Farmacoterapia cu metadonă sau buprenorfină este disponibilă în Moldova din 2004. Din 2007, au fost deschise puncte de distribuție și în sistemul penitenciar. Astfel, dacă o persoană care urmează o terapie este încarcerată sau eliberată din închisoare, aceasta poate continua tratamentul în orice caz.
În iunie, REAct (instrument electronic pentru documentarea încălcărilor drepturilor omului) a înregistrat un caz de lipsă de acces la farmacoterapie în Călărași. Un pacient care și-a ispășit pedeapsa în penitenciarul Brănești și care se afla în farmacoterapie a venit la Dispensarul Narcologic din Chișinău pentru continuarea tratamentului. Datorită Dr. Lilia Fedorova, care organizează periodic întâlniri de informare și cursuri de formare în instituțiile penitenciare, bărbatul avea documentele necesare și știa unde și cui să se adreseze.
Înainte de eliberare, a luat metadonă în închisoare și a venit la dispensar a doua zi. La consultație s-a dovedit că bărbatul locuia în Kalarash, dar a fost imposibil să se scrie o trimitere pentru tratament acolo, deoarece nu exista un loc la fața locului.
După ce ai executat o pedeapsă lungă într-o instituție penitenciară (în acest caz, mai mult de 15 ani), este destul de dificil să te adaptezi la condițiile de viață actuale, la ritm și la noul mediu. În plus, era necesar să călătorească în fiecare zi la 50 km de casă pentru a primi tratament. Omul era deprimat, nu știa ce să facă.
Menționăm că, în primele patru luni, o persoană care tocmai s-a înscris în program nu poate beneficia de mai mult de o zi de tratament conform protocolului de tratament. Perioada de patru luni este necesară pentru a înțelege că medicamentul este adecvat, că este utilizat corect, că este utilizat conform prescripției etc.
Dr. Liliya Fedorova, care l-a consultat pe bărbat, a decis că va prescrie și va da oricum medicamentul pacientului, dar în viitorul apropiat situația ar trebui schimbată, iar eliberarea tratamentului ar trebui să fie organizată într-un mod mai bun. Era evident că bărbatul nu va putea să se oprească la Chișinău pentru cinci minute în fiecare zi pentru a lua metadonă pentru o perioadă lungă de timp.
În acest scop, Lilia Leonidovna a muncit 2-3 zile de muncă, căutări și soboruri pentru a găsi un narcolog în Călărași și a trimite un medic la Chișinău pentru instruire. În doar câteva zile, medicul a primit documentele necesare, o licență, un medicament (metadonă) și acum pacientul poate merge la cabinetul narcologului din orașul în care locuiește.
Bărbatul a fost foarte fericit că nu a trebuit să fie împărțit între tratament și o nouă viață în orașul său natal.
Este de menționat că anterior serviciul de farmacoterapie nu era activ în Călărași și toți oamenii erau redirecționați la Chișinău. Dar deja acum există cel puțin 15 potențiali pacienți care au nevoie de o astfel de terapie. Și tot un bărbat care a primit ajutor a spus că are peste 10 cunoștințe în oraș, care ar putea beneficia de tratament.
Deschiderea unei săli de farmacoterapie în Călărași a arătat că este posibil să se organizeze ajutorarea oamenilor în câteva zile, fără întârzieri sau birocrație îndelungată! Tot ceea ce este necesar este o acțiune concertată și o deschidere din partea conducerii unităților sanitare.
Amintim că au trecut șase ani de la primul pacient din Orhei (2015) care a început tratamentul farmacoterapeutic până la lansarea site-ului în acest oraș! În acest caz, totul a fost rezolvat în mai puțin de o săptămână.
Alexandr Corotaev, asistent social A.O. "Inițiativă Pozitivă:
Mă bucur să lucrez într-o echipă pentru care o problemă înseamnă o provocare!
Pentru noi, cazul bărbatului din Călărași a fost de asemenea o provocare, deoarece acesta, pe lângă alte dificultăți legate de eliberarea sa din închisoare, nu-și putea plăti singur călătoria zilnică până la Chișinău și înapoi.
De asemenea, admir activitatea doamnei doctor Lilia Leonidovna, care a adunat rapid o echipă pentru a rezolva această problemă. Voința ei și câteva apeluri telefonice au dus la faptul că, în doar câteva zile, un bărbat putea primi tratament în orașul său. Iar acum, distanța dintre casa lui și clinică este de doar 500 de metri, în timp ce distanța până la Chișinău este de peste 50 de km.
Rolul meu în această lucrare a fost de a-l ajuta, sprijini și însoți pe acest om. De asemenea, pe lângă sprijinul psihologic până la deschiderea cabinetului, i-am oferit terapie pentru ca bărbatul să nu se confrunte cu sevrajul (retragerea). După ce problema a fost rezolvată, am mai vizitat Calarasi de câteva ori pentru a ne asigura că programul funcționează în mod constant și pentru a vedea dacă mai sunt și alți pacienți care doresc să se alăture programului.
Este foarte bine că acest caz a influențat lansarea unui nou site de distribuție de farmacoterapie în Moldova, astfel încât oricine din Călărași sau din suburbii poate acum să meargă la o clinică și să se înscrie într-un program de tratament!