img
Consumul de droguri în Moldova: situația actuală 21 Iulie 2021

Numărul oficial de consumatori de droguri din Republica Moldova constituie circa 12000, însă în realitate se estimează a fi peste 30000. Anual aproximativ 100 de persoane se sting din viață în urma unei supradoze de droguri. 

Cum poate fi micșorată această cifră și cum pot fi salvate mai multe vieți?

  1. Drogurile vor fi prezente întotdeauna și lupta cu acest fenomen nu trebuie să fie lupta împotriva consumatorilor de droguri. Dependența de droguri este o boală, care trebuie tratată și nicidecum pedepsită cu închisoarea. Decriminalizarea consumului din Spania, Austria, Cipru și alte țări au demonstrat acest fapt.

  1. Persoanele dependente de droguri au dreptul să primească ajutor și acest ajutor trebuie să fie accesibil pe întreg teritoriul țării. Astăzi încă avem cazuri în care persoanele care primesc tratament substitutiv cu opioide trebuie să circule zeci de kilometri pentru a primi preparatul. Serviciile trebuie să fie accesibile și eficiente.

  1. Cât nu ar fi de banal, dar pentru a salva vieți și oferi ajutor este nevoie de finanțare. La momentul actual serviciile pentru consumatorii de droguri sunt finanțate în mare parte de donatori din afara țării, însă finanțarea trebuie să fie asigurată de stat pentru a le face durabile. 

Spre exemplu, conform raportului GAM 2020, serviciile de profilaxie și tratament de substituție cu opioide au fost finanțate de stat în măsură de 6 641 509 lei, pe când finanțarea din surse din afara țării a constituit 14 551 159 lei, adică сu 120% mai mult. Iar potrivit datelor platformei Scorecard-hiv.md, 1637 de consumatori de droguri au beneficiat de servicii datorită finanțării de stat în anul 2020, pe când resursele din exterior au permis acordarea serviciilor la 13990 persoane, care consumă droguri, adică aproximativ de opt ori mai mult.  

Sperăm că în următorii ani statul își va asuma mai multă responsabilitate, va aloca o finanțare corespunzătoare, iar noi vom continua să luptăm pentru implementarea scopurilor sus menționate.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare