img
Încă un stat din SUA va abroga legea de incriminare a HIV 27 Februarie 2023

Parlamentarii democrați din Minnesota au introdus un proiect de lege pentru abrogarea unei legi care incriminează infectarea cu bună știință a persoanelor cu HIV.

Noul proiect de lege (HF267) ar urma să abroge o lege din 1995 care permite procurorilor să acuze persoanele seropozitive care au "expus alte persoane la riscul de infectare", cum ar fi prin relații sexuale, schimbul de seringi etc. O persoană care ia măsuri de prevenire a transmiterii, așa cum o recomandă profesioniștii din domeniul sănătății, nu va mai putea fi acuzată de o infracțiune în temeiul legii învechite.

"Acest lucru face parte dintr-o mișcare națională - deși, de fapt, internațională - de abrogare a legilor care incriminează virusul HIV", a declarat Lee Finke, un deputat din comitatul St. Paul. - Este timpul ca această lege învechită și discriminatorie să fie abolită."

Legile care incriminează răspândirea HIV nu sunt neobișnuite. Cele mai multe au fost adoptate la apogeul epidemiei de SIDA, la sfârșitul anilor 1980 și în anii 1990. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, există încă 35 de state care au legi care incriminează infecția cu HIV.

Este important de reținut că aceste legi au fost adoptate înainte de dezvoltarea medicamentelor antiretrovirale, care pot reduce atât de mult HIV încât acesta este nedetectabil și nu se mai transmite. Legea învechită nu ține cont de aceste schimbări. De asemenea, de multe ori, aceasta reflectă încă înțelegerea limitată a oamenilor în ceea ce privește transmiterea HIV în trecut, incriminând acte precum scuipatul sau sexul oral.

Centrul pentru Controlul Bolilor, precum și Departamentul de Justiție al SUA recomandă ca statele să abroge aceste legi sau să le modernizeze, menționând că acestea nu s-au dovedit a fi eficiente în reducerea răspândirii HIV. Aceste legi pot fi chiar contraproductive, descurajându-i pe oameni să se testeze și să își cunoască statutul.

Deși cazurile penale sunt rare, ele apar. În ultimii cinci ani, patru persoane au fost acuzate în instanțele din Minnesota de transmiterea cu bună știință a bolii, dintre care una a fost condamnată.

Sursa: Minnesota Reformer

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare