Pacienții cu tuberculoză rezistentă la medicamente sunt acum tratați timp de cel puțin 6 luni. Acesta este un proces destul de lung, care necesită răbdare și, în multe țări, este și costisitor. Rețineți că cetățenii Republicii Moldova beneficiază de tratament gratuit, care este rambursat de stat. Oamenii de știință lucrează la cursuri mai scurte de tratament, care nu ar fi mai puțin eficiente. Relatează Life4me.plus.
În cadrul CROI 2023 (Conferința internațională privind retrovirusurile și infecțiile oportuniste 2023) au fost prezentate rezultatele studiului TRUNCATE-TB. Experții au testat o nouă strategie pentru tratamentul tuberculozei rezistente la medicamente: regimuri de două luni care utilizează combinații specifice pentru a spori eficiența terapiei.
Studiul
În total, 675 de pacienți au participat la studiu. Aproape toți au finalizat perioada de testare și de urmărire.
- Grupul de control a primit un tratament standard împotriva tuberculozei timp de 24 de săptămâni (8 săptămâni de izoniazidă, rifampicină, etambutol și pirazinamidă, urmate de 16 săptămâni de izoniazidă și rifampicină);
- primul grup experimental - linezolid + rifampicină și izoniazidă, pirazinamidă și etambutol;
- Al doilea grup experimental - linezolid + bedaquilină plus izoniazidă, pirazinamidă și etambutol.
Grupurile experimentale, care au primit regimul de terapie intensivă, au fost tratate timp de 8 săptămâni. Apoi a avut loc o reevaluare: evaluarea simptomelor și frotiul de spută. Dacă reevaluarea era negativă, tratamentul era întrerupt. Dacă rezultatul era pozitiv, tratamentul era continuat pentru încă 4 săptămâni. În caz de recidivă, pacienții aveau, de asemenea, opțiunea de a trece la un regim de tratament standard. Toți participanții au fost urmăriți până în săptămâna 96.
Rezultate
În timpul studiului, recidiva tuberculozei a apărut la:
- 4% dintre participanții din grupul de control
- 11% în grupul linezolid + rifampicină
- 6% în grupul linezolid + bedaquilină
Având în vedere aceste rezultate, s-a constatat că strategia de tratament cu linezolid + bedaquilină nu a fost mai puțin eficientă decât terapia standard. În general, durata totală a tratamentului în grupul linezolid + bedaquilină (85 de zile) a fost de două ori mai mică decât în grupul de control (180 de zile).
Unul dintre riscurile asociate cu durata mai scurtă a fost rezistența la antibiotice: 2 cazuri de rezistență dobândită la medicamente în grupul linezolid+bedaquilină și niciunul în grupul cu tratament standard.
Experții au remarcat nivelul ridicat de aderență în acest studiu. Este probabil că, în cazul unor rate de aderență mai scăzute, terapia nu va fi la fel de eficientă.
Concluzii
Potrivit experților, în multe privințe, "rezultatele acestui studiu nu sunt surprinzătoare. Se știe că majoritatea pacienților cu tuberculoză tratați cu regimuri standard nu au recidive după 4 luni de tratament. Iar unii dintre ei sunt vindecați după 2 luni de terapie. Iar includerea bedaquilinei și a linezolidului a accelerat acest proces.
"Terapiile de scurtă durată sunt fundamentale pentru controlul tuberculozei. Deși introducerea lor poate fi o provocare, acestea pot reduce costurile, pot îmbunătăți aderența la tratament și pot crește satisfacția pacienților", spun cercetătorii.