img
Noi obiective de prevenire a HIV până în 2025 14 Noiembrie 2022

PLOS Medicine a publicat o analiză realizată de Peter Godfrey-Fossett, Louise Frescourt și de alți membri ai Grupului de lucru pentru obiective de prevenire, care stabilește direcțiile generale ale răspunsului la SIDA până în 2025 și detaliază noile abordări în materie de prevenire a HIV. Transmis de itpc-eeca.org

Obiectivul global de a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030 a suferit unele modificări din cauza progreselor insuficiente. În 2020, la nivel mondial, s-au înregistrat 1,5 milioane de cazuri noi de HIV. În acest context, UNAIDS a articulat necesitatea unei noi strategii pentru 2021-2025 care să poată aduce societatea mai aproape de atingerea obiectivului până în 2030. Maximizarea numărului de servicii HIV și integrarea acestora în sistemul de sănătate în general, eliminarea barierelor sociale și o nouă abordare a prevenirii HIV sunt obiectivele noii strategii SIDA.

Obiectivul general pentru 2025 este de a reduce decalajul dintre prevenire și tratament, care include 6 obiective-cheie, cu un obiectiv ambițios de 95%: 95% dintre persoanele cu HIV își cunosc statutul, 95% dintre cei care își cunosc statutul primesc tratament, 95% dintre cei care primesc tratament au încărcătura virală suprimată, 95% dintre persoane beneficiază de servicii de eliminare a transmiterii verticale, 95% dintre femei au acces la servicii de sănătate sexuală și reproductivă și 95% utilizează prevenirea combinată.

Obiectivele de prevenire HIV pentru 2025

Noua abordare a prevenirii solicită opțiuni de prevenție combinate adecvate, centrate pe oameni, prioritare și eficiente pentru toți cei care sunt expuși la orice risc de transmitere a HIV.

  •     În primul rând, alegerile în materie de prevenire sunt importante. Persoanele cu risc de transmitere ar trebui să dispună de mai multe opțiuni convenabile de prevenire.
  •     În al doilea rând, prevenirea ar trebui să fie adaptată la circumstanțele individuale. Ar trebui utilizate diferite metode de prevenire în funcție de circumstanțele individuale: transmiterea verticală a HIV sau reducerea riscurilor pentru persoanele care își injectează droguri.
  •     În al treilea rând, este important să se stabilească priorități în ceea ce privește populațiile, deoarece nu toată lumea beneficiază în mod egal de aceste servicii. Barierele juridice și mediul social au un impact semnificativ asupra utilizării serviciilor de prevenire în anumite comunități.

Prevenirea HIV centrată pe persoană presupune eliminarea stigmatizării și discriminării împotriva persoanelor cu risc de transmitere a virusului HIV, în special în mediile de îngrijire a sănătății.

Ultima, dar nu cea din urmă, este prevenirea HIV combinată. Acesta include o combinație de îngrijire socială, psihologică și medicală pentru persoanele cu risc de transmitere a virusului HIV.

Un nou cadru de prevenire, care să abordeze inegalitățile și să utilizeze o abordare multifuncțională, va fi un element-cheie al Strategiei globale de eliminare a SIDA. Guvernele naționale trebuie să pună în aplicare această abordare adaptată la nivel local pentru a elimina SIDA ca amenințare la adresa sănătății publice.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare