Pandemia a exercitat o presiune fără precedent asupra sistemelor de sănătate publică la nivel mondial, zeci de țări confruntându-se în ultimii ani cu penurii de medicamente esențiale. În loc de a face progrese în direcția atingerii obiectivului Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite privind acoperirea universală a sănătății până în 2030, asistăm de fapt la 1 miliard de persoane care nu beneficiază de servicii de sănătate din cauza creșterii costurilor și a presiunii fără precedent asupra bugetelor și serviciilor de sănătate publică. Rapoarte open-contracting.org
Un studiu al OMS a constatat că achizițiile publice inadecvate reprezintă o barieră majoră în calea tratamentelor la prețuri accesibile, că sectorul este predispus la corupție și că industria medicală se află pe locul al doilea în topul celor mai multe urmăriri penale în temeiul Convenției OCDE împotriva mitei.
Este greu de supraestimat costul uman al ineficienței, al risipei și al fraudei din acest sector. După cum a declarat activistul Dmytro Sherembey de la organizația ucraineană de pacienți 100% Life: "În ceea ce privește corupția din sectorul sănătății, este foarte simplu. Ei fură - cineva moare. Un pacient cu cancer nu a primit chimioterapie, un pacient cu HIV nu a primit medicamente antiretrovirale. Corupția ne-a amenințat viețile și am luptat împotriva ei.
Cum putem schimba acest status quo și cum putem salva vieți?
În acest caz, contractarea deschisă poate face o diferență reală, transformând achiziția de medicamente dintr-o corvoadă opacă, lentă, bazată pe hârtie, într-un sistem digital deschis, centrat pe pacient și eficient din punct de vedere al costurilor.
Știm că funcționează: liderii în materie de contracte deschise din Ucraina, Moldova și Chile au implementat reforme care reduc riscurile de corupție, sporesc concurența, reduc prețurile și asigură cel mai bun raport calitate-preț în ceea ce privește costul medicamentelor. Acest lucru sporește accesibilitatea tratamentului, uneori chiar dublând numărul de pacienți tratați cu același buget. Am observat reduceri de preț de 80 % în Chile pentru unele medicamente vitale și de aproape 20 % pentru medicamente esențiale pentru HIV în Moldova.
Cele mai importante 10 idei ale noastre ne luminează asupra a ceea ce putem face acum pentru a începe:
- Să revizuiască regimurile de tratament împreună cu experți în sănătate publică pentru a asigura un echilibru ideal între un tratament eficient și de calitate și un raport calitate-preț.
- Simplificarea procesului de înregistrare a medicamentelor aprobate la nivel internațional pentru a crește concurența
- Folosiți medicamente generice. Promovarea utilizării medicamentelor generice pentru a crește accesul la medicamente.
- Lucrați cu avocații pacienților. Înființați grupuri de lucru în cadrul cărora avocații pacienților și experții în sănătate publică să poată colabora cu funcționarii din domeniul sănătății în ceea ce privește listele de achiziții și să revizuiască documentele tehnice de achiziții pentru a asigura responsabilitatea și a pune interesele pacienților pe primul loc.
- Eliminarea barierelor de reglementare care cresc prețurile de achiziție, cum ar fi utilizarea achizițiilor centralizate, eliminarea scutirilor de taxe, încurajarea achizițiilor directe de la producători sau adoptarea ambalajelor internaționale, pentru a numi doar câteva!
- Folosiți procese de achiziții publice transparente și digitalizate, cum ar fi un sistem de achiziții publice electronice în care toată lumea poate vedea planurile, documentele de licitație, ofertele furnizorilor, contractele atribuite și modificările efectuate în timp (bonus: asigurați-vă că acestea sunt publicate ca date publice folosind OCP Medicines Extension).
- Să facă publice prețurile unitare ale medicamentelor și să le pună la dispoziția publicului în funcție de ingredientul farmaceutic activ, rețetă și dozaj.
- Să desfășoare negocieri directe, dar responsabile. Informarea companiilor farmaceutice cu privire la viitoarele planuri de achiziții și negocierea reducerilor de preț. Fiți atenți la capacitatea societății civile de a încuraja mai multe companii să participe și să negocieze, ceea ce duce la prețuri mai competitive!
- Monitorizare civică. Este important să se încurajeze monitorizarea și analiza datelor și a prețurilor de achiziție a medicamentelor de către societatea civilă și să se sprijine aceste eforturi prin introducerea de tablouri de bord analitice și instrumente analitice.
- Consolidarea capacității agențiilor de achiziții farmaceutice prin formare în domeniul analizei de date și al instrumentelor digitale, astfel încât acestea să poată profita pe deplin de informațiile de piață care pot duce la îmbunătățiri iterative și la soluții la barierele rămase în calea achizițiilor eficiente și rentabile de medicamente.
De ce va fi nevoie pentru a transforma achizițiile de medicamente?
Avem multe idei inițiale despre ceea ce funcționează, dar nu există încă un consens cu privire la formatul transparenței prețurilor medicamentelor sau la cine ar trebui să aibă acces la datele privind prețurile medicamentelor. Și, pe baza interviurilor cu partenerii noștri, știm că există o nevoie clară de a crea orientări specifice privind modul de punere în aplicare a contractelor deschise pentru achiziția de medicamente și de a convoca rețele de colegi practicieni pentru a face schimb de experiență.
Pentru a răspunde acestei nevoi, în această toamnă, Open Contracting va publica noi orientări pas cu pas, seturi de instrumente detaliate și studii de caz din experiențe din diferite țări, precum și o serie de ateliere de formare pentru practicienii din domeniul achizițiilor publice.
Pentru că, în cele din urmă, pentru a transforma achizițiile de medicamente și pentru a îmbunătăți și extinde accesul la tratament, trebuie să vă bazați pe primele informații, să promovați cele mai bune practici la nivel mondial și, cel mai important, să implicați comunitatea pentru a face ca aceste reforme să se realizeze. Cu sprijinul și cooperarea dumneavoastră, putem face diferența! Contactați-o pe Zoya Zamichowska, Senior Programme Manager, prin e-mail, pentru a vă implica și a afla mai multe informații.