img
UNAIDS: "Epidemia de SIDA poate fi eradicată până în 2030" 14 Iulie 2023

Un nou raport al UNAIDS publicat astăzi susține că există o cale pentru a pune capăt epidemiei de SIDA și că aceasta este clară. Această cale va contribui, de asemenea, la pregătirea și combaterea viitoarelor pandemii și la realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă. The Path to Ending AIDS subliniază, prin intermediul datelor și al exemplelor practice, că stoparea epidemiei de SIDA este o alegere politică și financiară și că țările și liderii care urmează deja această cale obțin rezultate remarcabile.

Botswana, Eswatini, Rwanda, Tanzania și Zimbabwe au atins deja obiectivele 95-95-95. Acest lucru înseamnă că 95% dintre persoanele care trăiesc cu HIV își cunosc statutul, 95% primesc tratament antiretroviral salvator și 95% au obținut suprimarea virală. În plus, alte 16 țări se apropie de aceste cifre, opt dintre ele din Africa Subsahariană, o regiune care reprezintă 65% din totalul persoanelor care trăiesc cu HIV.

“Învingerea SIDA reprezintă o oportunitate unică pentru liderii de astăzi de a-și lăsa amprenta asupra istoriei", a declarat Winnie Bianima, director executiv al UNAIDS. - Generațiile viitoare își vor aminti mereu de ei ca fiind cei care au oprit cea mai mortală pandemie din lume. Ei pot salva milioane de vieți și pot menține oamenii sănătoși. Ei pot arăta ce pot face adevărații lideri. 

Raportul subliniază faptul că un răspuns eficient la HIV poate avea succes numai dacă există o conducere politică puternică. Acest lucru înseamnă utilizarea de dovezi și de date bazate pe dovezi; combaterea inegalităților care împiedică progresul; abilitarea comunităților și a organizațiilor comunitare în rolul lor vital în răspunsul la HIV; și asigurarea unei finanțări adecvate și durabile.

Rezultatele au fost cele mai bune în țările și regiunile cu cele mai mari investiții financiare, cum ar fi Africa de Est și Africa de Sud, unde numărul de noi infecții cu HIV a scăzut cu 57% din 2010.

Sprijinirea și investiția pentru a pune capăt epidemiei de SIDA în rândul copiilor a dus la faptul că 82% dintre femeile însărcinate și cele care alăptează care trăiesc cu HIV la nivel mondial vor primi terapie antiretrovirală în 2022, față de doar 46% în 2010. Acest lucru a dus la o reducere cu 58% a numărului de noi infecții cu HIV în rândul copiilor din 2010 până în 2022, cea mai mică rată din anii 1980 încoace.

Progresul în răspunsul la HIV a fost realizat prin asigurarea faptului că mecanismele juridice și politice asigură și protejează drepturile omului, în loc să le încalce. În 2022 și 2023, au fost abrogate legi dăunătoare în mai multe țări, iar cinci dintre acestea (Antigua și Barbuda, Insulele Cook, Barbados, Saint Kitts și Nevis și Singapore) au dezincriminat, de asemenea, activitatea sexuală între persoane de același sex.

Numărul persoanelor care primesc terapie antiretrovirală aproape că a crescut de patru ori, de la 7,7 milioane în 2010 la 29,8 milioane în 2022.

Dar raportul mai spune că sfârșitul epidemiei de SIDA nu va fi automat. În 2022, SIDA a făcut o victimă în fiecare minut. Aproximativ 9,2 milioane de persoane nu primesc încă tratament, inclusiv 660.000 de copii care trăiesc cu HIV.

Femeile și fetele continuă să fie cele mai afectate de epidemia de HIV, în special în Africa Subsahariană. În 2022, 4.000 de tinere femei și fete din întreaga lume vor fi infectate cu HIV în fiecare săptămână. În prezent, doar 42% din zonele din Africa Subsahariană cu o prevalență a HIV de peste 0,3% beneficiază de programe specifice de prevenire a infecției cu HIV pentru adolescente și femei tinere.

Aproape un sfert (23%) din noile infecții cu HIV au loc în Asia și în Pacific, unde unele țări se confruntă cu creșteri alarmante. Creșteri puternice ale numărului de noi infecții continuă să fie observate în Europa de Est și Asia Centrală (cu 49% mai mult din 2010) și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord (cu 61% mai mult din 2010). Aceste tendințe sunt determinate în primul rând de lipsa serviciilor de prevenire a HIV pentru populațiile marginalizate și esențiale, precum și de barierele cauzate de legile punitive și de discriminarea socială. 

În plus, finanțarea pentru răspunsul la HIV a scăzut atât la nivel internațional, cât și la nivel național în 2022, atingând nivelurile din 2013. În 2022, finanțarea s-a ridicat la 20,8 miliarde USD, cu mult sub nivelul de 29,3 miliarde USD necesar până în 2025.

Acum este șansa de a pune capăt SIDA prin creșterea voinței politice și prin investiții în răspunsuri prioritare și solide la HIV, și anume programe de prevenire și tratament HIV bazate pe dovezi, integrarea sistemelor de sănătate, legislația nediscriminatorie, egalitatea de gen și responsabilizarea comunității.

"Suntem plini de speranță, dar nu este un optimism liniștit, atunci când totul decurge conform planului. Mai degrabă, este vorba de speranță atunci când există oportunități de succes, dar acestea depind de acțiune", a declarat dna Bianima. -Factele și cifrele din acest raport nu dovedesc că lumea noastră este pe calea succesului, dar încă mai putem reuși. Calea este clară."

În 2022, se estimează că:

  •     39,0 milioane de persoane din întreaga lume trăiau cu HIV;
  •     29,8 milioane de persoane primeau terapie antiretrovirală;
  •     1,3 milioane de persoane erau infectate cu HIV;
  •     630.000 de persoane au murit din cauza bolilor legate de SIDA.
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare