Alina Cojocari, șefa Unității de lucru cu persoanele care trăiesc cu HIV din cadrul Asociației Obștești Inițiativa Pozitivă și consilier în aderența la ARV la Spitalul de Dermatologie și Boli Infecțioase din Chișinău, vorbește despre experiența cetățenilor moldoveni aflați peste hotare în accesarea tratamentului ARV și diagnosticarea (monitorizarea eficienței tratamentului).
"Noi îi ajutăm pe cetățenii noștri care locuiesc în alte țări. Trebuie să înțelegeți că oamenii nu se întorc în țara lor de origine nu pentru că nu vor, ci pentru că nu pot. Ei pot avea probleme cu documentele sau dificultăți financiare și, în general, este posibil să își fi vândut proprietățile de aici și să se fi mutat definitiv în altă țară. Iar el sau ea este diagnosticat cu HIV nu în Moldova, ci în timpul testelor medicale pentru permisul de ședere temporară și permisul de ședere", explică consultantul.
"Adică, o persoană în migrație are o viață bine stabilită, are o familie și muncește, dar sunt probleme cu actele sale. Iar dacă părăsește țara, de exemplu, Rusia, i se va refuza definitiv intrarea în țară, nu chiar din cauza statutului său HIV, ci pentru că a încălcat legislația privind migrația", explică consultantul. -Cetățenii moldoveni care sunt căsătoriți cu cetățeni ruși au dreptul de a rămâne în țară, dar poate dura multe luni pentru a dovedi acest drept.
"Toate cazurile sunt unice și printre ele există multe cazuri dificile", notează consultantul. - Există cetățeni cu comorbidități, de exemplu, care sunt tratați pentru tuberculoză și au fost diagnosticați cu HIV, iar acum trebuie să se ocupe de obținerea tratamentului ARV". Pentru a aborda aceste probleme, Moldova a introdus în 2021 înscrierea la distanță a cetățenilor cu HIV. La Spitalul de Dermatologie, opt persoane au fost deja înregistrate în acest mod. Povestea unui astfel de pacient este descrisă aici: https://positivepeople.md/istoriya-pomoschi-vich-polozhitelinomu-grazhdaninu-moldovy-v-rossii/
În Moldova, testarea HIV a migranților, diagnosticarea necesară, urmată de referirea pacienților pentru înregistrarea la distanță a HIV sunt susținute de organizații non-profit partenere din Rusia; la Moscova, aceasta este Fundația Shagi.
"Pași" are un proiect în cadrul căruia efectuează consultațiile necesare cu astfel de medici, cum ar fi un specialist în boli infecțioase, dermatovenerolog, psiholog medical, psihiatru, terapeut în domeniul drogurilor și sexolog. La recomandările acestor medici, clienții pot face o serie de teste (încărcătură virală, status imunitar, chimia sângelui, analize generale etc.), după cum cer acești specialiști. Toate acestea pe cheltuiala proiectului. Apoi, pacientul însuși trimite documentele necesare și rezultatele testelor, care stau la baza înregistrării sale medicale în Moldova. Medicul infecționist efectuează apoi o consultație online, înregistrează pacientul și stabilește regimul de tratament", a explicat Cojocari.
Cetățenii care au fost înregistrați personal, dar care au părăsit țara, primesc, de asemenea, tratament prin colet. Astfel de pacienți fac teste în țara de reședință și le trimit în țara lor de origine asistentului social din cadrul NPO, iar documentele medicale sunt apoi transmise medicului curant de boli infecțioase. Pacienții au consimțământul lor pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, inclusiv a stării lor de sănătate, pe cardul lor.
ONP-urile cooperează cu șoferii care efectuează transportul de pasageri pentru a transfera terapia. Aceștia primesc medicamentele ambalate, cu rețetă și ștampila medicului. Pacientul ridică pachetul la punctul de destinație și, dacă persoana se află în altă regiune, coletul este întâmpinat de personalul NPO și trimis la destinatar. În acest mod, Moldova livrează tratamentul în fiecare săptămână la 3-6 persoane, din numărul total de beneficiari fiind aproape 200 în diferite țări ale lumii. Tratamentul ARV este administrat timp de șase luni, iar persoanele trebuie să plătească singure pentru livrare.
Alina Kojokar spune că oamenii sunt pregătiți și dornici să se trateze. Există cazuri în care oamenii ajung la aeroport cu o valiză, primesc tratamentul, fac testele și se întorc cu avionul. Acest lucru este foarte costisitor și rareori cineva are o astfel de oportunitate, și sunt oameni care nici măcar nu au unde să stea aici, așa că Moldova vine în întâmpinarea cetățenilor săi și livrează tratamentul prin colete sau prin intermediul rudelor.
"Un procent mare dintre migranții noștri merg în Rusia pentru a munci și este greșit că încă există o lege privind deportarea străinilor cu HIV. În secolul XXI, HIV este o boală cronică și, cu un tratament la timp, speranța de viață este aproape aceeași cu cea a unei persoane fără HIV. De cele mai multe ori, din cauza acestei legi, oamenii se tem să se testeze și să meargă la instituțiile medicale. În ciuda legii, oamenii au fost în Rusia și vor continua să fie, chiar și ilegal. Dacă țările de origine și-au înregistrat deja de la distanță cetățenii în centrele de tratament ARV, au găsit ONG-uri partenere, care îi ajută să treacă examenele necesare la locul lor, apoi găsesc purtători care iau medicamente pentru transmiterea mai departe, de ce să nu se abolească norma, ceea ce nu ar face decât să îmbunătățească situația cu HIV în Rusia? - se întreabă consultantul.
Daniel Kashnitsky, coordonator al Grupului regional de experți (REG) pentru afaceri academice, observă că cea mai simplă opțiune pentru a sprijini sănătatea persoanelor cu HIV este înregistrarea de rutină a acestora la centrele SIDA din țara de origine, dar dacă un migrant pleacă de acasă, să trimită terapia ARV în țara de ședere. "În acest fel, statul continuă să fie responsabil pentru sănătatea cetățenilor săi care pot pleca, indiferent de motiv, pentru migrație sau studii. În acest fel, oamenii își mențin sănătatea atât în țara de migrație, cât și rămân angajați la tratament atunci când se întorc acasă", spune el.
Este mai dificil atunci când o persoană află despre HIV în străinătate și nu se poate întoarce imediat acasă. Cu toate acestea, această problemă este rezolvată prin înregistrarea la distanță și trimiterea ulterioară a terapiei, pe care unele țări din CEEA au introdus-o deja.
"Centrele de combatere a SIDA trebuie să fie flexibile în privința cetățenilor lor", subliniază Kashnitsky. - Suntem cu toții strâns interconectați - criza migrației, nevoia tot mai mare de migrație a forței de muncă - cumva regiunea este unită și mișcările nu se diminuează. Este responsabilitatea autorităților sanitare ale statelor să limiteze creșterea epidemiei de HIV și să ofere cât mai multe tratamente oamenilor, indiferent de locul în care se află.
Dacă o persoană este înregistrată în țara sa de origine și primește terapie regulată, nu se va îmbolnăvi de boli oportuniste și nici nu va cheltui bugetul atunci când ambulanța îl preia în caz de urgență. Dacă Rusia nu este pregătită să trateze străinii, țările ai căror cetățeni sunt migranți fac deja acest lucru".
Accesul de la distanță la servicii, fie pentru înregistrare, fie pentru consultarea cu specialiștii, face parte din modelul de sustenabilitate, notează expertul. În opinia sa, sistemul de sănătate al oricărei țări ar trebui să fie rezistent, chiar dacă au loc situații de urgență, dezastre sau carantină, iar oamenii sunt deconectați de la unitățile sanitare. "Staționarea la distanță este o soluție importantă. Dar noi spunem, de asemenea, că țările care primesc migranți ar trebui să trateze oamenii pentru boli precum HIV, tuberculoză, hepatită, indiferent de statutul lor de migrație. Și multe state iau o astfel de măsură, crescând astfel numărul de persoane angajate în tratament și, în consecință, reducând semnificativ răspândirea bolilor infecțioase în țările lor. - Daniel Kashnitsky concluzionează.
Pentru Inițiativa Pozitivă, fiecare caz rezolvat de acces la un tratament salvator este o victorie semnificativă, pentru că vorbim de vieți omenești!
Conform Programului Național de Sănătate, toți cetățenii moldoveni sunt eligibili pentru tratamentul HIV, indiferent de statutul lor de asigurare de sănătate și de rezidența fiscală. Toți cetățenii moldoveni beneficiază de o gamă completă de servicii medicale pentru HIV.
Dacă tu sau cei dragi din Moldova sau de peste hotare aveți nevoie de terapie antiretrovirală și nu o puteți primi, nu uitați să ne contactați pe Facebook sau la numărul de telefon +373 22 009 974.