img
Fiecare a patra persoană care a ajuns pe mâna oamenilor legii se afla în stare de ebrietate 17 Iulie 2021

Fiecare a patra persoană care a ajuns pe mâna oamenilor legii se afla în stare de ebrietate. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Securitate Publică, din cele peste 6000 de oameni documentați în prima jumătate a acestui an, peste 1360 erau sub influența alcoolui. Printre cele mai frecvente infracțiuni sunt furturile, escrocheriile, huliganismul și violența în familie.

DANIEL MAZEPA, șef secție de la INSP:”17 persoane erau minore, asta iarăși e o problemă cum au ajuns minorii să consume alcool și a doua ca să comită infracțiunea. Înseamnă că aveam lipsă de control parental și din partea autorităților tutelare. Noi vrem să lansăm o campanie națională, să implicăm serviciile narcologice, serviciile sociale.”

Acest bărbat de 33 de ani a fost condamnat la pușcărie de două ori, pentru furt și bătaie. Deținutul spune că a comis infracțiunile în stare de ebrietate avansată.

”Am ispășit pedeapsa și m-am eliberat în 2012. După asta am săvârșit o altă infracțiune în 2016. Am bătut un taximetrist și i-am luat geanta cu acte și tot. Eram în stare de ebrietate. Am consumat mereu alcool. Dacă mai erau prieteni se începeau de la o bere la mai mult. După aceea se începea ceartă, bătăi.”

Bărbatul susține că peste 44 de zile va ieși din închisoare. El spune că în tot acest timp a înțeles că alcoolul nu rezolvă nicio problemă.

”S-au schimbat gândurile, pentru că trec anii în penitenciar și nu am ajutat cu nimic familia mea. Să stai și să bei mereu, să nu faci nimic. Asta nu-i bine. Trebuie de plecat acasă și de făcut ca familia să aibă tot cei necesar.”

Psihologii afirmă că persoanele care consumă mult alcool nu-și pot controla acțiunile și nu conștientizează gravitatea faptelor pe care le comit.

IGOR COJOCARI, psiholog:”Persoanele când sunt în stare de ebrietate, ele își pierde discernământul. De obicei, alcoolul creează o stare mai libertină. Deseori deținuții nu-și recunosc vina. Recunosc peste o bucată de timp. Cea mai mare rată de recidivă sunt a persoanelor care au comis infracțiuni de furt sau jaf.”

Potrivit datelor INSP, în primele șase luni ale acestui an au fost comise peste 12 mii de infracțiuni.

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare