img
Studiu: Legalizarea canabisului nu duce la creșterea abuzului de alte substanțe 31 Ianuarie 2023

Legalizarea canabisului în scop recreativ la nivel de stat nu duce la o creștere a tulburărilor legate de consumul de substanțe narcotice sau la o creștere a consumului de alte droguri ilicite în rândul adulților. Și, mai mult decât atât, ar putea chiar să reducă problemele legate de alcool, notează un nou studiu realizat de gemeni de la Universitatea California din Boulder. Scrie Neurosciencenews.com.

Studiul efectuat pe mai mult de 4.000 de gemeni din Colorado și Minnesota nu a constatat, de asemenea, nicio legătură între legalizarea canabisului și o creștere a problemelor cognitive, psihologice, sociale, relaționale sau financiare.

"Nu am găsit nicio dovadă a daunelor de care oamenii se tem în urma legalizării", a declarat Stephanie Zellers, autoarea principală a studiului, care a început studiul în calitate de studentă absolventă la Institutul de Genetică Comportamentală al Universității Boulder. - Din punct de vedere al sănătății publice, aceste rezultate sunt încurajatoare."

Pentru acest studiu, publicat pe 5 ianuarie în revista Psychological Medicine, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, Universitatea din California, Boulder și Universitatea din California, Anschutz Medical Campus au folosit date din două dintre cele mai mari și mai longevive studii de gemeni din țară, unul realizat la UCLA și altul la Minnesota Twin Family Research Center.

Cercetătorii au urmărit participanții, acum cu vârste cuprinse între 24 și 49 de ani, încă din adolescență, colectând date despre alcool, tutun, canabis (cunoscut și sub numele de "marijuana") și mai multe droguri ilicite, precum și indicatori de sănătate psihosocială.

În 2014, Colorado a devenit unul dintre primele două state americane care au început să vândă legal marijuana în scop recreativ. În Minnesota, consumul de canabis în scop recreativ rămâne ilegal.

Близнецы

Eficacitatea studiului gemenilor

Comparând 40% dintre gemenii care trăiesc în state în care marijuana este legalizată cu cei care trăiesc în state în care aceasta este încă ilegală, cercetătorii au încercat să obțină o imagine de ansamblu a impactului legalizării.

"Această analiză controlează o gamă largă de variabile, inclusiv vârsta, mediul social și chiar ereditatea genetică, care pot afecta rezultatele în materie de sănătate", a declarat John Hewitt, profesor de psihologie și neuroștiințe la Universitatea din California.

Într-un studiu anterior, echipa a constatat că gemenii identici care trăiesc în state în care canabisul este legal au cu 20% mai multe șanse de a consuma canabis decât gemenii lor din statele în care acesta este ilegal.

Вопросы

Întrebarea logică este: Mai multă utilizare înseamnă mai multe probleme?

Pentru a afla acest lucru, echipa a comparat rezultatele unui sondaj care a analizat 23 de indicatori de suferință psihosocială, inclusiv consumul de alcool și de droguri ilicite, cum ar fi cocaina și heroina, comportamentul psihotic, dificultățile financiare, problemele cognitive, șomajul și relațiile la locul de muncă și acasă.

"Am inclus aceste date pentru a avea o privire cuprinzătoare asupra impactului legalizării asupra individului în ansamblu", spune Sellers.

În timp ce mulți critici ai legalizării și-au exprimat îngrijorarea că canabisul ar putea deveni un "drog de tranziție" către alte substanțe mai nocive, cercetătorii nu au constatat nicio schimbare în consumul de droguri ilicite după legalizare.

"Având în vedere nivelul scăzut de consum de canabis pe care îl aveau majoritatea consumatorilor, la adulți, legalizarea nu pare să crească riscul de a dezvolta tulburări legate de consumul de substanțe", a declarat coautorul studiului, Dr. Christian Hopfer, medic și profesor de psihiatrie care studiază tulburările legate de consumul de substanțe.

De asemenea, gemenii care locuiesc în statele în care canabisul este legal au avut mai puține simptome de tulburare de consum de alcool: în special, au fost mai puțin predispuși să aibă un comportament riscant după ce au consumat alcool, cum ar fi conducerea în stare de ebrietate.

Мужчина

Niciun drog nu este inofensiv

Autorii avertizează că studiul nu a analizat efectele asupra adolescenților și nici tipurile și dozele de canabis folosite.

"Studiul nostru sugerează că nu ar trebui să fim prea îngrijorați de consumul zilnic al adulților într-un mediu legalizat, dar niciun drog nu este inofensiv", a declarat Hewitt. - Ar fi o greșeală să respingem riscurile asociate cu doze mai mari ale unui medicament care este relativ sigur în cantități mici."

În prezent, canabisul în scop recreativ este legal în 21 de state. Jumătate din populația SUA locuiește în state în care este legală, iar alte câteva state, inclusiv Minnesota, iau în considerare legalizarea acesteia.

Zellers, care și-a primit recent doctoratul de la Universitatea din Minnesota, speră ca acest articol și altele care vor urma să contribuie la informarea politicienilor cu privire la legalizare.

"Mi-ar plăcea foarte mult să trecem de la întrebarea "Este legalizarea bună sau rea?" la întrebări mai specifice, cum ar fi "Cine este cel mai expus riscului? Cine are cel mai mult de câștigat? Etc.", astfel încât oamenii să poată face o alegere în cunoștință de cauză", a spus Zellers.

Concluzii

Legalizarea consumului de canabis a fost asociată cu o creștere a consumului de canabis și o scădere a efectelor consumului de alcool. Aceste efecte au fost menținute la perechile de gemeni care trăiesc în state diferite. În plus, dependența de consumul de canabis nu a fost exacerbată în contextul legalizării canabisului.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare