img
ECECACD a discutat pașii de transformare a politicii antidrog cu premierul Moldovei 21 Septembrie 2023

În perioada 11-13 septembrie, o delegație oficială a Comisiei pentru politica în domeniul drogurilor din Europa Centrală și de Est și din Asia Centrală (ECECACD) a vizitat Moldova cu scopul de a crea un dialog constructiv cu autoritățile, de a oferi sprijin și de a transfera experiență în elaborarea unor politici umane în domeniul drogurilor.

Acesta este un eveniment de referință pentru această țară, deoarece vizita are ca scop promovarea la cel mai înalt nivel a abordărilor bazate pe dovezi în materie de politici privind drogurile. În mod semnificativ, membrii ECECACD care inspiră discuția deschisă sunt un grup de lideri de nivel înalt, inclusiv foști șefi de stat, politicieni, academicieni, diplomați și filantropi din regiune.

Витянис АндрюкайтисVytianis Andriukaitis, comisar, reprezentant special al OMS pentru regiunea europeană, fost comisar UE pentru sănătate și siguranță alimentară, a subliniat că Moldova are acum o oportunitate unică de a schimba echilibrul dintre aplicarea legii și sectorul sănătății: "Moldova are un mare impuls și o fereastră de oportunitate - perspectiva de aderare la UE. Acesta este un moment unic în care întreaga legislație, inclusiv legislația privind medicamentele, ar trebui revizuită și modificată în conformitate cu cerințele și standardele UE. Guvernul ar trebui să profite de această oportunitate pentru a introduce abordări progresiste, bazate pe dovezi și orientate spre drepturile omului în ceea ce privește politica în domeniul drogurilor, pentru a schimba echilibrul dintre aplicarea legii și sănătatea publică. Politica în domeniul drogurilor ar trebui să fie elaborată la un nivel politic înalt, deoarece este o problemă multisectorială. Comisia națională antidrog ar trebui să își reia activitatea în cadrul Cabinetului de Miniștri, dar nu în cadrul Ministerului de Interne. Pentru a fi eficientă, aceasta trebuie să fie gestionată și finanțată în mod corespunzător."

 

Punctele importante ale vizitei au fost schimbul de experiență și analiza impactului politicii antidrog asupra dezvoltării, sănătății și drepturilor omului în Moldova. O atenție deosebită a fost acordată discuției despre dezincriminarea persoanelor care consumă droguri, precum și despre posibilele schimbări în politica țării în domeniul drogurilor, ținând cont de integrarea europeană.

Мишель Казачкин "Moldova este un lider în implementarea celor mai bune practici în răspunsul la HIV în regiunea EECA, în special fiind pionier în introducerea serviciilor de reducere a riscurilor în închisori cu mulți ani în urmă. Cu toate acestea, barierele legislative continuă să limiteze eficacitatea programelor de prevenire și tratament. În primul rând, registrul consumatorilor de droguri administrat de Ministerul Sănătății, care restricționează accesul la servicii. În al doilea rând, lipsa de claritate cu privire la ceea ce constituie standardul optim de îngrijire pentru dependența de opioide, ceea ce face ca detoxifierea să fie în continuare oferită ca primă opțiune de tratament, mai degrabă decât terapia cu agonist opioid (OAT). Doar 5 % dintre persoanele cu indicație pentru OAT au acces la acest tratament. Moldova trebuie să-și revizuiască urgent politica și să se îndrepte spre un acces mai mare la tratament", a declarat profesorul Michel Kazatchkine, membru al ECECADC.

 

 

În timpul vizitei de lucru, comisarii s-au întâlnit cu prim-ministrul Republicii Moldova, dl Dorin Recean, precum și cu guvernul moldovean. În cadrul reuniunilor oficiale de lucru au fost discutate următoarele aspecte:

  •     Creșterea dimensiunilor de frontieră ale substanțelor narcotice pentru deținerea fără scop de vânzare, pentru care se impune răspundere penală. Iar ca etapă următoare - dezincriminarea posesiei fără scop de vânzare.
  •     Abolirea înregistrării drogurilor ca practică discriminatorie împotriva persoanelor care consumă droguri.
  •     Creșterea accesului la UAT. În prezent, mai puțin de 5 % dintre cei care au nevoie iau TAO.

De asemenea, perspectiva integrării europene impune Republicii Moldova obligația de a armoniza legislația cu normele și standardele europene, inclusiv cu cele legate de drepturile omului și accesul la justiție. Pe ordinea de zi au mai figurat subiecte importante, cum ar fi o imagine de ansamblu a situației din regiune și specificul situației din Moldova, planurile pentru 2024 și activitatea curentă. Au avut loc, de asemenea, o serie de întâlniri cu reprezentanți ai societății civile, ai instituțiilor de stat și organizațiilor publice, cu reprezentanți ai KAPM (Comitetul Populațiilor Cheie în contextul HIV/SIDA) și discuții cu jurnaliștii.

În plus, în cadrul unei serii de reuniuni, comisarii au prezentat documentul de poziție "Principii directoare pentru politici eficiente și umane în materie de droguri în Europa Centrală și de Est și în Asia Centrală".

În timpul reuniunilor, reprezentanți ai multor ministere cheie, ai guvernului și ai parlamentului și-au exprimat înțelegerea și acordul cu privire la aspectele cheie. Acest lucru ne dă motive să ne așteptăm la o continuare promițătoare a activității și a cooperării în țară.

Елена Кучерук "Comisia joacă un rol unic - este un instrument de advocacy la un nivel politic înalt. Comisia lucrează de la egal la egal: promovează cele mai bune standarde în materie de politici privind drogurile direct către factorii de decizie din țările din regiune. În timpul vizitelor în țări, comisarii se întâlnesc cu președinți, prim-miniștri, miniștri, parlamentari, diplomați și reprezentanți ai agențiilor ONU. Rezultatul este o mai bună înțelegere a reformelor necesare și un angajament politic cert din partea factorilor de decizie. După încheierea vizitelor, continuăm să lucrăm cu țările pentru a urmări și a dezvolta acordurile la care s-a ajuns. Comisia oferă expertiză, recomandări și elaborează documente analitice la cerere pe probleme specifice. Activitatea se desfășoară atât înainte, cât și după vizite", a declarat Elena Kucheruk, secretar executiv al ECECACD.

 

 


Această vizită promite să creeze condiții pentru consolidarea cooperării, îmbunătățirea și construirea unor politici umane în materie de droguri în regiune.

Organizarea vizitei a fost sprijinită de Alianța pentru Sănătate Publică și Fondul Global în cadrul proiectului regional #SoS_2.0. Mulțumiri, de asemenea, Inițiativei Pozitive OA, UNAIDS Moldova și expertului național Alia Iatsko pentru facilitarea organizării vizitei.


Informații suplimentare:

Comisia pentru politica în domeniul drogurilor din Europa Centrală și de Est și Asia Centrală (ECECACD) a fost înființată în noiembrie 2021 de către un grup de lideri la nivel înalt, inclusiv foști șefi de stat, politicieni, academicieni, diplomați și filantropi din regiune.

Crearea ECECACD a fost inspirată de Comisia globală privind politica în domeniul drogurilor, iar ECECACD lucrează în strânsă cooperare cu aceasta. ECECACD își propune să inspire dezbateri deschise și să promoveze abordări bazate pe dovezi ale politicii în materie de droguri în întreaga regiune. Comisia se concentrează pe nevoile și provocările specifice ale regiunii Europei de Est și Asiei Centrale.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare