În timpul pandemiei COVID-19, măsurile stricte de sănătate publică au ajutat la oprirea răspândirii coronavirusului. Dar, pe de altă parte, restricțiile privind accesul la serviciile medicale esențiale au afectat persoanele cu risc mai mare de infectare cu HIV. Cercetătorii din British Columbia, Canada, au evaluat efectele acestor restricții asupra persoanelor care consumă droguri (PCCD) și a bărbaților care fac sex cu bărbați (MSM). Rezultatele au fost publicate în The Lancet. Rapoarte Life4me.plus
O analiză COVID-19 post-pandemică a arătat o scădere a numărului total de noi diagnostice de HIV în Columbia Britanică. Inclusiv în rândul grupului MSM. Experții cred că declinul s-a datorat reducerii contactelor sociale și petrecerii mai mult timp acasă în timpul carantinei. Dar în grupul persoanelor care consumă droguri, numărul de cazuri noi de HIV a crescut brusc. Iar consecințele acestui proces abia acum încep să se manifeste. Dacă nu se iau măsuri urgente, numărul de infecții în acest grup ar putea crește dramatic, spun cercetătorii.
De ce a crescut numărul de infecții în grupul PCCD?
În primul rând, experții subliniază accesul redus la serviciile de îngrijire și prevenire a infecției cu HIV în timpul perioadei de izolare. Analiza a constatat rate mai mici de inițiere a tratamentului ARV, de prescriere a profilaxiei pre-expunere, de testare a încărcăturii virale, de testare HIV și de participare la serviciile de prevenire a supradozelor și la locurile de consum sigur.
"Aceste servicii reprezintă prima linie de apărare în lupta împotriva HIV. Multe dintre ele s-au confruntat cu întreruperi, închideri, constrângeri de capacitate și alte probleme", spune Rachel Miller, primul autor al studiului.
Furnizorii raportează că accesul la anumite grupuri de consumatori de droguri a devenit mai dificil în timpul pandemiei. O combinație de factori, inclusiv locuințe instabile și o încredere redusă, au crescut barierele pentru multe persoane.
Efecte de propagare pe termen lung
Chiar și o mică defecțiune în răspunsul la HIV poate avea consecințe grave, spun experții. După ce restricțiile de carantină au fost relaxate și serviciile au fost restabilite, grupul de persoane care consumă droguri continuă să prezinte rate crescute de infectare.
"Este foarte important să detectăm și să răspundem chiar și la schimbări mici în transmiterea HIV. Cercetarea confirmă faptul că nu putem renunța la accelerator, deoarece efectele în lanț pot fi devastatoare și pot submina progresele pe care le-am făcut până în prezent", au declarat cercetătorii.
Cercetătorii din Columbia Britanică au evaluat anterior impactul terapiei de substituție asupra calității tratamentului HIV în rândul consumatorilor de droguri.