img
Moldova va continua programele de sprijin pentru refugiații din Ucraina și în 2023 20 Ianuarie 2023

În 2022, Moldova a fost una dintre țările care nu numai că a primit, dar și a oferit un sprijin semnificativ refugiaților ucraineni. La sfârșitul lunii februarie, programele de asistență umanitară, socială, medicală, psihologică și de integrare au fost implementate rapid în țară.

Partenerii #SoS_2.0 ai ONG-ului "Inițiativa Pozitivă", împreună cu Programul Național HIV și TB din Moldova și alți parteneri din țară, au lansat un program special pentru a susține ucrainenii care au nevoie de tratament continuu pentru HIV, TB și hepatită și pe cei dragi lor, tratament HIV și COVID-19, prevenire și testare, sprijin umanitar, precum și servicii de suport psihologic. Echipa proiectului regional #SoS_2.0 a reacționat prompt și a redirecționat resursele de urgență pentru a susține activitatea #HelpNowHub Moldova timp de 3 luni, până la sfârșitul lunii iunie 2022. În prezent, centrul continuă să funcționeze cu sprijinul programului național și al altor donatori.

"Alianța pentru Sănătate Publică este unul dintre primii donatori care a venit în Moldova cu resurse financiare pentru a susține programe noi și necesare atunci când acestea erau urgent necesare", a declarat Inna Vutkarev, coordonator O.A. Refugiați. "Inițiativă pozitivă. - Încă din primele zile, ucrainenii au început să vină la noi, iar noi am început să lucrăm, fără să înțelegem ce se va întâmpla în continuare și cât va dura. Iată cum #HelpNowHub Moldova a apărut la început pentru intervenția de urgență în primele luni de război. Astăzi este deja un serviciu multifuncțional pentru refugiați al Inițiativei Pozitive, pe care l-am organizat ca răspuns la nevoile și parteneriatele extinse din țară. Vom ajuta atâta timp cât oamenii vor avea nevoie de ajutorul nostru."

Reprezentanții Alianței pentru Sănătate Publică au vizitat Chișinăul în perioada 16-18 februarie 2023 pentru a discuta cu partenerii moldoveni despre rezultatele cooperării lor în susținerea refugiaților din Ucraina și despre noile provocări. Au avut loc o serie de întâlniri cu partenerii Inițiativei Pozitive: manageri, manageri de caz și asistenți sociali, psihologi. De asemenea, delegația a vizitat două centre pentru refugiați, a avut posibilitatea de a studia cu ochii lor procesul de furnizare a serviciilor și de a comunica cu ucrainenii care locuiesc în aceste centre în prezent.

Евгений Кушник и Анжела Кутасевич

De asemenea, în timpul vizitei, Eugen Kushnir, managerul principal de program al Alianței pentru Sănătate Publică, s-a întâlnit cu Angela Kutasevich, viceprimarul Chișinăului. Aceștia au discutat despre programele municipale de sprijin pentru refugiații din Ucraina și despre progresele înregistrate de programul HIV 2022-2025 al municipiului Chișinău în vederea atingerii obiectivului 95-95-95 de eliminare a SIDA.

"Sprijinul acordat de Moldova ucrainenilor încă din primele zile ale agresiunii militare sângeroase și brutale pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei și a întregii lumi civilizate, este de neprețuit. Mă bucur că în primăvara anului trecut am găsit rapid ocazia de a sprijini activitatea Inițiativei Pozitive în înființarea #HelpNowHub pentru a oferi asistență specializată populațiilor cheie în contextul HIV și familiilor acestora", a declarat Eugene Kushnir. - Astăzi este deja un centru multifuncțional care continuă să își desfășoare activitatea sistemică importantă. Suntem foarte recunoscători tuturor partenerilor din Moldova pentru tot ceea ce au făcut, fac și vor continua să facă. Moldova este de mulți ani partenerul nostru strategic în răspunsul la epidemia HIV/SIDA la nivelul regiunii EECA și vom continua să lucrăm împreună."

Menționăm că proiectul de urgență de 3 luni pentru susținerea activității #HelpNowHub în Moldova a inclus oferirea accesului refugiaților ucraineni din populațiile cheie la următoarele servicii:

  • Sprijin psihologic, social și umanitar;
  • Sprijin pentru continuitatea tratamentului antiretroviral, al TSO, al tuberculozei și al hepatitei;
  • Testarea HIV, COVID-19, sifilis și hepatită și accesul la servicii de reducere a riscurilor.

În perioada aprilie-iunie 2022 în Moldova:

  • 795 de persoane au fost testate pentru HIV, sifilis și hepatită;
  • 161 de ucraineni au primit tratament ARV;
  • 11 - tratamentul tuberculozei;
  • 21 de persoane au primit farmacoterapie cu opioide;
  • 340 de persoane au beneficiat de servicii de reducere a riscurilor.
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare