2 noiembrie, mai mulți ofițeri de poliție din Chișinău, Bălți, Cahul și Leova au fost testați la HIV, într-un proiect de promovare a modului sănătos de viață. Dacă oamenii află mai multe despre statutul lor în acest sens, ei primesc tratamentul şi sprijinul necesar. Cel mai important este că nu transmit mai departe maladia și contribuie la stoparea epidemiei HIV, afirmă inițiatorii proiectului. Transmite Jurnal TV.
Activităţile şi programele educaționale comune ajută poliția și cetățenii să înțeleagă mai bine riscurile asociate cu HIV şi metodele de protecție, spune Oleg Rusu, șef de direcție în cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică.
OLEG RUSU, șeful Direcției prevenire, INSP: "Inspectoratul Național de Securitate Publică a testat 300 de angajați, concomitent la Bălți, la Cahul, la Leova sunt testați angajații. Noi considerăm că trebuie să fim primii și trebuie să ne testăm, deoarece având grijă de noi, putem să îi protejăm și pe cei din jurul nostru."
Ofițerii nu au ezitat să treacă testul HIV, așa cum nu îi vizează doar pe ei, ci și pe oamenii, care se află în preajmă.
Reprezentanții Asociației „Iniţiativa pozitivă" lucrează de mulți ani în domeniul prevenirii HIV și le recomandă tuturor cetățenilor afle statutul lor.
IRINA DODON, asistent social, „Inițiativa pozitivă”: "Testarea la HIV este absolut importantă nu doar pentru polițiști, dar pentru populația întregului teritoriu Republicii Moldova. Este foarte bine ca fiecare persoană să își cunoască statutul HIV. Noi promovăm această idee de rând cu promovarea modului sănătos de viață și încurajăm pe fiecare să se testeze la HIV."
Potrivit statisticilor oferite de Asociația „Iniţiativa pozitivă", în 2022 au fost înregistrate 929 de cazuri noi de HIV. În anul 2021 au fost 797 de cazuri noi.