În unele farmacii este uneori dificil de găsit unele medicamente străine. În schimb, farmaciștii oferă analogi, care, în majoritatea cazurilor, sunt mult mai ieftini decât originalele. Înseamnă asta că sunt mai rele? Farmacistul bazat pe dovezi Daria Mikhaylova explică în cartea sa "Medicamente pentru... Un farmacist despre medicamentele esențiale și despre ceea ce nu-și are locul în dulapul dumneavoastră de medicamente".
Ce sunt medicamentele generice și cele originale?
Un medicament generic este un medicament care a fost sintetizat pentru prima dată cu un nou ingredient activ, a trecut prin toate etapele de studii preclinice și clinice și are un brevet. Cu alte cuvinte, compania farmaceutică a dezvoltat și a produs produsul inovator de la zero: a găsit și a sintetizat ingredientul activ, a selectat excipienții optimi și forma de dozare, a efectuat teste, l-a înregistrat și l-a lansat pe piață. Dezvoltarea unui nou medicament poate dura până la 20 de ani.
Deoarece producția de medicamente este o afacere mare, este logic ca fiecare medicament să se justifice mai devreme sau mai târziu, și anume să acopere costurile de dezvoltare, testare, comercializare și să înceapă să genereze profit. Prețul medicamentului este stabilit ținând cont de acești factori.
Medicamentul original este protejat de un brevet. Acest lucru înseamnă că, pentru o anumită perioadă de timp, nu va avea concurenți pentru ingredientul activ pe piața farmaceutică. Dar, odată ce brevetul expiră, alți producători vor putea "copia" legal medicamentul.
Aceste copii se numesc medicamente generice (sau generice, medicamente generice). Ingredientul activ al medicamentului original și al celui generic sunt aceleași, dar tehnologia de producție, gradul de purificare a ingredientului activ și excipienții din compoziție pot fi diferiți.
În mod firesc, dezvoltarea și producția unui medicament original inovator este mult mai costisitoare decât crearea unui medicament generic. Costul mai ridicat al medicamentelor originale în comparație cu cele generice se datorează și unei serii de alte motive, despre care vom vorbi puțin mai târziu.
Medicamentele generice și cele analogice sunt același lucru?
Nu chiar. Medicamentele generice sunt numite în mod obișnuit "generice", dar în medicină și farmacie, acești termeni sunt sinonimi, dar nu identici.
Un medicament generic conține același ingredient activ ca și medicamentul original. Medicamentele generice poartă nume de marcă diferite, deoarece sunt produse de companii farmaceutice diferite. De exemplu, aproximativ o duzină de medicamente sunt disponibile cu ingredientul activ fluconazol: Flucostat, Diflucan, Mycosyst, MIKOMAX și altele. Este important de reținut că, deși ingredientul activ este identic cu medicamentul original, medicamentele generice au condiții de fabricație diferite, o calitate diferită a substanțelor inițiale și a excipienților, astfel încât efectul terapeutic, proprietățile farmacodinamice și farmacocinetice ale medicamentului pot fi ușor diferite.
Analogii sunt medicamente care sunt utilizate pentru a trata aceeași boală, dar care au ingrediente active diferite și un nume diferit. Ei au efecte similare, dar mecanisme de acțiune diferite. Puterea efectului terapeutic, efectele secundare și contraindicațiile pot fi diferite. Prescrierea unui medicament generic necesită calificarea medicului.
Astfel, analogii diclofenacului sunt medicamentele "Naiz" (nimesulide), "Nalgesin" (naproxen sodic), "Mig" (ibuprofen).
De ce variază atât de mult prețurile între medicamentele generice?
Conceptul de scump/barat este, bineînțeles, relativ. Dar, uneori, prețul medicamentelor generice ale aceluiași medicament este de 3 până la 5 sau chiar de 10 ori diferit. Diferitele medicamente generice pot utiliza materii prime de calitate și grad de purificare diferite. Acest lucru afectează în mod inevitabil calitatea medicamentului în sine și, prin urmare, prețul acestuia.
Există cerințe specifice pentru medicamentele generice la nivel mondial. Acestea trebuie să fie echivalente cu produsul de origine în trei dimensiuni.
- Echivalența farmaceutică: un medicament generic trebuie să aibă aceeași formă de dozare ca și medicamentul original. De exemplu, dacă originalul a fost produs în capsule, genericul va fi în capsule, originalul în tablete și genericul în tablete.
- Echivalența biologică: Ingredientul activ al ambelor medicamente este absorbit în același volum și cu aceeași viteză, distribuit în mod similar în țesuturi și lichide și excretat din organism.
- Echivalența terapeutică: O versiune generică acționează în același mod ca și medicamentul original.
Medicamentele generice nu sunt rele. Uneori, un generic este mai potrivit decât originalul. Și, uneori, se întâmplă, de asemenea, ca medicamentul original să nu fie deloc pe piață. Așadar, nu le-aș demoniza și nu le-aș considera periculoase sau inutile a priori.