Această cercetare ar putea reprezenta un progres în lupta împotriva dependenței de droguri. Oamenii de știință de la Universitatea din Houston au reușit pentru prima dată să creeze un vaccin care împiedică drogul fentanil să pătrundă în creierul șobolanilor, împiedicând dezvoltarea dependenței. RG.RU raportează.
Încercările de a crea vaccinuri antidrog au fost făcute de mai bine de 30 de ani. Principiul de acțiune este evident: o persoană vaccinată trebuie să dezvolte anticorpi care să intercepteze medicamentul în sânge, împiedicându-l să ajungă la creier. Prin urmare, administrarea medicamentului nu va provoca un sentiment de euforie, va fi lipsită de sens. Cu toate acestea, din diverse motive, toate vaccinurile create s-au dovedit a fi ineficiente.
În noua versiune, oamenii de știință de la Houston au creat un trio format din medicamentul în sine, o proteină imunogenă și un adjuvant proteic. La șase săptămâni după ce au vaccinat șobolanii, oamenii de știință au confirmat că medicamentul a blocat efectul fentanilului. O autopsie a arătat că medicamentul a redus de zece ori cantitatea de medicament din creierul șobolanilor. În plus, acestea nu au prezentat efecte secundare adverse.
Nu este încă clar cât de persistentă este această imunitate - oamenii de știință au monitorizat efectul vaccinului doar timp de 10 săptămâni de la prima imunizare. În cazul în care metoda va fi utilizată la om, tratamentul ar trebui să combine beneficiile antagoniștilor receptorilor opioizi cu o bună tolerabilitate. Este important de remarcat faptul că medicamentul s-a dovedit a avea o țintă îngustă: a protejat animalele doar împotriva a două tipuri de opioide - fentanil și sufentanil. Dar mecanismul de acțiune folosit la crearea acestuia poate fi aplicat pentru a dezvolta vaccinuri împotriva altor medicamente. Studiul a fost publicat în revista Pharmaceuticals.
Dependența de opioide - morfină, heroină, codeină și derivații acestora - continuă să reprezinte o problemă gravă în întreaga lume. Iar unele țări sunt dominate de consumul de opiacee artizanale și ilicite, în timp ce altele sunt dominate de consumul de medicamente (de exemplu, criza opioidelor din SUA).
Există diferite programe de reducere a riscurilor ale opiaceelor asupra sănătății și societății. Utilizarea antagoniștilor receptorilor opioizi previne plăcerea de a lua droguri, prevenind dependența și reducând riscul de supradozaj. Dar pacienții tolerează destul de greu aceste medicamente.
Pentru cei care nu pot fi obligați să se abțină de la opiacee, este disponibilă o terapie de substituție cu medicamente cu durată lungă de acțiune. Dar un astfel de tratament nu protejează pe deplin împotriva supradozajului și este interzis prin lege în unele țări (inclusiv în Rusia). Remediile exotice pentru sindromul de sevraj (am descris unul dintre ele) nu sunt încă răspândite. În orice caz, tratamentul eficient al dependenței trebuie să fie pe termen lung și continuu.
Încă din a doua jumătate a secolului trecut, oamenii de știință au încercat să dezvolte vaccinuri împotriva substanțelor care creează dependență. Opiadele, nicotina, metamfetamina și cocaina se află pe această listă. Se presupune că anticorpii pe care trebuie să-i dezvolte persoana vaccinată interceptează medicamentul în sânge, împiedicându-l să pătrundă în creier. În consecință, administrarea medicamentului nu va provoca un sentiment de euforie.
Dar, din cauza dimensiunii mici a moleculelor, sistemul imunitar nu recunoaște bine opiaceele. În consecință, chiar și rezultatele experimentelor pe animale au fost mai degrabă modeste: fie formulele folosite nu erau adecvate pentru a fi utilizate la om, fie nu funcționau nici măcar la animalele de laborator. Ca urmare, generațiile anterioare de vaccinuri s-au dovedit a fi ineficiente.