img
Găsind liberatea în închisoare: „Catharsis” după trei ani 08 Iulie 2021

Comunitatea Terapeutică „Catharsis” din Penitenciarul nr. 9 – Pruncul la 30 iulie 2021 va împlini 3 ani de activitate. În tot acest timp, 41 rezidenți au fost incluși în program, iar 17 s-au eliberat și sunt reintegrați în societate.

Programul Comunității terapeutice este orientat spre o profundă schimbare a modului de viață, a atitudinilor și comportamentului, și dispune de un set de instrumente care ajută oamenii din comunitate să se schimbe. Este un proces destul de dificil, și în mare măsură rezultatele unui program de reabilitare depind de cît de mult se implică rezidentul în program.

Recent am asistat la prezentarea unui studiu „Evaluarea eficienței Comunității Terapeutice în Penitenciarul nr. 9-Pruncul, Moldova”. Studiul nominalizat a fost elaborat în cadrul proiectului regional „Răspunsurile justiției penale la deținuții dependenți de droguri” din cadrul inițiativei regionale Cadrul de cooperare programatică (PCF) al Consiliului Europei / UE, proiect implementat cu suportul Grupului Pompidou CoE.

Rezultatele acestui studiu sunt destul de optimiste în ce privește îmbunătățirea calității vieții rezidenților în timpul programului de reabilitare, dar și după finisarea programului.

Respectiv, în graficul de sus putem vedea, că starea psiho-emoțională s-a îmbunătățit practic de 2 ori după trecerea prin programul de reabilitare. Indicatorii graficului reflectă așa aspecte ca frica fără careva motive, nervozitate, lipsă de speranță în viitor, lipsă de interes, gânduri de suicid etc.

Pe toate segmentele cercetate, sunt schimbări semnificative.

Rezidenții au participat și la un interviu semi-structurat. Toți rezidenții Comunității Terapeutice au menționat că de mult nu mai sunt acele persoane care erau în trecut, că s-au schimbat și acest lucru este observat și de cei din jur. Ultima întrebare în interviul aplicat a fost oferirea unui sfat celor ce urmează să intre în programul Comunității Terapeutice. Practic toți au menționat că programul dă rezultate foarte bune și că este necesar să ai încredere în această metodă.

Iată cîteva din ele:

”nu doar să treci prin program, să-l trăiești”,

”strict să respecte instrucțiunile și va vedea că din aceasta el va cîștiga”,

”ai încredere, în proces se va vedea rezultatul. ”

”Să facă ceea ce i se spune. Aceasta real funcționează”,

”să fie atenți la cei ce deja sunt în program. Anume datorită Programului ei vor primi o nouă viață, vor primi totul”.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare