img
Moldova, Bedaquilina, brevetele veșnic verzi și medicamentele generice: Infografice 12 Iulie 2022

Medicamentele generice sunt copii necostisitoare ale medicamentului original. Intrarea lor pe piața din orice țară reprezintă un tratament mai accesibil pentru toți.

Unul dintre principalele obstacole în calea apariției medicamentelor generice în Moldova este permanentizarea brevetelor (brevete secundare pentru o singură lucrare) și lipsa mecanismelor de utilizare a licențelor obligatorii. Cu alte cuvinte, legile imperfecte privind brevetele înseamnă că medicamentele generice nu ajung în Moldova, iar statul cheltuiește mai mulți bani pe medicamente.

În urmă cu un an, O.A. "Inițiativa Pozitivă" a intentat un proces în instanță împotriva companiei farmaceutice JANSSEN PHARMACEUTICA N.V. (BE). În petiția noastră am solicitat ca brevetele acestei companii farmaceutice privind bedaquilina (un medicament pentru tratarea tuberculozei) să fie declarate nevalabile în Republica Moldova. Cazul este în curs de soluționare.

Brevetul pentru substanța chimică principală, care este o inovație și o invenție, este valabil până în 2023. Producătorul, dorind să-și păstreze monopolul și prețurile ridicate, a adăugat substanța chimică deja existentă și a prelungit în mod artificial brevetul până în 2028.

Astfel, Moldova este forțată să cheltuiască o sumă imensă de resurse de la bugetul de stat pentru încă 5 ani, în timp ce aceste fonduri ar fi putut acoperi alte nevoi vitale în domeniul sănătății.


"Brevetele veșnic reînnoite" sunt o practică destul de comună a marilor companii farmaceutice din întreaga lume. Acestea le folosesc pentru a menține un monopol asupra medicamentelor vitale și pentru a distruge concurența locală pe diferite piețe.

Este extrem de important pentru Moldova să mențină prețurile medicamentelor la prețuri accesibile și să aloce bugetul sănătății în mod înțelept. Aceste două obiective depind în mod direct de disponibilitatea brevetelor veșnice, deoarece acestea determină Ministerul Sănătății să se confrunte cu pierderi semnificative de resurse financiare care ar putea fi alocate altor nevoi vitale în domeniul sănătății.Activiști din întreaga lume cer măsuri pentru îmbunătățirea accesului la Bedaquilină. Acest lucru este relevant și pentru Moldova, deoarece acest medicament salvează peste 400 de vieți ale cetățenilor noștri în fiecare an!

Introducerea pe piață a medicamentelor generice de Bedaquilină ar rezolva problema disponibilității medicamentului și ar ușura, de asemenea, povara financiară uriașă a achiziționării acestuia. Iar economiile ar putea fi folosite pentru alte nevoi de asistență medicală.

Am pregătit un infografic ilustrativ, bazat pe datele din 2021, care arată nevoia de medicamente generice de Bedaquilină pe piața moldovenească.

 
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare