"Guvernul moldovean a reacționat foarte bine la criza din cauza războiului din Ucraina. Acest tip de răspuns este ceva ce trebuie să continue. În primele zile, când un număr mare de persoane care trăiesc în Ucraina s-au grăbit să ajungă în Moldova, li s-a oferit imediat acces neîngrădit la tratament ARV, profilaxie pre-expunere, program de metadonă. Acest răspuns este ceea ce așteptăm de la toate țările din regiunea EECA", a declarat Gabriela Ionashku, director de țară UNAIDS pentru Kazahstan, cu ocazia lansării Raportului global privind SIDA la Almaty. Virusoff.info raportează.
Potrivit ONU, peste 600.000 de ucraineni au trecut granița moldovenească de când Rusia a început invazia la scară largă a Ucrainei. Dintre aceștia, aproape 95.000 au rămas pe teritoriul Republicii Moldova. Până în prezent, toți refugiații, indiferent de statutul lor, au acces neîngrădit la serviciile de sănătate.
Potrivit directorului de țară UNAIDS Moldova, Svetlana Plămădeală, unul dintre factorii cheie pentru un răspuns rapid și eficient la nevoile ucrainenilor a fost mobilizarea guvernului și a sectorului civil.
"Solidaritatea și mobilizarea comunităților și a oamenilor este o forță care poate muta cu adevărat munții din loc. Iar acesta a fost probabil unul dintre factorii decisivi care ne-au ajutat să facem față cu onoare situației în care ne aflăm încă", a declarat Svetlana Plămădeală.
Potrivit Svetlanei Popovici, coordonator ARV în Moldova, activiștii și voluntarii au jucat un rol cheie în informarea refugiaților despre serviciile existente și în direcționarea lor către instituțiile guvernamentale. În primele zile ale războiului, a fost creată mișcarea de voluntariat "Moldova pentru Pace", care a reunit voluntari din toată țara. De asemenea, un portal online unificat www.dopomoga.gov.md, care conține toate informațiile necesare pentru cei care au fugit din calea războiului.
"Cea mai mare laudă pentru noi au fost cuvintele unor beneficiari care au spus că au primit ajutor mai repede în Moldova decât acasă. Aici oamenii au avut acces la terapie ARV, precum și la terapie de substituție cu opioide cu metadonă sau buprenorfină pe parcursul unei zile", a declarat Ruslan Poverga, directorul general al A.O. "Inițiativa Pozitivă", care din primele zile ale războiului și până în prezent oferă diferite tipuri de asistență refugiaților, alături de alte organizații specializate.
Autor: Elena Derzhanskaya