img
Statul este vinovat! Grecia face public statutul HIV al lucrătorilor sexuali 24 Ianuarie 2024

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit Grecia vinovată de încălcarea articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care protejează dreptul la viață privată, scrie BalkanInsight.

Povestea a început în 2012, când statul a obligat lucrătorii sexuali să se supună unor "examinări medicale pentru boli cu transmitere sexuală". Unele femei au fost confirmate ca fiind seropozitive. Acestea au fost apoi acuzate public că au transmis în mod deliberat virusul, iar numele și diagnosticele lor au fost făcute publice. Informațiile despre acest lucru au fost publicate în presă.

În decembrie 2016, femeile au fost achitate, deoarece nu au putut dovedi că au întreținut relații intime cu alte persoane fără a folosi mijloace de contracepție. În plus, nu s-a putut dovedi că lucrătorii sexuali erau conștienți de statutul lor HIV.

Abia în 2024, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că statul a încălcat drepturile lucrătorilor sexuali și că nimeni nu poate face cu forța teste de depistare a HIV sau să facă publice datele medicale personale ale oamenilor.

Șapte judecători ai CEDO au considerat aceste acțiuni drept o "ingerință disproporționată". Statul trebuie să plătească acum un total de 70.000 de euro ca daune morale celor patru victime.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare