Un studiu sud-african a constatat că 90% dintre persoanele care au fost direcționate către specialiști din comunitate au primit tratament preventiv împotriva tuberculozei. Această rată a fost cu 11% mai mare decât în cazul celor care au primit îngrijiri standard pentru HIV în clinicile de sănătate. Raportează Itpc-eeca.org.
O echipă formată din asistenți medicali, asistente medicale și consilieri HIV din Msinga, KwaZulu-Natal, a vizitat spații publice, cum ar fi stațiile de autobuz sau întâlniri, între 2013 și 2016, pentru a oferi oamenilor informații despre tratamentul preventiv al tuberculozei și pentru a-i motiva să se testeze pentru HIV/TB. Ca urmare, 120 de persoane cu HIV care nu prezentau simptome de tuberculoză au fost direcționate către o clinică de sănătate publică pentru tratament preventiv cu izoniazidă. Progresul acestui grup a fost comparat cu cel al unui alt grup de 120 de persoane care erau deja înregistrate la clinică și care începuseră tratamentul preventiv în același timp.
Rezultatele studiului au arătat că 90% dintre cei trimiși la tratament preventiv în comunitate au finalizat cu succes cursul preventiv, comparativ cu 79% în grupul de tratament standard. S-a constatat, de asemenea, că femeile au fost mai predispuse decât bărbații să finalizeze tratamentul preventiv.
Cercetătorii au atribuit aceste rezultate unui număr de motive: în primul rând, doar 50% dintre persoanele recrutate în grupul din comunitate primeau tratament antiretroviral, ceea ce le-ar fi putut motiva să urmeze un tratament preventiv pentru a rămâne sănătoase. În al doilea rând, aderența ridicată în acest grup s-ar putea să se fi datorat faptului că oamenii din comunitate erau mai bine informați despre HIV și TB. În plus, este posibil ca aceste persoane să se fi simțit mai implicate în programul de tratament preventiv, deoarece s-au întâlnit cu echipa de îngrijire a sănătății și cu consilierii într-un cadru informal.
Cercetătorii concluzionează că strategiile bazate pe comunitate ar trebui să includă o modalitate suplimentară și eficientă de a identifica persoanele care trebuie să primească tratament preventiv împotriva tuberculozei. Prima prioritate este de a informa persoanele care sunt expuse riscului de îmbolnăvire de tuberculoză cu privire la eficacitatea tratamentului preventiv.