img
Este necesară producerea genericelor. UNAIDS încurajează împărtășirea tehnologiei lenacapavirului 30 Аugust 2022

Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA sau UNAIDS (UNAIDS) a emis o declarație în care prezintă poziția agenției cu privire la extinderea disponibilității geografice a medicamentului inovator lenacapavir. Anunțul vine după ce Gilead a anunțat oficial că medicamentul va fi înregistrat în UE. Itpc-eeca.org raportează.

La 22 august, Gilead a anunțat decizia Comisiei Europene de a emite un certificat de înregistrare pentru lenacapavir sub denumirea comercială Sunlenca. Medicamentul este utilizat pentru a trata infecția cu HIV la persoanele multirezistente la medicamente care au opțiuni de tratament foarte limitate.

Directorul executiv al UNAIDS, Winnie Byanyima, susține că "producția monopolistă nu este capabilă să asigure tuturor celor care au nevoie de medicamente cu acțiune prelungită. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să aibă loc transferul de tehnologie pentru producția generică.

Winnie Biannima a declarat, de asemenea, că acordul recent dintre Pool-ul de brevete și ViiV Healthcare a arătat că societățile pot "lucra împreună" pentru a obține o acoperire mai largă a prevenirii și tratamentului precontractual. Cu toate acestea, șeful executivului a subliniat necesitatea de a extinde lista țărilor incluse în acord.

"Coaliția pentru Pregătirea pentru Tratament susține inițiativa de a extinde accesul la tehnologie și încurajează Gilead să dezvolte abordări pentru țările cu venituri medii și medii-superioare pentru a obține lenacapavir. În contextul unor epidemii în curs de desfășurare, crearea de noi competențe în ceea ce privește accesul echitabil la medicamente inovatoare este o opțiune necesară pentru a asigura accesul tuturor celor care au nevoie de ele.

Este important de menționat că viitoarele acorduri dintre Gilead, ViiV Healthcare și alții, cu organizații precum Patent Pool, ar trebui să includă mai multe țări, inclusiv cele din regiunea EECA, și să fie în condiții mai favorabile pentru pacienți.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare