Delegația Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) din Austria a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova. La 9 noiembrie, membrii delegației și directorul Biroului UNODC Moldova s-au întâlnit cu reprezentanți ai societății civile implicați în implementarea proiectelor finanțate de UNODC: Act For Involvement, A.O. CRPC și O.A. CRPC. CRPC și A.O. "Inițiativa pozitivă".
Întâlnirea a avut loc în cadrul centrului de servicii medicale și sociale integrate în baza comunității MedHUB1. Trebuie remarcat faptul că, datorită parteneriatului cu UNODC, au fost implementate astfel de proiecte precum pilotarea serviciilor de sensibilizare prin intermediul internetului (care a contribuit la obținerea accesului la servicii psiho-sociale pentru un număr mare de persoane aflate în situație de risc), "Sprijin de urgență pentru furnizarea de servicii HIV și de reducere a riscurilor în rândul populațiilor cheie din Ucraina și al refugiaților din anumite țări vecine" și altele. De asemenea, cu participarea UNODC, MedHUB dispune de un centru de cazare temporară funcțional, unde pot locui foști condamnați care au nevoie de asistență, și de o cameră de criză pentru femeile din grupurile de risc care au fost supuse violenței.
În cadrul reuniunii de lucru au fost discutate rezultatele proiectului privind acordarea de sprijin și resocializarea foștilor deținuți pe principiul asistenței multidisciplinare. Acest proiect a fost finanțat de UNODC Moldova și implementat de un consorțiu de ONG-uri O.A. "Inițiativa Pozitivă". "Inițiativa Pozitivă", AFI: Act For Involvement și CRPC (SHARE).
În timpul vizitei lor în Moldova, reprezentanții UNODC au vizitat Comunitatea Terapeutică Catharsis (CT) din cadrul Instituției Penitenciare nr. 9. Aceștia au fost plăcut surprinși de condițiile și infrastructura și au remarcat importanța extinderii experienței CT "Catharsis" la alte instituții penitenciare.
Trebuie reamintit faptul că Administrația Națională a Penitenciarelor, împreună cu Inițiativa Pozitivă, a organizat cu succes CT "Katarsis" pentru a contribui la reabilitarea de la dependențe și la o mai bună reintegrare a deținuților în societate. Este important de spus că, pe parcursul celor cinci ani de funcționare a CT, peste 70 de deținuți au urmat programul de reabilitare, 35 dintre ei au fost eliberați și nicio persoană eliberată nu s-a întors în închisoare.
Donatorii de la UNODC au apreciat foarte mult abordarea cuprinzătoare în asistarea beneficiarilor, inclusiv faptul că persoanele din grupurile-cheie și refugiații pot beneficia de mai multe servicii într-un singur loc, în condițiile excelente și prietenoase ale centrului MedHUB. Reprezentanții UNODC au remarcat, de asemenea, nivelul ridicat al parteneriatului larg dintre societatea civilă din Moldova și inovațiile care sunt puse în aplicare (sensibilizare prin intermediul internetului, aparate de vânzare, modul BI).
La finalul reuniunii, Philipp Meissner, consilier interregional și șef al Grupului de reformă penitenciară și penală al UNODC, a declarat
Mulțumesc societății civile din Moldova pentru oportunitatea de a ne întâlni și de a discuta despre activitățile dumneavoastră. A fost extrem de important pentru noi să înțelegem activitatea organizațiilor din interior.
Am fost impresionat de organizarea excelentă a centrului MedHUB și de faptul că dezvoltați și utilizați multe tehnologii moderne. Acest lucru este cu adevărat foarte impresionant!
ONG-urile din Moldova fac cu siguranță o muncă importantă și așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună pentru a îmbunătăți legătura dintre societatea civilă și sistemele guvernamentale și pentru a asigura durabilitatea programelor care sunt deja oferite.
Vera Tkachenko, șefa Serviciului de prevenire a criminalității și justiție penală din cadrul UNODC, a declarat:
Când ne vom întoarce la Viena, vom pregăti un document de program care va facilita continuarea cooperării noastre fructuoase.
Vom începe să îl redactăm în luna următoare și va implica implementarea programului în Moldova pentru cel puțin doi ani. Se preconizează că acesta va fi lansat anul viitor.
La rândul său, echipa Inițiativei Pozitive dorește să îi mulțumească Innei Tkaci, care conduce UNODC Moldova de mai bine de 10 ani, pentru deschiderea, contribuția personală și implicarea sinceră în toate proiectele comune!
Pe parcursul unui deceniu de cooperare fructuoasă între Inițiativa Pozitivă și UNODC, au fost organizate în comun numeroase campanii naționale privind: HIV, lupta împotriva drogurilor și alte subiecte importante din punct de vedere social. De asemenea, datorită implicării strânse a UNODC într-un parteneriat amplu, a fost posibil să se piloteze acțiuni de informare pe internet, să se creeze camere de cazare de criză pentru femei, diverse cursuri de formare pentru deținuți și foști deținuți și multe altele.
1 MedHUB este un spațiu în care o persoană care are nevoie de asistență se simte în siguranță și primește o gamă personalizată de servicii medicale și sociale de înaltă calificare, în funcție de nevoi. Centrul funcționează pe baza unui ghișeu unic și reprezintă un răspuns la provocările identificate la nivel național în ceea ce privește accesul la servicii pentru persoanele din principalele grupuri vulnerabile și pentru refugiați.
Serviciile sunt furnizate într-un singur loc de profesioniști calificați, inclusiv medici: medic generalist, hepatolog-specialist în boli infecțioase, psihiatru-narcolog, ginecolog, psiholog, asistenți sociali și consilieri de la egal la egal. Centrul oferă, de asemenea, bunuri preventive, analize de sânge și teste pentru HIV, sifilis, hepatita B și C. În plus, MedHUB oferă un serviciu de spitalizare de zi și un centru de primire pentru o îngrijire medicală și socială mai bună și mai completă.
Centrul comunitar integrat de servicii sociale și de sănătate MedHUB a fost deschis datorită următorilor donatori și parteneri: