img
HIV cu pastile este pur și simplu o condiție de sănătate umană 12 Noiembrie 2022

Eva, din regiunea Krasnoyarsk, are 18 ani. Ea trăiește cu acest diagnostic de un an. Prima ei relație s-a încheiat cu o dezamăgire, o infecție cu HIV și un proces. Dar viața a mers mai departe, Eva și-a găsit noi prieteni și nu și-a pierdut speranța de a obține o diplomă în medicină. Să sperăm că toate planurile ei se vor împlini! Rapoarte Life4me.plus

- Unii oameni cred că pot transmite HIV dacă mă uit la ei în mod greșit. Trezește-te! Nu putem infecta cu o privire!


Eva, te-ai născut cu HIV?

Nu, am contractat HIV. Am trăit cu diagnosticul timp de un an. Mă întâlneam cu un tânăr care s-a dovedit a avea HIV. Apoi, într-o zi, m-am dus să fac un test și am aflat despre statutul meu.

Cât de repede ați aflat despre boală după ce ați fost infectat?

Aproximativ un an. Atât timp am fost împreună, a fost primul meu partener sexual.

Cum ai luat-o?

A fost un șoc, bineînțeles. A fost foarte neplăcut.

Nu știam că HIV este o boală cu care se poate trăi. Am crezut că virusul mă va ucide în curând.

Dar acum a trecut un an de când mi-am obținut statutul... Sunt bine, trăiesc și mă simt complet diferit.

Ce știați despre HIV înainte de a fi diagnosticat? Ce au însemnat pentru tine aceste trei litere?

Am avut foarte puține astfel de cursuri, de lecții în școala noastră. În memoria mea era doar unul singur. Și acolo ni s-a spus că HIV este foarte rău, că este o boală a dependenților de droguri etc. În general, era vorba de vechiul basm cu o nouă întorsătură - toată lumea era tratată în același mod.

Eva, îi purtai pică acestui tip pentru că ți-a făcut cunoștință cu HIV?

Bineînțeles că da. Nu înțeleg cum poți face asta cuiva cu care ai o relație apropiată. Știa despre diagnosticul său, dar nu a urmat terapia și nu mi-a spus despre asta. O persoană rațională nu ar fi făcut asta.

A fost un disident? Sau pur și simplu nu era serios în ceea ce privește sănătatea lui (și a ta)?

Cred că a fost amândouă. După cum am aflat mai târziu, era bolnav de aproximativ 5 ani și nu a primit niciun tratament - avea o încărcătură virală foarte mare.

Te-ai despărțit de el?

Da. E în închisoare acum.

Am înțeles că ați aflat despre diagnostic când aveați 17 ani - un fel de adult, dar nu încă. Unde ați căutat sprijin?

Mama m-a ajutat cu totul. Absolut totul. Nu am avut niciun sprijin din partea prietenilor mei, nici măcar din partea celor mai apropiați, pentru că, imediat ce au aflat, au început să se îndepărteze de mine.

I-ați spus imediat mamei dvs. despre diagnostic? Mulți oameni încearcă să se ascundă de părinții lor.

Mama mea a lucrat într-o clinică de boli cu transmitere sexuală și este foarte bine informată în această privință. Într-o zi vorbeam cu ea și mi-a scăpat din vedere - a început să afle și a aflat.

În general, povestea mea este foarte ciudată, dacă o spui de la început. Dar probabil că o voi spune ca să fie clar.

Am cunoscut un tip pe o rețea de socializare, am discutat câteva luni și abia în a treia lună ne-am văzut. Am început să construim o relație, inclusiv una personală. Nu a spus niciodată un cuvânt despre HIV - am trăit și am trăit, totul părea să fie normal. Apoi a început să dea semne de agresivitate și a început să ridice mâna împotriva mea. Eram îngrijorată - de ce? Șase luni mai târziu, o fată mi-a scris (s-a dovedit a fi fosta lui soție) și mi-a spus că tipul avea acest diagnostic. La început am crezut că nimic din toate astea nu era adevărat, că ea doar încerca să îl fure, etc. L-am întrebat direct pe tip - el a spus că ea doar "m-a mințit în față". Eu, desigur, l-am crezut pe tânărul meu. Așa am trăit încă patru luni. Apoi, mama m-a luat de mână și m-a dus la analize.

Cum v-ați descurcat cu terapia?

La început, corpul meu nu a acceptat-o: aveam amețeli constante, erupții cutanate și o stare proastă. M-am simțit prost timp de aproximativ un an.

Terapia părea să ajute, dar era foarte greu de suportat.

Într-o zi, chiar am întrerupt tratamentul pentru câteva luni. Dar când am început să dau din nou semne de imunitate scăzută, m-am dus la Centrul SIDA și am cerut o pastilă mai ușoară. Și mi-au fost prescrise. Acum urmez terapia și nu simt niciun efect secundar.

Eva, spune-mi, cum au aflat prietenii tăi despre diagnosticul tău? Le-ai spus chiar tu?

Ei au fost implicați într-un caz penal ca martori de partea mea. Au depus mărturie, au spus ceva despre mine și prietenul meu.

A existat un proces?

Da, a fost un proces. Cu privire la infectarea intenționată cu HIV. Individul a fost acuzat în baza a două articole, 122 din Codul Penal și vătămare corporală gravă. A primit cinci ani.

Ce se întâmplă în viața ta acum? Care sunt planurile tale?

Mai am încă un an de școală. Nu m-am hotărât încă unde voi merge: În urmă cu doi ani visam să merg la facultatea de medicină și să devin paramedic. Asta nu se va întâmpla. Dar nu mi-am pierdut speranța că pot studia pentru a deveni farmacist sau patolog.

Pe scurt, statutul meu HIV m-a obligat să îmi ajustez planurile de viață.

Te-ai supărat foarte tare din cauza asta?

La început, da. Dar acum îmi dau seama că, probabil, este un fel de lecție de viață și că voi fi utilă în altă parte. Acum am prieteni noi. Ei știu despre statutul meu HIV și este în regulă. Chiar mă susțin.

Puteți spune în acest moment că v-ați acceptat diagnosticul?

Da.

În opinia dumneavoastră, este HIV o boală sau o condiție umană?

Cred că HIV este o boală, dar cu ajutorul terapiei s-ar putea să nu o simți deloc. Medicamentul vă ajută să vă mențineți starea de imunitate și sănătatea. Și asta e minunat.

Așadar, HIV fără pastile este o boală, dar HIV cu pastile este doar o stare de sănătate.

Sunt persoanele cu HIV diferite de persoanele fără HIV?

Nu.

Ați spus că la miting a existat o atmosferă de încredere a persoanelor care trăiesc cu HIV. A fost această "atmosferă" în care nu ați fost deranjat de persoane fără statut HIV?

Mă gândeam deja la această întrebare, nu știu din ce motiv, îmi stătea în minte. De fapt, nu, nu au fost. Pentru că aceștia erau oameni care știau că persoanele cu HIV nu sunt periculoase pentru ei în niciun fel. De aceea ne-am simțit bine în acest colectiv.

Ce asocieri aveți când auziți cuvântul HIV?

Eu nu am NICI o asociație. Îmi pare rău pentru HIV și HIV.

Care este cea mai stupidă întrebare care ți-a fost pusă vreodată în legătură cu HIV?

O rudă de-a mea m-a întrebat odată dacă HIV se transmite prin aer. I-am spus că era o întrebare destul de stupidă și că poate citi despre asta dacă dorește.

Și mai era și chestia cu privitul. Unii oameni cred că pot transmite HIV dacă mă uit la ei în mod greșit.

Nu putem infecta cu o privire!

Ce părere aveți despre dizidenții HIV?

Neutru, de fapt. Vă voi explica de ce. Probabil că sunt multe lucruri pe care nu le știu despre HIV și despre faptul că își pot susține boala cu pastile. Și nu sunt cu nimic diferite de cele ale unei persoane care nu are HIV.

Ce te face unic?

Mi se pare că acum pot să vorbesc deschis despre statutul meu, să le explic oamenilor ce și cum funcționează lucrurile acolo. Nu am avut asta înainte.

Ce vă inspiră?

Probabil că este vorba de munca pe care ai făcut-o deja asupra ta.

Care ar putea fi cel mai bun cadou pentru tine?

Probabil vaccinul împotriva HIV.

Care este dorința ta pentru persoanele care trăiesc cu HIV?

Aș dori să spun că HIV nu este o condamnare.

Și toată lumea de pe acest pământ merită VIAȚA.


Autor: Tatiana Ten

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare