img
Tratamentul tuberculozei în Moldova pentru refugiații din Ucraina. Povestea Anei 04 Маi 2022
„Ne-am trezit noaptea de la explozii. Au continuat până dimineața. Era fum și echipament militar pe stradă. Am înțeles că războiul a început. A fost înfricoșător."
 
Hanna, o studentă de 18 ani din Ucraina, este unul dintre cei bolnavi de tuberculoză care au fugit în Republica Moldova de război. Cu o lună mai devreme, Hanna primise diagnosticul de tuberculoză.
 
„Nu m-am gândit vreodată că voi fi bolnavă de această boală”, spune ea. „Cu toate acestea, familia mea a decis că este important pentru mine să-mi continui tratamentul în condiții normale, așa că, la două zile după izbucnirea războiului, am vorbit cu medicul meu și i-am spus că plec în Republica Moldova”.
 
În acest context, între cele două țări a fost creat un mecanism de referire pentru pacienții cu TB și HIV. „Toți pacienții au la ei extrase de la medicii ftiziopneumologi cu descrierea detailata a evoluției bolii, datele examinărilor și tratamentul prescris. Cel mai mare avantaj este ca aveau cu ei medicamente antituberculoase pentru o perioada de timp, ce a permis pacienților sa primească tratament fără întrerupere până au ajuns la serviciul ftiziopneumologic din Republica Moldova. Pacienții au fost examinați și își continuă tratamentul în condiții de ambulator. Dacă persoana care suferă de tuberculoză activă are nevoie de tratament în condiții de staționar, atunci aceasta va fi spitalizată la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, menționează Dr Valentina Vîlc, managerul Programului Național TB din Republica Moldova.
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare