușor să te vaccinezi: trebuie să mergi la centrul de sănătate și să spui medicului vaccinator că dorești să primești trei doze de vaccin.
De asemenea, este important să vă testați pentru hepatita B. Acest lucru vă va ajuta să aflați dacă ați mai avut-o înainte. Nu este neobișnuit să văd la consultații pacienți care au făcut teste și au aflat că au contractat deja hepatita B. Este un virus care rămâne cu noi pentru totdeauna, este încorporat în genom (de asta se temea toată lumea când a refuzat să se vaccineze împotriva covidiei). Foarte rar devine cronică la adulți, de cele mai multe ori este rapidă și se termină cu bine. Cu toate acestea, dacă se întâmplă, se face hepatita B cronică, care poate duce la cancer la ficat, sau un virus latent care se trezește la un moment nefericit și provoacă leziuni hepatice.
Hepatita C. Există o mulțime de controverse aici. Hepatita C nu se transmite prin sex oral și vaginal. Există încă riscuri asociate cu sexul anal, în special pentru cei care îl primesc. În acest caz, merită să vă ocupați de o examinare. Hepatita poate fi transmisă în timpul actului sexual, dar indirect. De exemplu, dacă în același timp s-a consumat droguri, adică virusul a fost transmis tot prin sânge, dar într-o situație care implică sex.
Multe persoane din Rusia au acest tip de hepatită, iar tratamentul nu este încă disponibil pe scară largă, deși boala este complet vindecabilă în trei luni. Medicamentele originale pentru hepatita C sunt destul de scumpe, iar programele de tratament de stat acoperă doar un număr foarte mic de pacienți, dar acum este posibil să vă vindecați pe cheltuiala dumneavoastră folosind medicamente generice mai accesibile.
În Moldova, tratamentul pentru hepatita C este gratuit și disponibil pentru fiecare cetățean. Contactați medicul de familie sau specialistul în boli infecțioase pentru a afla de ce aveți nevoie pentru a primi tratament.