img
Un medicament experimental încetinește boala Alzheimer 04 Оctombrie 2022

Oamenii de știință britanici au testat un medicament care, pentru prima dată, a reușit să oprească deteriorarea memoriei și a gândirii la pacienții cu Alzheimer în stadiu incipient. Studiul a fost salutat ca fiind un "moment istoric" în tratamentul demenței, relatează Mir24.tv.

În total, 1.800 de voluntari au luat parte la studiul clinic. Unora li s-a administrat medicamentul lekanemab de două ori pe săptămână, în timp ce altora li s-a administrat un placebo.

După 18 luni, oamenii de știință au constatat că persoanele din primul grup aveau o reducere de 27% a capacității cognitive în comparație cu restul. Aceștia au obținut un scor cu 0,45 puncte mai mare pe o scală de 14 puncte, care este utilizată pentru a evalua evoluția bolii Alzheimer. Fără tratament, se crede că scorurile pacienților vor scădea în medie cu 1 punct pe an.

Aceasta este prima dată când un medicament a reușit să schimbe traiectoria bolii. Rezultatele au arătat că medicamentul a redus numărul de plăci toxice din creier și a avut un efect pozitiv asupra memoriei și a capacității de a îndeplini sarcinile zilnice. Însă o treime dintre pacienți au prezentat efecte secundare, cum ar fi umflături și hemoragii cerebrale.

Medicamentele experimentale anterioare au redus, de asemenea, numărul de plăci amiloide din creier, dar acest lucru nu a avut niciun efect asupra pacienților. Medicamentul este dezvoltat de Eisai și Biogen. Se așteaptă ca până la sfârșitul anului să depună cereri de aprobare în SUA și Europa.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare