A fost deschisă prima afacere socială în sistemul penitenciar al Republicii Moldova. Deţinuţii din comunitatea Terapeutică "Catharsis", din Penitenciarul numărul 9 au grijă de 300 de prepeliţe.
Pe lângă faptul că afacerea va genera venituri, este şi o metodă de reabilitarea a foştilor consumatori de droguri, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.
Scopul este de a creşte incluziunea socială dar şi de a extinde oportunităţilor de angajare în câmpul muncii a persoanelor private de libertate.
Cei 11 foşti consumatori de droguri ai comunităţii Terapeutice "Catharsis" au mare grijă de prepeliţe. Deţinuţii au întocmit un graphic de lucru, iar cineva are grijă zilnic de cele 300 de păsări.
Berdaga Andrian este liderul comunităţii terapeutice. El a început să consume de la 16 ani. Problemele s-au agravat cu timpul şi a ajuns după gratii.
„Aveam nevoie de bani şi eram nevoit să mă duc să fac ghiduşii ca să consum droguri. Am trăit un mod de viaţă nu prea corect şi m-am întâlnit cu foarte multe greutăţi care m-au dat la mal pe mine şi eu am hotărât că asta nu îmi mai trebuieşte în viaţă. Din fericire eu peste şase zile mă eliberez”, a spus Andrian Berdaga, deţinut.
Andrian spune că nu are experienţă în gestionarea unei afaceri.
„Aici sunt în jur la 50 de păsări. În partea cealaltă în cuşti sunt familii câte 40 de păsări într-o cuşcă. 10 băieţi şi 30 de fete. Îngrijim de ele ca după nişte copilaşi mici”, a spus Andrian Berdaga, deţinut.
Rezidenţii au fost învăţaţi online cum să aibă grijă de prepeliţe.
„Când eşti în penitenciar este foarte important ca să ai cu ce să te ocupi. Atunci când nu faci nimic, timpul trece fără folos, iar atunci când ai ce să faci e mult mai interesant. Şi noi o să avem periodic şi ouă şi carne”, a spus Oleg Șabalin, deţinut.
Afacerea cu prepeliţe va da roade. Vor fi încheiate contracte de prestare şi plată a muncii. Un agent economic va livra carnea şi ouăle.
Reabilitarea prin muncă este un exerciţiu care pune la încercare răbdarea şi capacităţile foştilor consumatori de droguri.
Propunerea de a crea o afacere social aparţine asociaţiei "Iniţiativa Pozitivă".
Cu sprijinul financiar al Grupului Pompidou al Consiliului Europei şi Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei, proiectul a devenit realitate. Investiţiile sunt de 14 mii de euro.
„Ne-am gândit că trebuie mai mult să îi ocupăm cu ceva şi penitenciarul şi-a arătat deschiderea ca tot acest teritoriu din împrejur să îl activăm în anumite procese sociale şi ne-am gândit că totuşi ar fi bine ca deţinuţii să aibă contactul cu animalele să le crească”, a spus Ina Vutcariov, psiholog, Iniţiativa Pozitivă.
Afacerea socială din penitenciar oferă şi noi oportunităţi de angajare după ce deţinuţii îşi vor ispăşi pedeapsa.
„Persoana învaţă a administra o mini fermă sau nişte păsări care să zicem are grijă de ele hrană, învaţă careva reguli, modul de organizare a activităţii. Este scopul de al sustrage de la alte gânduri rele”, a spus Eduard Timofei, director, Penitenciarul nr. 9.
În penitenciarul nr. 9 îşi ispăşesc pedeapsa 503 persoane.