img
Tânăr și HIV-pozitiv - cum să le spui celor dragi despre HIV? 20 Februarie 2023

Uneori, persoanele cele mai apropiate sunt cele mai greu de deschis și adesea nu contează cât de bună este relația, pentru că apar multe temeri.

Unii adolescenți care trăiesc cu HIV nu le spun niciodată părinților lor. Acest lucru se poate datora adesea faptului că se tem pentru sentimentele celor dragi. Ei nu vor ca părinții lor să își facă mereu griji pentru ei, să fie dezamăgiți sau să creadă că sunt diferiți.

Dacă sunteți un adolescent, poate fi mai dificil să știți dacă ar trebui să le spuneți părinților dumneavoastră. De ce ar trebui să o faceți? Pentru că părinții tăi sunt responsabili pentru sănătatea ta. Dacă sunt în măsură să te ajute din punct de vedere financiar, te vor ajuta să începi o terapie în mod corect, să plătești pentru specialiștii potriviți și pentru medicamentele potrivite. Ei te vor ajuta să găsești calea cea bună și nu va trebui să treci singur prin toate.

Dar, știind starea ta, nu este ușor să le spui.

Este de înțeles că nu îndrăznești să le spui părinților tăi pentru că nu vrei ca ei să își facă griji pentru tine. Vorbind despre specificul acestei situații în Rusia, este posibil ca rudele dumneavoastră să creadă că obținerea statutului HIV este legată de ceva "greșit".

Mulți părinți nu acceptă orientarea sexuală a copiilor lor, ceea ce îngreunează și mai mult împărtășirea statutului tău HIV. Sau pot crede că ați dobândit statutul din cauza consumului de droguri. Oricum ar fi, s-ar putea să nu fie încântați. Și asta este în regulă.

Sunt speriați, nu înțeleg ce se întâmplă cu persoana iubită. Trebuie să îi ajutați să înțeleagă situația și să fie pregătiți în mod rezonabil pentru conversația care urmează. Nu este necesar să spuneți exact cum v-ați dobândit statutul HIV. S-a întâmplat deja și trebuie să căutați ajutor.

Numai dumneavoastră puteți decide când și cum le veți spune celor dragi despre statutul dumneavoastră HIV.

Vestea bună este că există modalități de a facilita răspunsul la toate întrebările lor:

  •     Vorbiți cu un consilier de la clinica unde ați fost testat. Întrebați personalul ce au făcut alte persoane într-o situație similară.
  •     Vorbiți cu alte persoane care trăiesc cu HIV și întrebați-le ce au făcut ele. Nu sunteți prima persoană care se confruntă cu această situație. Medicul dumneavoastră, asistentul social, cineva familiarizat cu HIV vă poate ajuta să vă pună în legătură cu un grup de sprijin pentru alți adolescenți care trăiesc cu HIV. Participați la întâlniri, dacă există în orașul dumneavoastră și întrebați ce au făcut ei.
  •     Întrebați-vă cum ar reacționa părinții dvs. la o astfel de veste. Dacă vă gândiți că o vor lua în nume de rău și vor începe să țipe la dumneavoastră, vă vor da afară din casă sau vor deveni agresivi, a le spune nu este cel mai bun lucru de făcut în acest moment.

Молодые и ВИЧ-положительные — как рассказать близким?

Dar, din nou, cum ar reacționa dacă ar afla de la altcineva?

OK, a fost destul de sumbru, nu-i așa? Așadar, haideți să ne oprim o secundă și să lămurim un lucru.

Mulți părinți își susțin pe deplin copiii atunci când află că unul dintre ei trăiește cu HIV. Îi ajută să găsească un medic, să primească tratament și să se gândească cum să plătească pentru el. Și nu-și judecă copiii pentru că au contractat HIV.

Iată o modalitate de a le spune părinților tăi că trăiești cu HIV

Muzicienii pe care îi asculți nu inventează doar ceea ce cântă. Ei scriu versuri, compun muzică, își memorează părțile și le repetă înainte de a le cânta în fața unui public.  

Ei bine, gândește-te că părinții tăi sunt publicul tău și începe să scrii bilețele pentru a le da vestea.

Nu trebuie să le pui pe hârtie, dar ar trebui să te gândești la cel mai bun mod de a le spune și apoi să exersezi de câteva ori până când te simți suficient de confortabil cu cunoașterea replicilor tale.

Așadar, ce ar trebui să le spui? Gândiți-vă cum ați reacționat când ați aflat că sunteți infectat cu HIV. La început ați fost speriat, dar cu cât ați aflat mai multe despre terapia HIV, cu atât v-ați liniștit și v-ați dat seama că puteți trăi o viață lungă și sănătoasă și că totul va fi bine.

Ați învățat că există medicamente disponibile și că există programe care vă asigură că vă puteți procura medicamentele chiar dacă nu câștigați prea mulți bani.

Este posibil ca părinții dumneavoastră să nu știe nimic despre acest lucru. Tu ar trebui să fii cel care să le explici totul. Bineînțeles, va fi greu pentru ei. Dar tu ești persoana care trebuie să trăiască acum cu statutul tău și să îl accepte, inclusiv pe cel nou.

Și cel mai important. Indiferent de reacția lor, rămâi tu însuți, iubește-te, ai grijă de tine. Poți căuta sprijin nesfârșit în alte persoane, dar, mai presus de toate, trebuie să rămâi fidelă ție însăți și să îți amintești în fiecare minut că numai tu îți poți oferi tot ceea ce îți dorești.

Sursa: prep.love

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare